Vatra: Nema bolje od rada s frendovima i članovima obitelji

Bez obzira na individualne preferencije, Vatra je glazbeno najangažiraniji hrvatski bend ovisan o neprestanom radu, ali i promišljanju načina osvježavanja svog kolektivnog djela. U posljednjih su godinu i pol dana ušavši u svoje drugo desetljeće rada objavili najkoherentniji album u dosadašnjoj karijeri, a neumorno su ga predstavljali koncertnim nastupima kojima su zacrvenili brojke u kalendaru i singlovima koji su im priuštili odlične kritike.

Vatra (Foto: Nives Celio-Cega)

Posljednji put kada sam se našao s bendom, preslušavali smo tada novopečeni album Ima li budnih i raspravljali o njegovoj budućnosti, ne znajući da će upravo Vatra biti okidač za prelazak iz staroga medija u obitelj RDD-a. Ovoga se puta nismo našli na Trešnjevci i u zadimljenoj lokalnoj birtiji zapili, nego smo razgovor obavili uz pomoć e-maila i interneta. No komunikacija tursko-sirijske granice i Zagreba tekla je glatko i brzo, gotovo kao uz pivu na šanku one iste birtije…

Vatra kao dinamična petorka uvijek zrači opuštenošću i neopterećenošću zbog koje vam trenutačno uđu pod kožu kao tople osobe, a zatim glazbenici predani svome radu i bendovskoj obitelji. Stoga je bilo zgodno barem virtualno okupiti sve članove, sada osvježenog sastava, pogledati unatrag na promjene upisane u povijest benda i porazgovarati o novima koje će uslijediti odmah po koncertu 7. ožujka u zagrebačkome Vintage Industrial Baru kojima zatvaraju album Ima li budnih i najavljuju novi singl, novi EP jednostavno nazvan VT i novi studijski album.

Posljednji put kada smo razgovarali, tek ste započinjali novo poglavlje albumom Ima li budnih, a, evo, za koji tjedan, nakon godinu i pol priče, zaokružujete ju. Kako biste opisali ovo razdoblje zadnjeg albuma?

Ivan: Non-stop smo nešto radili, tako da uopće nisam primijetio kako je već prošlo godinu i pol od objavljivanja albuma Ima li budnih. Standardno, dosta smo koncertirali, paralelno s tim pustili smo šest singlova, snimili isto toliko videospotova, pripremali smo pjesme za EP album kojeg krećemo snimati ovaj tjedan, inaugurirali smo Tomislava Šuška u bend. Kao što vidiš svašta nešto…

U ožujku nastupate u novom klubu Vintage Industrial Bar gdje ćete se pozdraviti s albumom i na neko vrijeme povući. Kako znamo rad Vatre, uvijek na koncerte dovedete posebne goste, pa bismo voljeli čuti tko će oni biti i hoće li biti kakvih iznenađenja u koja bismo mogli dobiti mali uvid?

Ivan: Svakako ćemo imati nekoliko gostiju iznenađenja, ali ako ih sada otkrijem gubimo efekt, stoga sve one željne iznenađenja i Vatre pozivam 7. ožujka. u zaista izvrstan Vintage Bar u Savskoj na zatvaranje priče oko albuma Ima li budnih.

Ivane, neko si vrijeme prije izlaska sadašnjeg albuma pisao kolumnu za Muzika.hr, ali to se ugasilo. Što se dogodilo?

Ivan: Ideja je bila da kolumna prati tijek nastanka albuma Ima li budnih. Pošto smo album snimili, završio sam karijeru kolumnista. Bilo je to interesantno iskustvo. Osim teksta radio sam i foto priču, a nadam se kako sam, onima koje bi takvo što moglo zanimati, uspio makar malo približiti i dočarati proces nastajanja albuma.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pFr34qp4sE0[/youtube]

Osim što si napustio pisanje kolumne, jedan dio prošlosti benda čini i basist Boro koji je napustio bend. Kako gledate na Bornin odlazak? Što se dogodilo nakon jedanaest zajedničkih godina? I, molim vas, nemojte nam dati neki generički odgovor koji plasirate u medije. Dakle, ako su pale šake i sjekire, brate mili, recite to.

Ivan: Imamo sjajnog basista Tomislava Šuška i jako se radujem svakoj probi, snimanju, nastupu, ali i privatnom druženju s njim.

Irena: Naslućivali smo da bi se to moglo desiti. Boro je donio odluku i mi smo je ispoštovali. Bilo nam je žao, ali život mora ići dalje.

Robert: Ispravak:15 godina (iako i to baš nije najtočnije).

Stari, pa razgovarali smo povodom desete službene obljetnice i nema šanse da je prošlo pet godina otkako smo naginjali Zlatni Pan i plandovali o Vatri. Nego, koji je tvoj stav glede Bore?

Robert: Boro je rekao da se trenutna energija benda kosi sa onom koju nosi u sebi i da bi zato bilo najbolje i za nas i za njega da ode u zasluženu mirovinu. Odluku je vagao neko vrijeme,odlučio, a mi mu nismo stajali na putu jer smo i sami skužili da mu se više ne da.Od šaka i sjekira ništa. Zasad. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X