Velika prevedena autobiografija grupe The Clash ugledala svjetlo dana

Dallas Records predstavlja predstavlja iznimnu i izuzetnu knjigu, jedinstvenu priču o bendu The Clash nastalu prema vlastitim riječima članova grupe. Riječ je o originalnoj knjizi ‘The Clash’ koju su napisali legendarni Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon i Topper Headon, a po prvi puta, ‘velika pink knjiga’ dostupna je i na hrvatskom jeziku.

The Clash - autobiografija
The Clash – autobiografija

Urednici domaćeg izdanja su Milan Pavlinović i Anđelo Jurkas, a knjigu su s engleskog preveli Pavlinović i Zoran Stajčić.

U ovom luksuznom izdanju čitatelje čeka čak 384 stranice priče o jednom od najznačajnijih bendova svih vremena. The Clash je bio bend kao niti jedan drugi. Pioniri britanskog punk rocka svojim subverzivnim, revolucionarnim i uzbudljivim koncertima, pametnim stihovima, originalnim imidžem i strastvenim idealizmom uhvatili su duh vremena i postali svjetski fenomen. Mnogi glazbeni kritičari smatraju London Calling jednim od najboljih rock ‘n’ roll albuma svih vremena, a njihova glazba je živa te utječe na mlade bendove i neodoljivošću privlači novu publiku. Bili su savršena četvorka samo pet godina, ali su u tom periodu objavili šesnaest strana LP vinila i sedamnaest singlova, gotovo bez prestanka su bili su na svjetskoj turneji, uvijek su bili dostupni za intervjue, uvijek su dozvoljavali obožavateljima ulazak i druženje u backstageu, nikad nisu prestali propitivati ustaljene obrasce, ne samo u glazbenom biznisu, nego i u političkom ustroju svijeta – i u pjesmama i u intervjuima.

The Clash - autobiografija
The Clash – autobiografija

The Clash je bio dosljedan u svojim političkim stavovima i iskreno se borio protiv autoriteta, a kako je bubnjar Topper Headon primijetio dvadeset i pet godina kasnije, politika je zaboravljena, a glazba je ostala. Svaki član pružio je bendu jedinstveni glazbeni i politički stav, ali svi su dijelili istu želju: biti u bendu koji svira snažnu i utjecajnu glazbu.

Knjiga je prvo službeno izdanje o The Clashu koje su osmislili članovi grupe. S jedinstvenim uvidom u arhivu The Clasha, ova ključna knjiga na jednom mjestu otkriva ekskluzivne materijale – kao što su plakati s turneja, rijetke naslovnice, umjetničke radove članova i raznoliku memorabiliju te fotografije benda iz privatnog života, na pozornici, u studiju i na putovanjima – a svaki član osobno svjedoči o svom životu u grupi.

Trendseteri, ikone, revolucionari: njihova priča je natopljena mitologijom. Postoje različita mišljenja o tome kako je The Clash postao slavan bend – ova knjiga donosi cjelovitu priču i svjedočanstvo je kako se sve to zaista dogodilo.

The Clash - autobiografija
The Clash – autobiografija

O značaju benda i ideji da se objavi hrvatsko izdanje ove knjige, jedan od urednika, Anđelo Jurkas kaže: “Povijest rock and rolla kao vodećeg segmenta pop kulture prošlog stoljeća baratala je s puno imena čiji je rad nadilazio glazbeni utjecaj. I čupavci iz Liverpoola i bokodrmajući Elvis i Jagger Richards Glimmer Twinsi i veliki Boss i najveći Dylan i uvijek svježi Bowie i iguana Iggy Pop i crtić karakteri Ramonesi i vječna djeca AC/DC i deseci drugih klasika. Gomilana je sva sila utjecajnih bendova zbog kojih se rađalo stotine, tisuće novih sljedbenika ili imitatora. Međutim, nikada glazba nije postala toliko važnom i toliko opipljivim oblikom socijalno referentnog bunta kao trena kada su na pozornicu izašli Strummer, Jones, Simonon i Headon. Brigada nadrkanih i klasno svjesnih rebelijanaca čiji je bljesak i kunst požderao sve prije njih da bi utirao pute veličanstvenim sljedbenicima u nizu od Public Enemy, Rage Against The Machine, Asian Dub Foundtaion, te mora stilski neograničenih izvođača zbog kojih je glazba bar na trenutak postajala oruđem i oružjem koje je moglo mijenjati svijet. London je pozvao, a gradovi svijeta su se priključivali. I nakon raspada benda iskra nije prestala tinjati. Pitanje je samo kada se i da li ikada opet pretvara u plamen i buktinju. Stoga nije fraza ni pamflet kada kažeš da su The Clash najbitniji bend rock and rolla svih vremena”.

Po cijeni od 259 kuna, knjiga je od danas dostupna u prodaji. Potražite je u Dallas Music Shopovima i drugim prodajnim mjestima fine literature… Najbržim kupcima knjige, Dallas Music Shopovi poklanjaju i kopiju originalnog bedža s Londong Calling turneje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X