Umro je Lou Reed

Legenda rocka Lou Reed umro je u 71. godini objavio je Rolling Stone. Uzrok smrti je još uvijek nepoznat.

Lou Reed

Lou Reed umro je u nedjelju 27. listopada, a uzrok smrti nije objavljen. Lou Reed je u svibnju ove godine bio podvrgnut operaciji transplantacije jetre.

Lou Reed bio je jedan od najutjecajnijih rock glazbenika s karijerom koja je trajala gotovo 50 godina. Pjevač, gitarist i tekstopisac legendarnog Velvet Undergrounda, također snažnog kasnijeg solo opusa, Reed je ostavio snažan otisak u američkoj pop kulturi uvodeći avangardu u rock i pop art u mainstrema glazbu. Njegov rad s Andyjem Warholom smatra se jednom od najznačajnijih suradnji u modernoj umjetnosti općenito.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0KaWSOlASWc[/youtube]

Grupa Velvet Undergorund nikad nije doživjela komercijalni uspjeh u 60-im godinama prošlog stoljeća, ali je njen utjecaj na sve dekade koje su slijedile sve više rastao. Grupa je 1996. primljena u Rock and Roll kuću slavnih.

Lou Reed rođen je 1942. u Brooklynu. Odrastao je na Long Islandu. Sredinom 60-ih je zajedno sa kolegom Johnom Caleom oformio bend The Primitives, da bi uskoro promijenili ime u Warlocks. Nakon upoznavanja gitariste Sterlinga Morrisona i bubnjarke Maureen Tucker postaju Velvet Underground. Grupa uskoro privlači pažnju Andyja Warhola koji odlučuje postati njen mentor i mecena. U grupu dovodi zamamnu Njemicu Nico. 1967. grupa objavljuje eponimni debi album The Velvet Underground & Nico, koji s vremenom postaje jedan od najznačajnijih debi albuma svih vremena koji je zasjenio i kasnije albume grupe „White Light/White Heat“, „Velvet Underground“ i „Loaded“ koji su iznjedrili Reedove kasnije koncertne standarde „Sweet Jane“ i „Rock & Roll“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FH2EgYq_NCY[/youtube]

Nakon raspada grupe Reed putuje u Veliku Britaniju i uskoro počinje surađivati s Davidom Bowiejem koji je ujedno bio veliki obožavatelj Velvet Undergrounda. Album „Transformer“ iz 1972. i pjesme „Walk On The Wild Side“ i „Satellite of Love“ izbacuje ga u zvjezdanu orbitu izvan okrilja utjecaja Andyja Warhola

Reedova biseksualna persona i ovisnost o narkoticima tijekom 70-ih postali su mit, rokerski chic. Osamdesete mu nisu bile naklonjene, ali je tu dekadu pred njen kraj zaokružio hvaljenim albumom „New York“. 1991. ponovno surađuje s Caleom na „Songs For Drella“, pjesmama u spomen na Warhola, da bi se Velvet Underground ponovno okupio tri godine kasnije i odradio seriju uspješnih europskih turneja.  Devedesete je također obilježio i njegov zajednički rad s umjetnicom Laurie Anderson s kojom je gotovo postao zaštitni znak New Yorka, a vjenčali su se tek 2008. godine.

U novom mileniju nekad dekadentni roker postaje T’ai Chi učenik. 2005. objavljuje dvostruki CD „The Raven“ inspiriran radom Edgara Allena Poea, 2007. ambijentalni album „Hudson River Wind Meditations“, da bi 2011. napravio jednu od najneobičnijih kolaboracija i to s Metallicom, a rezultat je album „Lulu“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7FdWPeHFAMk[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X