Umro Ray Manzarek, klavijaturist The Doorsa

Ray Manzarek, slavni klavijaturist i zajedno s Jimom Morrisonom idejni začetnik grupe The Doors umro je od raka žučnog kanala u 74. godini.

Ray Manzarek (Foto: Wikipedia)

U ponedjeljak, 20. siječnja Ray Manzarek umro je u Rosenheimu u Njemačkoj gdje je bio na liječenju raka žučnog kanala, objavio je službeni Facebook grupe The Doors.

“Duboko me potresla vijest o odlasku mog prijatelja i kolege iz benda, Ray je bio veliki dio mog života i zauvijek će mi nedostajati”, stoji u izjavi gitariste Robbyja Kriegera.

Manzarek i Krieger zajedno su nastupali posljednjih 10 godina, dok je njihov odnos s bubnjarem Johnom Desmoreom bio narušen, uglavnom zbog nesuglasica o načinu na koji se financijski tretiralo nasljeđe benda.

Legendarni bend The Doors osnovali su Ray Manzarek i Jim Morrison 1965. godine u Los Angelesu.

“Ne može se zamisliti “Light My Fire” bez Manzarekovih orgulja, bez sumnje bio je jedan od najboljih rock orguljaša na svijetu. Još važnije bio je ponosan na ostavštinu benda nakon što je Jim Morrison umro u Parisu 1971. godine, The Doors su se zbog njegovog žara u velikom stilu vratili ’80-tih godina,” povodom njegove smrti izjavio je Andy Green iz The Rolling Stone magazina.

Supruga Dorothy, njihov sin i troje unuka tražili su poštivanje njihove privatnosti, a umjesto cvijeća svim ožalošćenima sugerira se donacija u Manzarekovo ime na standup2cancer.org.

The Doors (Electra publicity photo)

Ovu pjesmu posvećujemo Rayu, jer ju je upravo on otpjevao kad Jim nije došao na posljednje snimanje za album “The Strange Days” koji je objavljen 1967. godine. Uglavnom, priča ide ovako: Nakon puno eksperimentiranja na novom osmerokanalnom mikseru Paula A. Rothchilda tijekom kojeg se snimanje drugog studijskog albuma The Doorsa u određenim situacijama pretvarala u kazališni igrokaz ili beskonačno igranje s prespajanjima različitih frekvencija na novim uređajima, pao je dogovor kako će posljednja pjesma “When The Music Over” biti snimana uživo (na stari način), kako je grupa snimala prvi album. Na zakazani session došli su Ray, John i Robby. Jima su čekali satima i kad je Rothchild pitao hoće li konačno otkazati termin, Ray Manzerek mu je odgovorio da neći i kako će snimati bez Jima, a on će naknadno otpjevati vokal preko Manzarekovog. Rothchild je rekao kao je to nemoguće jer pjesma ima dugu i nepredvidljivu improvizaciju, na što mu je Ray odgovorio kako dobro zna da će Jim moći uhvatiti njegovu vibru naknadno. Rothchild je stisnuo ‘record’ i The Doors su se po prvi put otisnuli bez Morrisona. Ray kaže da je na snimanju te jedne jedine pjesme potpuno izgorio. Snimljena je samo jedna verzija. Ponavljanja nije bilo. Jim je nekoliko dana poslije iz drugog pokušaja uspješno snimio vokal koji je na pjesmi u potpunosti zamijenio Manzarekov.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yfv9z23lu9E[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X