Umro je Veljko Bulajić

Njegov legendarni film Bitka na Neretvi je daleko najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji.

Veljko Bulajić (foto: Stevan Kragujević/ Wikipedia))

U utorak 2. travnja u Zagrebu, u 97. godini života preminuo je redatelj Veljko Bulajić, javlja Telegram.

Bulajić je djetinjstvo proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Nakon rata seli u Zagreb, gdje se se počeo zanimati za kinematografiju, te je upisao studij filmske režije u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Redateljsku karijeru započinje kratkim filmovima “Kamen i more” i “Brod lutalica” (1953.), a 1959. realizira prvi dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda” koji je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.

Većinu života proveo je radeći u Hrvatskoj i poznat je prije svega po režiji filmova na temu Drugog svjetskog rata. Prema Hrvatskoj radioteleviziji, njegovi su filmovi dosegli gledanost veću od 500 milijuna gledatelja širom svijeta. Prema Večernjem Listu, Bulajić je režirao četiri najgledanija jugoslavenska filma svih vremena. Usluga streaminga MUBI opisuje Bulajića kao “tvorca epskih blockbustera”.

Bulajićev legendarni film Bitka na Neretvi je daleko najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk uz Jugoslavenske zvijezde, među njima Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film bio je nominiran za Oscara u Americi i osvojio je Zlatnu Nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan, Josip Broz Tito i drugi. Promotivni poster za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso.

Veljko Bulajić u proljeće 2018. godine dovršio je igrani film “Bijeg do mora” u hrvatsko-crnogorskoj koprodukciji.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X