Van Morrison najavljuje novi album ‘Moving on Skiffle’

Album će biti objavljen 10. ožujka 2023., a prethodi mu singl ‘Streamline Train’.

Van Morrison “Moving on Skiffle”

“Ne treba čuditi što je Van Morrison napravio album inspiriran skiffleom. Njegova ljubav prema skiffleu traje još iz djetinjstva. Visio bi u slavnoj belfastskoj prodavaonici ploča Atlantic Records, gdje bi slušao folk s početka 20. stoljeća, te blues i jazz snimke Lead Bellyja i Jelly Roll Mortona. Kada je čuo Lonnieja Donegana kako svira “Rock Island Line”, intuitivno je razumio tu glazbu. Ubrzo je i sam Morrison svirao sa skiffle bendom u školi,” tako stoji u najavi novog albuma sjevernoirskog kantautora Vana Morrisona “Moving on Skiffle” čiji je datum izlaska najavljen za 10. ožujka sljedeće godine.

Album predstavlja dijeleći njegov najavni singl “Streamline Train”. Napisao ju je 1930-ih bluesman iz Mississippija Red Nelson, a pjesma je postala popularna kada ju je grupa Vipers Skiffle plasirala na britansku ljestvicu singlova 1957. godine. “Nova verzija daje joj bogatiji i robusniji zvuk, a njezin početni ritam leluja poput križanja seoskoga vlaka prije nego što ga osvijetli Morrisonov glas. Dodatno je oživljavaju prateći vokali u gospel stilu i uzbudljiv solo na Hammond orguljama,” stoji u opisu.

U ‘Moving On Skiffle’ Van preuzima domaći stil koji je eksplodirao Britanijom sredinom 1950-ih i unosi mu razinu sofisticiranosti i duhovnosti koju nije uvijek posjedovao. Album s čak 23 pjesme putuje u srce glazbe koju je Morrison obožavao otkako je imao šest godina, a ploča sadrži pjesme koje svojim porukama o važnosti slobode i života po vlastitom nahođenju naglašavaju njegovu životnu filozofiju.

Van Morrison svira ove bezvremenske pjesme izravno. Nekoliko njih sadrži njegove vlastite aranžmane, dok drugi imaju i njegove vlastite karakteristične lirske obrate. Uvijek buntovni Morrison promijenio je naslov pjesme “Mama Don’t Allow”, koju su kasnih 1920-ih snimili Memphis Jug Band i čikaški bluzer Tampa Red, u “Gov Don’t Allow”, a gospel standard “This Little Light of Mine”, ključna himna pokreta za građanska prava u Americi ’60-ih, transformirana je u razigranu, optimističnu “This Loving Light of Mine”.

Uvodna “Freight Train” je pjesma koju je izvorno napisala Elizabeth Cotten, a zatim su je snimili Peggy Seeger i Chas McDevitt. Van Morrison je predstavlja kao sofisticirani jazz aranžman s orguljama, vokalima bliske harmonije i nekim novim riječima. Na drugim mjestima, “Wish I Was An Apple On A Tree” daje prekrasnu toplinu, upotpunjenu veselom daskom za pranje rublja i bogatim vokalnim harmonijama. Album završava s ‘Green Rocky Road’, turobnim folk draguljem i odom trubadurskom životu koju su proslavili Fred Neil i Dave Van Ronk, a prikazan je u filmu “Inside Llewyn Davis”.

Ključni suradnici na albumu su Dave Keary (gitare), Pete Hurley (bas), Colin Griffin (bubnjevi) i Sticky Wicket (washboard). Miljenik britanskog folka Seth Lakeman također svira violinu na pet pjesama.

“Moving On Skiffle” bit će objavljen u sljedećim formatima: dupli CD; dvostruki vinil; dva dvostruka vinilna izdanja u boji (od kojih je jedno dostupno putem službene internetske trgovine, a drugo putem odabranih prodavača); kazeta; i digitalno izdanje/streaming.

“Moving on Skiffle”, popis pjesama:

1. Freight Train
2. Careless Love
3. Sail Away Ladies
4. Streamline Train
5. Take This Hammer
6. No Other Baby
7. Gypsy Davy
8. This Loving Light of Mine
9. In The Evening When the Sun Goes Down
10. Yonder Comes A Sucker
11. Travellin’ Blues
12. Gov Don’t Allow
13. Come On In
14. Streamlined Cannonball
15. Greenback Dollar
16. Oh Lonesome Me
17. I Wish Was An Apple On A Tree
18. I’m So Lonesome I Could Cry
19. I’m Movin’ On
20. Cold Cold Heart
21. Worried Man Blues
22. Cotton Fields
23. Green Rocky Road

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X