Umro je H. R. Giger – odlazak najvećeg meštra futuristike

H. R. Giger, švicarski umjetnik i dizajner ‘Aliena’ Ridleya Scotta umro je u 74. godini, javio je švicarski Neue Zuercher Zeitung.

H. R. Giger (Foto: Wikipedia)

Jedan od najznačajnijih vizualnih umjetnika našeg doba H. R. Giger umro je 12. svibnja od posljedica zadobivenih padom.

Rođen 1940. godine, Giger je svjetsku slavu stekao kreiranjem izvanzemaljskog ksenomorfa u filmskom remek djelu „Alien“ redatelja Ridleya Scotta za koji je 1980. godine dobio i Oscara za specijalne vizualne efekte.

Studirao je akrhitekturu i industrijski dizajn u Zurichu i bio je poznat po svojim visoko stiliziranim ilustracijama fascinantnih mračnih i fantastičnih svjetova kao i mutiranih kreatura ponajviše kombinirajući ženska tijela s tijelima reptila i kukaca, ali i stojeva stopljenih u jedno. Radio je airbrushem na velikim formatima čime je njegov hiperrealizam posebno dolazio do izražaja. Svoj stil nazvao je ‘biomehaničkim’.

H. R. Giger - Necronom IV

Jedna od njegovih slika, točnije „Necronom IV“ inspirirala je redatelja Ridleya Scotta za izvanzemaljsko čudovište u njegovom filmu.

Također je radio i na trećem nastavku filma, tj. „Alien 3“ iz 1992. godine, a od recentnijih događaja pojavljuje se u dokumentarnom filmu o nedovršenoj knjizi „Dine“ Alejandra Jodorowskog.

1998. otvorio je muzej u Gruyesu u Švicarskoj u kojem su bile izložene njegove slike i skulpture koje vodi njegova supruga Carmen Maria Scheifele Giger.

2004. primio je prestižnu francusku nagradu La Medaille de la Ville de Paris u pariškoj vijećnici, dok je prošle godine primljen u Science Fiction Hall of Fame u Seattleu u SAD-u zajedno s Davidom Bowiejem i JRR Tolkienom.

Izlagao je diljem svijeta cijelog života, a zahvaljujući „Alienu“ kao jednoj od najisplativijih i najvećih znanstveno fantastičnih filmskih franšiza svih vremena sigurno je da spada u red nautjecajnijih umjetnika našeg doba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X