Umro je Igor Mandić

Igor Mandić umro je u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh u 83. godini.

Igor Mandić (Foto: Wikipedia)

U 82. godini preminuo je poznati hrvatski književni kritičar, esejist, kolumnist, polemičar Igor Mandić. Preminuo je u nedjelju popodne oko 18:30 sati, kako je obavijestila njegova supruga Slavica s kojom se povukao u zajednički stan u Filipovićevoj ulici zbog korone obzirom da je godinama imao probleme sa srcem. Slavica kaže kako je imao napornu noć sa subote na nedjelju te da mu je popodne odjednom pozlilo nakon čega je prevezen u bolnicu Sveti Duh.

Igor Mandić rođen je u Šibeniku 1939. godine. Završio je studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine. Od 1966. bio zaposlen u Vjesniku, kao kritičar u dnevnim novinama, kao kolumnist Vjesnika u srijedu, te interni recenzent, urednik i autor tekstova u pojedinim Vjesnikovim izdanjima. Od 1993. do 1995. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao u slobodne umjetnike, te je objavljivao u raznim listovima, između ostalih i u Novom Plamenu. Bio je glavni urednik novina Vjesnik (2000.).

Objavljivao je književne kritike, socio-kulturološke feljtone, eseje i polemike. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih radijskih i televizijskih postaja. Iza njega ostalo trideset književnih djela te mnoštvo novinarskih radova od kritika, kolumni i eseja. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005.

Bio je poznat kao vatreni polemičar i kritičar koji se nije libio izreći stavove koji su često znali biti suprotni od uvaženih političkih stajališta. Bio je svojevrsni ekscentrični glas razuma u vremenima kad je istog nasušno nedostajalo.

Mandić je u emisiji Nedjeljom u dva rekao da je Domovinski rat bio “građanski rat” te da se nije radilo o agresiji nego o regresiji jer je bilo normalno očekivati pobunu Srba na stanje u Hrvatskoj. Smatrao je da su Srbi i Hrvati “dva plemena istoga naroda”.

Dio Mandićeve izjave s komemoracije u Jadovnom 26. lipnja 2011. (prema pisanju srpskih Novosti): “Ustaški koljački mentalitet još stoluje u hrvatskom narodu i to mogu vikati s nebodera na zagrebačkom Trgu Republike.” (…) “Dok god postoje zloćudni povici na stadionima, grafiti… a iza toga mržnja i iracionalno bjesnilo potpomognuti politikom, neće biti sreće. Što je najgore, iza svega se krije i interes cijele fašističke Europe.”

Glasovit je bilo i njegovo obraćanje na komemoraciji Arsenu Dediću 2015. , također titanu naše kulturne scene i ujedno Mandićevom sugrađaninu: “„Neću vas dugo gnjaviti, jer niste ni zaslužili!“, bilo je prvo što je Mandić izrekao, potom je poput oštrog profesora ispitivao tko je od prisutnih uopće čitao Arsenove knjige. „Moram se obračunati s notornim glupostima koje se pišu o Arsenu u posljednje vrijeme, u smislu da je njegova smrt ujedinila cijelu Hrvatsku. Ujedinila je cijelu Regiju, ili ako baš hoćete, bivšu Jugoslaviju! On je posljednji veliki čovjek koji je mogao ujediniti cijelu ovu Regiju! (…) Bilo je puno gorkih trenutaka za njega kad su ga skoro svi izdali, pa čak i njegov rodni Šibenik. U sebi je gorko patio razdiran svojim porijeklom u apsurdnosti ovih prostora. Bio je biće u rascjepu. Otišao je pjesnik velike dubine! Filozof haiku forme kakvog je teško naći među njegovim suvremenicima na europskom kontinentu.“

Nažalost, sedam godina kasnije možemo također iskoristiti i ove Mandićeve riječi i reći da je otišao jedan kakvog je teško naći među njegovim suvremenicima na europskom kontinentu. Napustio nas je Igor Mandić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X