Uz gostovanje Sir Davida Attenborougha uspješno završeno prvo izdanje Plitvice Film Festivala

U nedjelju je u Nacionalnom parku Plitvička jezera završeno prvo izdanje Plitvice Film Festivala, na kojem se u četiri dana programa prikazalo 20 mahom dokumentarnih filmova, s fokusom na prirodu i njeno očuvanje. Festival je posjetilo i niz značajnih filmskih gostiju, između ostalih i filmska ekipa BBC-ja koja je tih dana na Plitvicama snimala novi serijal s Sir Davidom Attenboroughom.

Mladi filmaši koji su sudjelovali u natječaju ‘Snimi film o prirodi’

Prvo izdanje Plitvice Film Festivala nakon četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa završilo je u nedjelju, u kampu Korana, u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Posljednji dan Plitvice Film Festivala obilježila je slavljenička atmosfera, projekcijom dvanaest izabranih filmskih naslova prijavljenih na natječaj za djecu i mlade Snimi film o prirodi, nakon čega su se mladim filmašicama i filmašima dodijelile diplome i nagrade.

Diplome i nagrade je u ime NP Plitvička jezera uručio stručni voditelj Parka, Kazimir Miculinić uz pomoć voditelja ceremonije Nine Kovačića. Nagradu za najbolje film je osvojila Sara Marin s filmom “Nature”, učenica Srednje škole Pakrac, a drugo mjesto je osvojio film “Moderna kuharica” Droje Cug i Dee Vitas koje su branile boje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Nakon ceremonije dodjele nagrade mladi filmaši su se zaputili u obilazak Plitvica. Festival je zatvoren izvrsnim solo nastupom glazbenika J.R. Augusta.

Podsjetimo, festival se odvijao od četvrtka,19. do nedjelje 22. rujna, s 20 mahom dokumentarnih filmova na programu koji su u fokusu imali prirodu i njeno očuvanje. U prekrasnom okruženju Plitvičkih jezera prikazali su se filmovi redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa, održale se svjetske i hrvatske premijere, a festival su posjetili značajni i zanimljivi filmski gosti. Uz podršku HBO Adria na Plitvice Film Festivalu održala se hrvatska festivalska premijera filma Led u plamenu, u režiji Leile Conners i produkciji Leonarda DiCaprija u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić. Publiku je oduševila i hrvatska premijera makedonskog filma Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević, Sir David Attenborough i pomoćnik Ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer

Na samom otvorenju festivala predstavljen je novi BBC-jev serijal Green Planet, koji se s pionirom dokumentaraca o prirodi, Sir Davidom Attenboroughom tih dana snimao na Plitvičkim jezerima. Projekt je predstavio predstaviti Peter Basset, redatelj i autor, a Sir David Attenborough obratio se prisutnima putem video poruke u kojoj je pozdravio rad festivala, zahvalio se na toploj dobrodošlici te između ostalog rekao: “Svi znamo za probleme u kojima se našao prirodni svijet, i to zahtjeva od sviju nas da napravimo sve što možemo da pomognemo prirodi riješiti se problema koje smo joj mi nametnuli.”

Povodom svog dolaska u Nacionalni park Plitvička jezera, Sir David Attenborough susreo se s Upravom Nacionalnog parka Plitvička jezera s kojima je razgovarao o motivima svog dolaska u Hrvatsku i na Plitvička jezera gdje je imao priliku čuti malo više o svima parkovima Hrvatske, specifičnosti krškog reljefa i sedrenim barijerama koje su i razlog upisivanja Plitvičkih jezera na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Nacionalni park Plitvička jezera pokrenuo je festival povodom proslave dvije velike i značajne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine uz nadu da će se festivalom potaći ekološku svijest i akcije te tako doprinijeti tomu da i Plitvička jezera u svoj svojoj ljepoti proslave još mnoge ‘okrugle’ godišnjice poput ove.

Video pozdrav Sir Davida Attenborougha Plitvice Film Festivalu

Sir David Attenborough sa snimanja novog BBC-jevog serijala u Nacionalni park Plitvička jezera / Plitvice Lakes National Park pozdravlja Plitvice Film Festival, zahvaljuje se na dobrodošlici te poručuje:"Svi znamo za probleme u kojima se našao prirodni svijet, i to zahtjeva od sviju nas da napravimo sve što možemo da pomognemo prirodi riješiti se problema koje smo joj mi nametnuli." Hvala Sir David na divnim riječima i posjetu. <3

Gepostet von Plitvice Film Festival am Freitag, 20. September 2019

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X