Umro je Miroslav Živanović – Pile, pjevač grupe Alisa

‘Sa velikom tugom vas obaveštavam da je danas preminuo moj prijatelj, brat i lider našeg benda Alisa, Miroslav Živanović – Pile. Počivaj u miru prijatelju moj sa tvojim anđeoskim glasom, dostojnim nebeskom svodu’, objavljeno je u subotu 6. siječnja na službenoj Facebook stranici grupe Alisa.

Miroslav Živanović – Pile (Foto: Nikola Đorđević)

Pjesma “Sanja” grupe Alisa imala je veliku popularnost u drugoj polovici 1980-ih, što je katapultiralo bend u vrh popularnosti tadašnje jugoslavenske scene. Grupa se raspala s početkom ratnog stanja na Balkanu 1990-ih da bi se ponovno okupila 2001. objavivši jedan album (Alisa) prije drugog raspada da bi se ponovno okupila 2018. nakon čega je krenula s koncertnim aktivnostima.

Frontmen Alise Miroslav Živanović – Pile započeo je karijeru kao vokal benda Zvučni Zid. Kasnije je prešao u heavy metal sastav Jedan smjer i na kraju osnovao bend Sedmi krug, provodeći nekoliko godina u bezuspješnim pokušajima pridobijanja pažnje publike i medija. Godine 1984. osnovao je Alisu sa kolegom iz benda Sedmi Krug Zoranom Jančeskim (gitara), bubnjarom Predragom Cvetkovićem (bivšim članom pratećeg benda Slađane Milošević), Aleksandrom Kićanovićem (klavijature) i basistom Markom Glavanom (bivši član BG5).

Debitantski album “Alisa” objavljuju 1985.godine. Iako loše produciran, album je donio hitove “Sanja” i “Vojskovođa”. Zahvaljujući tim pjesmama Alisa je stekla veliki broj obožavatelja, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini, gdje su njeni članovi postali tinejdžerske zvijezde.

Drugi album benda “Da li si čula pjesmu umornih slavuja” objavljen 1987. godine, bio je pod jakim utjecajem sarajevskih bendova koji su izvodili pop rock pod utjecajem folka. U pjesmi “1389” gostovao je guslar Jova Vujičić jer je pjesma bila inspirirana srpskim epskim pjesmama o boju na Kosovu, a u pjesmi “Posle devet godina” gostovala je folk pjevačica Lepa Brena. Ta pjesma nije izvorno bila zamišljena kao duet, ali u vrijeme snimanja albuma, Brena je bila u studiju i nakon što je čula pjesmu izrazila je želju da je otpjeva sa Živanovićem. “Posle devet godina” postala je novi hit, ali “1389” odnosno “Neće Fata sina Bajazita” kako je pjesma dobila naziv u žargonu, postala je problematična i kroz to kako je bila prihvaćena u određenim sredinama bilo je jasno i koliko su duboke postale nacionalne podjele u bivšoj Jugoslaviji.

Za pjesmu “1389” Živanović je kasnije rekao da mu je upropastila karijeru. “Video sam da imam problem s tom pesmom, ali nisam znao zašto, sve dok nismo došli u Sarajevo da sviramo, u jednoj koncertnoj hali, mislim da se zove Zetra. Pitali su nas koje ćemo pesme da sviramo, a mi onako naivno kažemo: ‘Hoćemo ‘Sanju’ i ‘Neće Fata sina Bajazita”, nije nam na pamet palo da možemo sebi da napravimo problem. Na tom je koncertu bio i Dino Merlin, koji je rekao da ne pevamo to, a ja sam bio inadžija i kažem: ‘Ma pevaćemo’, ispričao je Miroslav Živanović – Pile za srpski Kurir 2022. godine, te nastavio: “‘Sanja’ prođe super, ali sa ovom drugom jedva preživimo. Došli smo u situaciju da nas pola hale gađa flašama i okrenulo nam leđa, a da se druga super provodi. Da ne veruješ, sutradan smo pevali istu tu pesmu u čisto muslimanskom mestu, gde su nam je oni tražili nekoliko puta. Ljudi su mi kasnije objasnili u čemu je bio problem, te smo se mi dogovorili da je više nećemo pevati. Ranko Krivokapić mi je jednom prilikom rekao kad smo se sreli u šali: ‘Nije vam zdravo to srbovanje’, a bio je u pravu.”

Nakon posljednjeg okupljanja u originalnoj postavi: Miroslav “Pile” Živanović, Predrag Cvetković, Aleksandar Kićanović, Zoran Jančeski  i Marko Glavan, bend je u prosincu 2018. objavio povratnički singl “Pijane noći”, ali su povratnički koncerti odgođeni zbog izbijanje pandemije COVID-19 u Srbiji, da bi 17. prosinca 2022. u beogradskom Domu omladine koncertno obilježen 35. rođendan grupe.

Po pisanju srpskih medija, Miroslavu Živanoviću – Piletu bilo je ozbiljno ugroženo zdravlje bolešću još 2016. nakon čega je imao tri operacije u naredne tri godine, a nakon jedne je izgubio prst. “Oporavak traje i dan-danas, osećam se dosta dobro, mogu da pevam i sviram. Ne zna se šta nosi dan, a šta noć. Ostalo je samo da se pomolim Bogu za zdravlje i da ljudima prenesem da – kad jednom izgubiš zdravlje, ono se ne vraća”, rekao je 2022. o tome što ga je bilo snašlo.

Uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X