Vikend otvorenja nove europske prijestolnice kulture

12. i 13. siječnja počela “kulturna Olimpijada” u francuskom Marseilleu.

Marseille - europska prijestolnica kulture

U Marseilleu i provansalskim gradićima od Aix en Provence do Arlesa  počela je godina europske prijestolnice kulutre. Za sve posjetitelje kao i za lokalno stanovništvo počelo je intenzivno razdoblje ispunjeno svim oblicima kulturnih sadržaja od ulične umjetnosti i cirkusa, preko svih oblika vizualne umjetnosti, opere, filma, kazališta, mode, dizajna do velikih izložbi i spektakla poput vatrometa koji u režiji ‘Groupe F’ postaje umjetnička forma.

Otvorenjem trinaest izložbi trinaest suvremenih autora iz cijelog svijeta obilježena su glavna mjesta izložbenih aktivnosti u Marseilleu, osim toga publika je imala priliku napraviti sneak peak u prostor novog velikog muzeja civilizacije Mediterana MUCEM čije se otvorenje očekuje tek u lipnju.

Ceremonija otvaranja obuhvatila je dva dana s više desetaka besplatnih kulturnih događaja za sve uzraste i afinitete publike da bi kulminirala u nedjelju s preko dvadeset različitih performativnih tuluma u centru grada koji je u velikom dijelu bio zatvoren za promet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gA_IguyXxwU[/youtube]

Veliko slavlje povodom otvorenja sezone kulturne prijestolnice Europe 2013. s mnoštvom kulturnih sadržaja očekuje se u slovačkim Košicama već sljedećeg vikenda.

Paralelnu titulu kulturne prijestolnice Europe prošle su godine imali portugalski Guimarães te Maribor s okolnim gradovima: Ptuj, Novo Mesto, Murska Sobota, Velenje i Slovenj Gradec.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X