Umro je Terry Jones, jedan od osnivača ‘Letećeg cirkusa Monty Pythona’

Redatelj filma ‘Brianov život’, glumac i omiljeno televizijsko lice, Terry Jones umro je u 78. godini od posljedica demencije koja mu je dijagnosticirana 2015. godine.

Terry Jones (Foto. Wikipedia)

Terry Jones, jedan od utemeljitelja Montyja Pythona i redatelj tri proslavljena igrana filma Pythonovaca, umro je u dobi od 77 godina.

2016. Jones i njegova obitelj otkrili su da mu je dijagnosticirana frontotemporalna demencija godinu dana ranije, te je postao javno lice bolesti. Pojavljivanjem na ceremoniji dodjele nagrada Bafta želio je istaknuti koji njeni učinci, bio je i intervjuiran od strane dugogodišnjeg kolege, prijatelja i suradnika Michaela Palina 2017. godine.

Nakon Pythona, Jones je radio na ogromnim projektima. S Palinom je stvorio uspješnu TV seriju “Ripping Yarns” i kovao post-Pythonovsku redateljsku karijeru s “Personal Services”, “Erik The Viking” i “The Wind in the Willows”. Snimio je niz TV dokumentarnih filmova (specijaliziranih za srednjovjekovnu povijest), napisao gotovo 20 dječjih knjiga i napisao niz komentara s časopisima Guardian i Observer, u kojima je kritizirao modernu britansku politiku pod vladom Tonyja Blaira.

Terry Jones je rođen u gradu Colwyn Bay u Walesu; otac mu je bio Velšanin, a majka Engleskinja. Obitelj je uskoro preselila pa je Terry pohađao Royal Grammar School u Guildfordu. Bio je odličan učenik i kapetan ragbi-reprezentacije; tada se počeo zanimati i za glumu. Diplomirao je engleski jezik na fakultetu St Edmund Hall unutar Oxfordskog sveučilišta. U studentskim danima je upoznao Michaela Palina s kojim je još tada zajedno pisao razna kazališna djela.

Nakon fakulteta je radio na televiziji: s Palinom je surađivao na humorističnim emisijama “Twice a Fortnight” i “The Complete and Utter History of Britain”, a na “Do Not Adjust Your Set” je osim s Palinom radio i Ericom Idleom, također budućim članom Monty Pythona. 1970. se oženio; sa ženom, Helen, imao je dvoje djece.

Na “Letećem cirkusu” je također surađivao s Palinom: u početku su skečeve pisali zajedno, a i kasnije su nastavili pomagati jedan drugome. Jedan od najpoznatijih Jonesovih skečeva bio je onaj s gospodinom Creosoteom, groteskno debelim čovjekom koji za vrijeme večere u restoranu obilno povraća, a na kraju se prejede i eksplodira. Uspješan je bio u ulogama neuglednih sredovječnih žena, a često je glumio i starije muškarce iz više klase. Osim toga, radio je na međusobnom povezivanju skečeva i šala, pretvarajući tako pojedinačne radove u cjelinu. Jones se iskazao i kao režiser: režirao je “Brianov život”, a na “Smislu života” i “Svetom Gralu” je surađivao s Terryjem Gilliamom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X