Umro je strip crtač Julio Radilović Jules

Hrvatski crtač stripova Julio Radilović Jules preminuo je u srijedu, 26. siječnja u 94. godini, objavila je udruga Stripforum.

Jules Radilović (Foto: Wikipedia)

Cijeli život posvetio je likovnom stvaranju, posebno stripu od njegovog oživljavanja početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, iza sebe je ostavio opus koji je na ponos hrvatskoj umjetnosti.

Rođen je 25. rujna 1928. u Mariboru. Školu primijenjene umjetnosti završio je u Zagrebu, gdje stalno živi i radi. Počeo je s poslovima oblikovanja ekonomske propagande, da bi 1952. godine u ‘’Horizontovu zabavniku’’ krenuli njegovi prvi stripovi. Od 1956. godine, kad je u ‘’Plavom vjesniku’’ počeo crtati povijesni strip-serijal ”Kroz minula stoljeća” po scenarijima Zvonimira Furtingera, s kojim će suradivati sve do danas. Radilović se potpuno posvećuje crtanju stripa. Iste godine crta groteskne stripove za njemačkog izdavača Rolfa Kauku s likovima koje su kreirali drugi. Narednih godina Radilović je zaredao sa strip-specijalima.

Crta strip ‘’Kapetan Leši’’, za koji je scenarij pisao Nenad Brixy po filmovima Žike Mitrovića. Zatim ponovo radi sa Zvonimirom Furtingerom. Ovaj put crta trilogiju Afričke pustolovine te s istim scenaristom kreira serijal ‘’Herlock Sholmes’’, strip-parodiju znamenitog Doyleova lika iz kriminalističke literature. Do 1970. Radilović je nacrtao još nekoliko vrlo uspješnih stripova, među kojima se ističu ‘’Istraživač Tibor Sekelj priča’’ po scenariju Norberta Neugebauera, zatim ‘’Diverzanti ‘’po istoimenom filmu Hajrudina Krvavca, strip za koji je scenarist bio Marcel Čukli, te ponovo s Furtingerom vestern-strip ‘’Jaimie McPheeters putuje na istok’’.

Serijal Partizani objavio je nizozemski izdavač ‘’Oberon’’ u strip-reviji EPPO. Scenarist za većinu epizoda ‘’Partizana’’ je dramski pisac i publicist Đorde Lebović, a po jedan scenarij napisali su Marcel Ćukli i Ervin Rustemagić. Za ‘’Naš strip’’ Jules 1984. započinje s Furtingerom avanturistički serijal ‘’Alexis Montserrat’’, a paralelno radi groteskni strip ‘’Trueblood’’ po scenariju britanskog autora Lesa Lilleyja. Stripovi Julesa Radilovića objavljivani su u petnaestak europskih i vaneuropskih zemalja. Za svoj rad dobio je veći broj nagrada i priznanja među kojima i Nagradu za životno djelo na 6. Salonu stripa u Vinkovcima (1996.) te Orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u promicanju hrvatske kulture 2001. godine.

“Svaki crtač mora se ponajprije roditi, a to se je meni čak i desilo. Nakon što sam ispunio taj osnovni uvjet, počeo sam tamo negdje u trećoj ili četvrtoj godini davati maha svojim umjetničkim instinktima, koje sam s više ili manje uspjeha sasvim privatno njegovao do časa kada sam 1952. prvi put javno nastupio kao zamjena u stripu Neznanac koji je izlazio u tadašnjem Horizontovom zabavniku. Toj grani likovne umjetnosti ostao sam vjeran sve do danas.” Julio Radilović Jules.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X