Umro je Jasmin Krpan, jedan od najvažnijih hrvatskih fotografa

Jasnim Krpan umro je u 71. godini nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici u Vinogradskoj .

Jasmin Krpan (Foto autoportret, Jasmin Krpan / Facebook)

Jasmin Krpan autor je jedne od najboljih news fotografija 20. stoljeća koja se nalazi u monografiji “Century”, a riječ je o jedinoj fotografiji snimljenoj na pogrebu Jurija Androkova, predsjednika Sovjetskog saveza, objavljene 1984. u američkom Magazinu Time. Dotično fotografiju snimio je ilegalno jer je fotografiranje mimohoda bilo zabranjeno. Karijeru je započeo u Vjesniku, zatim Poletu, potom nastavio u Startu, kao i za francuske foto agencije Sipa Press i Gamma Press. Kao fotoreporter pratio je ratove u Iranu, Iraku, Afganistanu, Nikaragvi, Istočnoj Europi, Sjevernoj Koreji i Balkanu. Šest godina je živio i radio za Sipa Press u ozloglašenom kvartu Saigona u Vijetnamu gdje je uspio snimiti i šefa saigonske mafijaške bande nakon nekoliko zajedničkih pijanki.

Autor je i najpoznatije koncertne fotografije Branimira Štulića koja je ujedno postala i svojevrsni općeprihvaćeni vizual grupe Azra. Prije nekoliko godina osobno je skinuo istu fotografiju iz zagrebačke Moderne galerije s izložbe “Ikonografija grada 1950.-2000.+ – vizije grada” uz obrazloženje da ga nitko nije pitao slaže li se da se ta njegova fotografija izloži. Također bio fotograf koji je pratio novi val i bio dio društva koje se okupljalo u Kavkazu i Zvečki.

Poznavatelji i kolege koji se opraštaju od njega slažu se da je Krpan bio neustrašiv karakter buntovne ćudi, ali i jedan od najpredanijih profesionalaca u svom poslu koji je živio skromnim i nenametljivim životom.

“Zadnjih godina, Krpan je bio vintage kicoš, svoj je status emanirao barem u modnom ekscentricitetu, mogao si je priuštiti da bude bohem i čudak i da mu se jebe i to je nešto što si je napokon i dao. Kao pravi primjer da boj ne bije oružje nego srce u junaka, bio je poznat po svojim smiješnim fotoaparatima, sve neki mali, analogni, kutijice, kratki objektiv, naspram drugih fotoreportera s topovima od objektiva i ne znam kakvim tehnologijama. Dok actually ne bi stigle fotografije. Nakon toga, dosta bi se promijenila predodžba tko je smiješan sa svojom opremom. Ovo je nepojavan gubitak, ne čak zbog fotografija koje bi Jasmin još snimio, iako bi i one bile super, nego zato što sad po Fejsu izlaze neki fragmenti i uspomene, a bojim se da će glavna priča, taj jedan nevjerojatan život i vrhunski inspirativno iskustvo ipak ostati neispričano u svoj svojoj divoti”, napisao je pisac Ivan Salečić na svom Facebook profilu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X