Uz big bend otvorena nova klupska Meka jazza u Zagrebu

Nakon ugaslog BP Cluba, Zagreb je dobio novo okupljalište jazz poklonika. U četvrtak je otvoren Vip Jazz Klub kraj Gradske kavane na Jelačićevom trgu.

Kućni big band pod ravnanjem Saše Nestorovića (Foto: Zoran Stajčić)

Nakon dvije i pol godine radova i nekoliko odgađanja otvaranja u jednom tjednu, Vip Jazz Club u Cesarčevoj ulici tik uz rub Jelačićevog trga u Zagrebu konačno je otvorio svoja vrata u četvrtak navečer. Time je i Dražen Kokanović, organizator zagrebačkih jazz fesivala konačno ostvario san otvaranja kluba u kojem će moći ugostiti poznata imena svjetske jazz scene i to u klubu koji ispunjava sve uvjete i to posebno one akustične.

U večeri otvorenja akustika je testirana na najbolji moguci način – zasvirao je kućni big band predvodjen Sašom Nestorovićem. I klub je uspješno prošao test, jer Nestorović nije krio zadovoljstvo što u njemu nastupa, kao što je prošao test po pitanju velične pozornice na kojoj je jazz big band bio smješten.

“Ovo je jedini klub u gradu koji ima vrhunski koncertni klavir na svojoj pozornici. Vec sam danas donio neke stvari ovdje jer će mi ovaj klub biti drugi dom.” izjavio je tijekom svečanog otvorenja jazz kritičar i publicist Davor Hrvoj.

“Ne bih vas htio gnjaviti specifikacijama prostora. No riječ je o prilično jednostavnom rješenju s velikom pozornicom i prostoru omeđenom s dva velika uzdužna šanka. No kako obično biva jednostavna rješenja se zakompliciraju pri izvedbi, pa je adaptacija prostora zato potrajala, kao i akustična mjerenja od jednog austrijskog tima koji je u pomoć pozvao Miro Vidović. No sad je klub konačno gotov i kao što njegovo ime sugerira on je namijenjen svima”, bile su rijeci arhitekta Saše Randića.

Dražen Kokanović obećao je vrhunski program i vrhunske glazbenike u klubu i to ne samo jazz usmjerenja. Po njegovim riječima u Vip Clubu će se organizirati različiti glazbeni i promocijski programi, a za jazz će biti osiguran jedan dan u tjednu. Predviđeno je da klub radi sve dane u tjednu osim nedjelje, a svoja vrata će otvarati već u podne kada će biti u funkciji kavane i kako je Dražen u sali naveo i prostor za probe domaćih jazzera, a također je izjavio kako ga jedino u glazbenom izboru zanima elitistički pristup, dok po pitanju posjetitelja će teziti da Vip Club bude kulturna točka u centru grada po cijenama dostupna većini onih željnih kvalitetne glazbe. Klub je osobno otvorio gradonacelnik Milan Bandić izjavivši da je sretan kao malo dijete  i za to dobio aplauz prisutnih.

Otvorenje je okupilo šareno društvo, od glazbenika i ljudi u glazbenom poslu do brojnih poznatih lica i uglednika. Tko će se od svih njih pokazati vjernim posjetiteljima uskoro će se vidjeti. Tulum otvorenja potrajao je do jutra, a kako je bilo na “matineji” sjećat će se samo oni najizdržljiviji.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X