Umro je H. R. Giger – odlazak najvećeg meštra futuristike

H. R. Giger, švicarski umjetnik i dizajner ‘Aliena’ Ridleya Scotta umro je u 74. godini, javio je švicarski Neue Zuercher Zeitung.

H. R. Giger (Foto: Wikipedia)

Jedan od najznačajnijih vizualnih umjetnika našeg doba H. R. Giger umro je 12. svibnja od posljedica zadobivenih padom.

Rođen 1940. godine, Giger je svjetsku slavu stekao kreiranjem izvanzemaljskog ksenomorfa u filmskom remek djelu „Alien“ redatelja Ridleya Scotta za koji je 1980. godine dobio i Oscara za specijalne vizualne efekte.

Studirao je akrhitekturu i industrijski dizajn u Zurichu i bio je poznat po svojim visoko stiliziranim ilustracijama fascinantnih mračnih i fantastičnih svjetova kao i mutiranih kreatura ponajviše kombinirajući ženska tijela s tijelima reptila i kukaca, ali i stojeva stopljenih u jedno. Radio je airbrushem na velikim formatima čime je njegov hiperrealizam posebno dolazio do izražaja. Svoj stil nazvao je ‘biomehaničkim’.

H. R. Giger - Necronom IV

Jedna od njegovih slika, točnije „Necronom IV“ inspirirala je redatelja Ridleya Scotta za izvanzemaljsko čudovište u njegovom filmu.

Također je radio i na trećem nastavku filma, tj. „Alien 3“ iz 1992. godine, a od recentnijih događaja pojavljuje se u dokumentarnom filmu o nedovršenoj knjizi „Dine“ Alejandra Jodorowskog.

1998. otvorio je muzej u Gruyesu u Švicarskoj u kojem su bile izložene njegove slike i skulpture koje vodi njegova supruga Carmen Maria Scheifele Giger.

2004. primio je prestižnu francusku nagradu La Medaille de la Ville de Paris u pariškoj vijećnici, dok je prošle godine primljen u Science Fiction Hall of Fame u Seattleu u SAD-u zajedno s Davidom Bowiejem i JRR Tolkienom.

Izlagao je diljem svijeta cijelog života, a zahvaljujući „Alienu“ kao jednoj od najisplativijih i najvećih znanstveno fantastičnih filmskih franšiza svih vremena sigurno je da spada u red nautjecajnijih umjetnika našeg doba.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X