Vinil je po prodaji nadmašio CD po prvi put u 35 godina u Velikoj Britaniji

CD je kao nosač zvuka držao primat nad vinilom neprekinuto od 1987. godine.

Vinilna ploča (Foto: Wikipedia)

Vinil je premašio prodaju CD-a po prvi put u 35 godina, prema brojkama koje je objavila britanska Udruga trgovaca glazbene robe (Entertainment Retailers Association – ERA).

Ukupna prodaja glazbe porasla je za tri posto u 2022. na gotovo 2 milijarde funti, što je najveća brojka od 2003. i gotovo dvostruko više od njihove najniže točke u 2013. godini.

Prema objavljenim brojkama, prodaja fizičkih nosača zvuka neznatno je pala za 3,8 posto na 280,4 milijuna funti, ali se ujednačila jer je vinilni format pokazao kontinuirani rast, dok je CD pao.

Prodaja vinilnih albuma porasla je za 11 posto na 150,5 milijuna funti, dok je prodaja CD albuma, nasuprot tome, pala 17,4 posto na 124 milijuna funti – time je prvi put vinil premašio vrijednost prodaje CD-a od 1987. godine u Ujedinjenom kraljevstvu.

“Približavamo se prekretnici”, rekla je izvršna direktorica ERA-e Kim Bayley u izjavi. “Zahvaljujući ulaganju i domišljatosti usluga streaminga s jedne strane i trgovcima fizičkih nosača koji su potaknuli oživljavanje vinila s druge strane, glazba je na dohvat ruke da premaši 2 milijarde funti maloprodajne vrijednosti po prvi put u više od dva desetljeća.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X