Vikend otvorenja nove europske prijestolnice kulture

12. i 13. siječnja počela “kulturna Olimpijada” u francuskom Marseilleu.

Marseille - europska prijestolnica kulture

U Marseilleu i provansalskim gradićima od Aix en Provence do Arlesa  počela je godina europske prijestolnice kulutre. Za sve posjetitelje kao i za lokalno stanovništvo počelo je intenzivno razdoblje ispunjeno svim oblicima kulturnih sadržaja od ulične umjetnosti i cirkusa, preko svih oblika vizualne umjetnosti, opere, filma, kazališta, mode, dizajna do velikih izložbi i spektakla poput vatrometa koji u režiji ‘Groupe F’ postaje umjetnička forma.

Otvorenjem trinaest izložbi trinaest suvremenih autora iz cijelog svijeta obilježena su glavna mjesta izložbenih aktivnosti u Marseilleu, osim toga publika je imala priliku napraviti sneak peak u prostor novog velikog muzeja civilizacije Mediterana MUCEM čije se otvorenje očekuje tek u lipnju.

Ceremonija otvaranja obuhvatila je dva dana s više desetaka besplatnih kulturnih događaja za sve uzraste i afinitete publike da bi kulminirala u nedjelju s preko dvadeset različitih performativnih tuluma u centru grada koji je u velikom dijelu bio zatvoren za promet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gA_IguyXxwU[/youtube]

Veliko slavlje povodom otvorenja sezone kulturne prijestolnice Europe 2013. s mnoštvom kulturnih sadržaja očekuje se u slovačkim Košicama već sljedećeg vikenda.

Paralelnu titulu kulturne prijestolnice Europe prošle su godine imali portugalski Guimarães te Maribor s okolnim gradovima: Ptuj, Novo Mesto, Murska Sobota, Velenje i Slovenj Gradec.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X