Umro je Owsley Stanley, ‘LSD milijunaš’

Čovjek koji je stajao iza uspjeha Grateful Deada te inspirao Hendrixovu ‘Purlple Haze’, poginuo je u prometnoj nesreći u 76. godini.

Owsley Stanley i Jerry Garcia (Youtube)

Augustus Owsley Stanley III, poznatiji kao Bear, ikona hippie kulture, poglavito na području San Francisca, poginuo je u nedjelju 13. ožujka u Australiji. Stanley se po olujnom nevremenu vozio prema svojoj kući nedaleko grada Cairna kada je izgubio kontrolu nad vozilom. Preminuo je na mjestu, njegova supruga Sheila zadobila je ozljedu kralježnice.

Owsley Stanley poznat je kao prvi privatni proizvođač polusintetske psihodelične droge LSD-a, u šezdesetima legalnog narkotika. Vjeruje se da je Jimi Hendrix skladao ‘Purple Haze’ konzumirajući upravo Stanleyev ‘proizvod’, a The Greateful Dead mu je posvetio pjesmu ‘Alice D. Millionaire’ inspiriranu novinskim tekstom o Owsleyju, naslovljenom ‘LSD milijunaš’.

Owsley Stanley bio je prvi financijer Grateful Deada, zatim je kratko radio i kao njihov menadžer, a potom se prekvalificirao za tonskog majstora. Sklopio je prvi razglas namijenjen isključivo za koncerte te je najzaslužniji za prepoznatljiv psihodelični zvuk grupe. Većina njegovih live snimaka kasnije su objavljeni kao službeni koncertni albumi Deada.

Bear se rodio u Kentuckyju 1935., te je odrastao uz dominantnu figuru djeda guvernera, a potom i senatora. Prije negoli se upisao na sveučilište Berkeley, pridružio se američkim zrakoplovnim snagama, a neko je vrijeme studirao i balet u Los Angelesu. Od školovanja je odustao kada je u jednom kemičarskom magazinu vidio recept za LSD. U razdoblju između ’65. i ’67., njegova tvrtka Bear Research Group proizvela je 1,25 milijuna doza LSD-a, čime je Stanley najviše obradovao pripadnike rastuće hippie kulture te je udario temelje modernog psihodeličnog pokreta.

Od ranih osamdesetih Owsley Stanley živio je u sjevernim dijelovima Australije, jer je vjerovao da je tamo najsigurniji kada nastupi novo ledeno doba izazvano globalnim zagrijavanjem. Da je možda ipak ‘čvaknuo’ jedan LSD previše, dokazuje i njegova teorija da su sve biljke toksične te se hranio isključivo mesom. Štoviše, za svoj srčani udar od prije nekoliko godina okrivio je brokule koje ga je majka tjerala da jede u djetinjstvu.

Iza Owsleyja ‘Beara’ Stanleyja ostala je supruga Sheila, sinovi Pete i Starfinder, kćeri Nina i Redbird te osam unučadi i dvoje praunučadi. Preživjeli članovi grupe The Grateful Dead izjavili su da su ‘izgubili brata’.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute