Umro je Josip Ivanković, osnivač Zlatnih dukata

Napisao je neke od najpoznatijih pjesama tamburaške glazbe.

Josip Ivanković (foto: Igor Kelčec)

Umro je Josip Ivanković, skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent i pjesnik, najpoznatiji kao glavni autor i začetnik tamburaškog sastava Zlatni dukati.

Glazbeno je djelovanje započeo ranih 1970–ih kao kantautor humorističnih šansona, a značajniju karijeru u popularnoj glazbi 1978. godine suradnjom s grupom Prva ljubav, prvim teen sastavom na prostoru ondašnje Jugoslavije, koji je postao jedan od najpopularnijih pop–rock sastava tog razdoblja. S Prvom ljubavi djelovao je kao skladatelj, tekstopisac i producent i u razdoblju od 1978. do 1982. godine snimili su četiri albuma u izdanju diskografske kuće Jugoton. Jedna od poznatijih Ivankovićevih pjesama u izvođenju Prve ljubavi je i danas popularna Dinamova himna “Plavi, plavi”.

Idejni je pokretač i osnivač, autor, aranžer i producent tamburaškog sastava Zlatni dukati od utemeljenja 1982. do 1996. godine. U tom je razdoblju napisao neke od najpoznatijih pjesama tamburaške glazbe: “Tena”; “Joj, Anice”; “Nek zvone tambure”; “Zbog tebe (A duša boli)”; “Mladosti, kome da te dam”; “U mom selu širok šor”; “Listaj, lipo stara”; “Pokraj Karašice”; “Ej, riđane”; “Vukovar, Vukovar”; “Marijano, večeraj pa lezi”; “Slike iz slavonskog kalendara”. Većina albuma grupe Zlatni dukati postigla je zlatnu ili platinastu nakladu.

Kao autor glazbe i tekstova potpisuje oko 300 pjesama. Uoči Domovinskog rata 1989. godine kao aranžer i producent prvi je u Hrvatskoj obradio te organizirao snimanje i objavljivanje tada zabranjenih hrvatskih domoljubnih pjesmama i budnica kao što su “Ustani, bane”, “Vila Velebita” i druge (album “Hrvatska pjesmarica”), što je rezultiralo i policijskom istragom. Pisao je glazbu i tekstove i za druge popularne grupe i izvođače. Višestruko je nagrađivan na festivalima zabavne i narodne glazbe. Osmislio je novi, moderniji izričaj hrvatske tamburaške glazbe, a velik uspjeh njegovih pjesama pridonio je širenju i popularizaciji tamburaške glazbene scene, što je njegov najznačajniji doprinos hrvatskoj glazbi.

Bio je član Društva hrvatskih skladatelja i Društva hrvatskih književnika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X