Urednik Ravno do dna odgovara HGU-u bez posredstva odvjetnika

Poštovana neprofitna strukovna udrugo u kulturi, odgovaramo Vam iz jedne druge neprofitne udruge u kulturi nakon što smo se nemalo iznenadili dobivši Vaš odgovor preko Odvjetničkog društva Šerić & Šerić.

Ravno do dna

Naša neprofitna udruga u kulturi surađuje s nekim udrugama sličnog karaktera, a u kontaktu smo s više njih, obično kad se prijavljujemo za natječaje koji omogućuju naš neprofitni rad. Naviknuti na to da moramo opravdati svaku kunu koju ovo društvo ulaže u nas, što preko raznih državnih tijela, zatim tijela lokalne samouprave, kao i raznih strukovnih tijela zaduženih za praćenje i pomaganje rada medija i kulturnih čimbenika od srca Vam čestitamo što ste se kao neprofitna strukovna udruga u kulturi uzdigli do tog nivoa da nam se obraćate preko nadasve ugledne odvjetničke kuće.

Mi do tog nivoa nismo došli. Pitanje je hoćemo li ikad, jer za mnoštvo nas ostalih neprofitnih udruga u kulturi, koje žive od natječaja do natječaja, sredstava za tu vrstu obraćanja nažalost nema. A ako bi ih i kojim slučajem trošili, bilo bi to nenamjenski, pa bi onda te iznose morali vraćati tijelima koja su nam ih i dodijelila.

Mi to apsolutno podržavamo i prihvaćamo, jer mislimo da trebamo odgovorno trošiti i nadležnim tijelima to transparentno prikazivati i pravdati. Vjerujemo da Vi također na sličan način doživljavate pojam odgovornosti i transparentnosti rada u neprofitnoj strukovnoj udruzi u kulturi.

Stjecajem okolnosti dobro je da nekim slučajem imamo medij, pa koristimo priliku da Vam se obratimo preko njega. Također Vas dobronamjerno pozivamo da u našem impresumu na dnu svake stranice ubuduće potražite kontakte na koje može poslati odgovore i svakako ćemo ih objaviti bez da nas se upozorava na odredbe članaka 56. i 57. Zakona o medijima, koje iznimno dobro poznajemo. Htjeli bismo Vam izaći u susret da izbjegnete situacije da kao neprofitna strukovna udruga u kulturi morate imati tu vrstu izdataka samo da bi komunicirali javno s nama. Mi, strukovne udruge u kulturi, ipak moramo jako paziti na svaki izdatak. Ne znam kako vi, no mi u našoj udruzi volimo reći: Zrno po zrno pogača, tantijem po tantijem nekretnina.

Sad bih se kao autor htio djelomično vratiti na tekst koji Vas je ponukao da napišete odgovor sljedećeg sadržaja: „Hrvatska glazbena unija smatra da je stvar pristojnosti da autor članka spominjući pojedince iz HGU-a da su pogubljeni u vremenu i prostoru navede o kojim se to pojedincima radi jer ovako u najmanju ruku sumnjiči, a tvrdimo i diskvalificira čitavu Hrvatsku glazbenu uniju “da ne shvaća formu hita za treću deceniju 21. stoljeća, već da traže formule iz osamdesetih godina 20. stoljeća.”, te da “ti i takvi imaju previše utjecaja koji je opreka onom najzdravijem, tržišnom kaljenju talenata u zvijezde…” Hrvatska glazbena unija je neprofitna strukovna udruga u kulturi, i nema nikakvu moć da može utjecati da li će neki glazbenik postati zvijezda ili ne.”

Kao prvo, nije riječ o proizvoljno iznesenim tezama, već se sve temelji na analitičkim rezultatima MRC Data sustava koji koristi američka tvrtka Billboard. Ti rezultati sadržani su na listi naziva „Croatia Songs“ koja je sastavni dio Billboardovih top lista slušanosti i prodaje glazbe diljem svijeta. „Croatia Songs“ prati navike hrvatskih glazbenih konzumenata i kao što se može vidjeti iz tjedna u tjedan na njoj nema previše hrvatske glazbe, bar kad je riječ o prvih 25 najslušanijih singlova. A to nisu baš neke sretne vijesti za hrvatsku glazbu i hrvatske glazbenike, zar ne?

Kao drugo, ne znam za Vas, kao neprofitnu strukovnu udrugu u kulturi koja nema nikakvu moć da može utjecati na to hoće li neki glazbenik postati zvijezda ili ne, no vjerujem da postoje čimbenici u cjelokupnoj ‘glazbenoj slagalici’ ove zemlje koje takvi rezultati nimalo ne vesele. Neki možda osjećaju sram, neki možda i krivicu.

Kao treće, da vam olakšam, i mi kao medij posvećen velikim dijelom glazbi i njezinim praćenjem osjećamo i sram i krivicu zbog toga, jer koliko god radimo na otkrivanju i praćenju brojnih talenata, ne uspijevamo previše u tome da ih iskujemo u zvijezde. I naši kapaciteti su skromni, i mi smo, kao što dobro znate, samo jedna neprofitna udruga u kulturi.

Pitate me na kraju vašeg obraćanja i naglašavate: „Posebno bi bilo interesantno čuti od istog autora kako se ‘talent’ pretvara u ‘zvijezdu’“ kao da bih ja osobno trebao taj „Zlatni gral“, tu formulu slave sročiti u par riječi koje bi pritom bile univerzalno primjenjive.

Zar mislite da bih Vama sada pisao ovaj tekst da znam odgovor na to pitanje?

Najkraće što Vam mogu reći o tome je da za početak treba raditi s talentima, a ne s mediokritetima. Treba raditi godinama, kao što i talenti trebaju zdušno raditi na sebi. Svi mi u kulturi znamo koliko se znoja prolije da bi se došlo do određenog nivoa u toj kreativnoj i puno puta nezahvalnoj sferi ljudskog rada.

Problem nastaje onda kad taj talent treba postati vidljiv, kad treba dobiti prostor. Ako je prostor pak ‘dobro branjen’ od strane mediokriteta, onda za posljedicu imamo ili odljev mozgova ili uništene talente jer im je prošlo vrijeme i nisu se ostvarili. Kakva je situacija u Hrvatskoj? Procijenite sami. Mislim da Billboard Croatia Songs tu daje neke smjernice.

Kažete: „Hrvatska glazbena unija je neprofitna strukovna udruga u kulturi, i nema nikakvu moć da može utjecati da li će neki glazbenik postati zvijezda ili ne.“

Sročit ću odgovor i na to ovako: Čak i jedan Ravno do dna na ovom mikro tržištu u određenoj mjeri može utjecati na to hoće li neki glazbenik postati zvijezda ili ne.

Vi ste udruga koja okuplja sve glazbenike u ovoj zemlji. Nadalje, udruga koja je jedna od utemeljitelja nagrade Porin (nadam se da je hrvatska Wikipedija točna s ovom informacijom), Udruga za koju ne znam koliko ‘obija pragove po natječajima’, ali znam da uživa povjerenje Ministarstva kulture i medija koje joj omogućava organiziranje milijunskih natječaja (Jer svirati se mora 1 i 2) kao i šesteroznamenkasti iznos za provedbu istih zbog početne podkapacitiranosti.

Vaša udruga je na istoj adresi u zgradi koja je u vlasništvu HUZIP-a (provjerili smo katastarsku česticu na ažuriranoj web stranici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske), tj. još jedne neprofitne udruge koja od 1994. godine ostvaruje kolektivnu zaštitu umjetnika izvođača u Republici Hrvatskoj. Na istoj adresi je i Unison – krovni savez glazbenih udruga koji je preuzeo funkciju Instituta hrvatske glazbe. Taj Unison na svojim stranicama kaže: „Osnovni cilj Unisona je edukacija tržišta i promocija hrvatske glazbene struke u skladu sa strategijama udruga osnivača te kvalitetnije pozicioniranje i povezivanje domaće glazbe s publikom. Uz organizaciju i vođenje Glazbene nagrade Porin, Hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo, Hrvatske glazbene nagrade publike za hit godine Cesarica, Unison je koproducent nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off i Zagrebačkog festivala, te mnogih drugih događanja vezanih uz glazbu.“ Nadalje: „S glazbenim emisijama Poprock.hr i Glazbeni TOP20 te platformama Fokus i FokusKontrol“ navodi se da su „ključne aktivnosti udruge osmišljavanje, postavljanje i vođenje projekata koji pomažu razvoju domaće glazbene industrije.“

I svi vi ste u istoj zgradi. Na okupu. Iz dana u dan.

Oprostite što to pitam na ovaj način, ali moram: „Idete li Vi na kave sa svojim susjedima?”

Da je Ravno do dna kojim slučajem u takvom susjedstvu, svakako bismo pozvali na kavu susjede od kojih se jedan, gle čuda, bavi osmišljavanjem, postavljanjem i vođenjem projekata koji pomažu razvoju domaće glazbene industrije, dok je drugi udruga koja ostvaruje kolektivnu zaštitu umjetnika izvođača u Republici Hrvatskoj i uz to posjeduje i cijelu zgradu.

Ne znam kako vi iz HGU-a gledate na to, ali, vjerujte, mi iz Ravno do dna nakon te kave sa susjedima ne bismo ni pomislili ikada reći da nemamo nikakvu moć i utjecaj na to hoće li neki glazbenik postati zvijezda ili ne.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X