Uz Ravno Do Dna ostvarite 15% popusta za knjigu ‘Album na dan’!

Autori su: Ivan Palijan, Velimir Grgić, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Zoran Stajčić i Bojan Mandić. ‘Album na dan’ donosi sadržaja na više 472 stranice u boji, mekog uveza, formata 21×21 cm.

Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati

Započnite ultimativno glazbeno putovanje uz knjigu „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“
U svijetu prepunom beskrajnih glazbenih izbora, razlikovanje važnog od usputnog može biti zastrašujući zadatak. Zato uzmite u ruke “Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati”, revolucionarno književno putovanje pomno pripremljeno kako bi sve glazbene entuzijaste vodilo kroz zvučni krajolik prepun važnih obilježja uz koje vrijedi zastati.

Čitatelji Ravno do dna mogu iskoristiti kupon za popust od 15%!

OVDJE unesite kod kupona: “RDD15” u kućicu u donjem lijevom uglu  prilikom kupnje knjige “Album na dan” i ostvarite popust!

Djelo je nastajalo desetak godina, na listi najvažnijih albuma se na kraju našlo oko 3000 albuma od kojih je trebalo napraviti konačnu listu. „Imati 200 albuma na listi se činilo laganim, ali nije bio format za knjigu, a 500 albuma je nešto što rade ozbiljne publikacije poput magazina Rolling Stone. Morao sam se u tome trenutku sabrati i prebrojati svoje resurse“, odmah objašnjava Ivan Palijan, autor i izdavač knjige. Usporedba s Rolling Stoneovim izdanjem „500 Greatest Albums of All Time“ koje je od 2003. izdano već četiri puta je neizbježna, kao i ona sa knjigom „1001 Albums You Must Hear Before You Die“ koja je od 2006. izdana šest puta.

Razlika između ovih knjiga i knjige „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“ je u načinu sastavljanja liste esencijalnih albuma. „Uobičajeni način sastavljanja ovakvih legendarnih lista je da se sakupe glasovi kritičara i glazbenih profesionalaca, odredi se poredak i onda odabrani autori pišu tekstove o albumima. Meni to nije dovoljno ambiciozan pristup, smatrao sam da mi to možemo bolje“, drsko odgovara Ivan Palijan na svaku pomisao u svojoj glavi koja bi ga mogla sputati u dosezanju apsolutnih glazbenih vrijednosti. Stoga se odlučio proći dugu i, zapravo, prilično ugodnu i zabavnu avanturu koja će mu proširiti glazbene vidike, a da niti sam nije bio svjestan na koje sve načine. „Rijetko se pita glazbenu publiku i fanove o tome koji su najbolji albumi, želio sam proširiti listu i njihovim glasovima pa sam si uzeo vremena i krenuo širiti svoje tablice u excelu formulama neviđene ljepote“, kaže Ivan Palijan nepotrebno naglašavajući koliki je nerd, kao da nam to već na prvi pogled nije jasno. Lista albuma je prema tome napravljena tako da je svaki album dobio pet vrijednosti od 0,00 do 10,00 (da, na dvije decimale) koje predstavljaju prodaju albuma, ocjene fanova, ocjene kritičara, broj pojavljivanja na listama najboljih albuma te broj albuma koji ljubitelji glazbe imaju ili žele u svojim kolekcijama. Od tih je vrijednosti za svaki album uzet medijan koji predstavlja vrijednost albuma i… dalje je bilo lako, pritiskom na gumb u excel tablici je dobiven poredak albuma od koji je prvih 365 u knjizi poredano kronološki. Sve je objašnjeno u knjizi i na prilično informativnoj web stranici www.albumnadan.com na kojoj se knjiga može naručiti.

Ono što sada imamo u rukama je izdavački pothvat bez premca na domaćem tržištu knjiga, usporediv samo s ranije spomenutim knjigama od kojih je ova knjiga ipak, iako ima manje albuma, ambicioznije napravljena, jer je osim glasova kritičara i glazbenih profesionalaca koristila glasove i prosudbu svih ljubitelja glazbe i slušatelja na planetu. „500 Greatest Albums of All Time“ i „1001 Albums You Must Hear Before You Die“ su u ovoj knjizi tek referenca, jedna od varijabli u vrijednosti dobivenoj zbrajanjem pojavljivanja na listama najboljih albuma.

Knjiga je sastavljena i pisana tako da se lako čita, da bude pitka i prohodna te izbjegava puko nabrajanje činjenica koje su već dostupne svuda na internetu. Tekstovi o albumima pričaju priče o njima, o iskustvu slušanja koje imamo i utjecaju koji su albumi imali u vremenu u kojem su nastajali, ali i o onome što oni znače danas, o njihovo širem kulturnom i društvenom značenju. „Nije nam prvi put da radimo nešto u čemu se prvi pogled čini da smo pobrkali svoje želje sa svojim mogućnostima. Ekipa koja je radila sa mnom na knjizi je ekipa s kojom sam radio Klik magazin“, otkriva Ivan Palijan koji je bio glavni urednik najboljeg domaćeg magazina ikada od 2003. do 2009. godine. Autori tekstova su osim njega i Velimir Grgić, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Zoran Stajčić i Bojan Mandić, knjigu je ilustrirao Tihomir Tikulin Tico, grafički oblikovao Tomislav Šiptar, a lektorirala Sunčana Ložnjak.

Knjiga je impresivno iskustvo osmišljeno da slavi najvažnije albume svih vremena. Od bezvremenskih melodija Beatlesa do revolucionarnih ritmova Kendricka Lamara, ova knjiga nadilazi glazbene žanrove, razdoblja i osobne ukuse kako bi pružila sveobuhvatan pregled suštine popularne glazbe od 1950-ih do 2020-ih. Knjigu „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“ zaista izdvaja njena promišljena priprema. Svaki album prikazan na njenim stranicama je tu na temelju kulturnog utjecaja, umjetničke inovacije i trajne relevantnosti. Bilo da ste iskusni audiofil ili povremeni slušatelj, pronaći ćete nešto što će osvojiti vaše uši i proširiti vaše glazbene horizonte. Knjiga nudi glazbeno prosvjetljenje, jer kroz jezgrovit ali pronicljiv komentar, čitatelji su pozvani da istraže povijesni kontekst, umjetničku viziju i trajno naslijeđe svakog albuma, pružajući dublje razumijevanje za umjetnost i kreativne procese iza glazbe.

S „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“ kao vodičem, svaki dan postaje prilika da otkrijete novo zvučno remek-djelo. Bilo da se upuštate u revolucionarno eksperimentiranje Pink Floydovog “The Dark Side of the Moon” ili u sirovu emociju “Blue” Joni Mitchell, svaki album nudi jedinstveni uvid u ogromne mogućnosti ljudskog izražavanja. Kao ultimativni pratitelj ljubitelja glazbe, knjiga nudi revoluciju u načinu na koji slušamo i cijenimo glazbu stvarajući novi kanon vrhunaca popularne glazbe temeljen na egzaktnim iskustvima. Dakle, sjednite pred svoje pojačalo i krenite u glazbenu odiseju kakva nije ni jedna druga uz „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“. Vrijeme je da ponovno otkrijete čari glazbe, album po album.

*NAPOMENA Svrha ovog teksta je informativna i zabavna, on služi kako bi prenio informaciju o knjizi „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“ te zabavio čitatelja služeći se stilskim figurama koje nisu tipične za informativni tekst. Stoga, iako su sve informacije u njoj točne, prosudbe autora ovog teksta nisu utemeljene u stvarnosti nego su namjerno pretjerane kako bi stvorile začudni dojam i zainteresirale čitatelja. Ovaj tekst se, uključujući i ovu napomenu, može u svrhu promocije koristiti u cijelosti, djelomično ili nikako. Za detaljne informacije o knjizi i autorima posjetite www.albumnadan.com.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X