Viralna maskota-bubnjar Nyango Star u akciji spašavanja ruralnog japanskog gradića

Rijetko kome je i na ovim prostorima prije par mjeseci promaknula urnebesna Youtube snimka na kojoj anonimni japanski heavy metal bubnjar odjeven u kostim maskote jabuke-mačića svira urnebesnu pratnju na jednoj dječjoj priredbi. Priča je sad dobila i svoj nastavak. Upoznajte Nyango Stara.

Nyango Star (Izvor: Youtube)

Amaterska snimka s jedne dječje priredbe u Japanu na kojoj je bubnjar-maskota urenebesno odsvirao svoj instrument prošle godine je pregledana i podijeljena u preko 20 milijuna puta s nekoliko izvora. Za tu tzv. baby metal zvijezdu zainteresirale su se i velike redakcije, a neočekivanu društvenu angažiranu priču donijeli su HBO i Vice prije nekoliko dana.

Kostim Nyango Stara predstavlja jabuku u koju se naselio duh mrtve mačke. Nyango Star je svojevrsni celebrity u Japanu zahvaljujući impresivnim bubnjarskim nastupima, a njegov pravi identitet je i dalje tajna. Naime, u Japanu je on yuru-chara, što bi u slobodnom prijevodu značilo ‘jezovita maskota’, što je dio duge i raširene tradicije maskota u toj zemlji u kojoj je registrirano preko 1.500 yuru-chara. Ime Nyango dolazi od kombinacija riječi ‘jabuka’ i ‘mačji mijauk’, dok je Star hommage Ringo Starru, bubnjaru Beatlesa.

Za razliku od američkih maskota koje zaskaču turiste za novac, yuru-chara u Japanu nosi sasvim drugo značenje, navodi se u video prilogu kuća HBO i Vice. Yuru-chara su simboli koji predstavljaju štošta; od policijskih uprava, restorana, do zdravstvenih inicijativa kao što je Kanzou-kun; jetra-slon koji želi biti testiran na hepatitis.

Puno gradova u Japanu ime svoje yuru-chare. Nyango Star predstavlja Kurioshi, ruralnu gradić perfekture Aomori na sjeveru zemlje, poznat po svojim jabukama. Stanovnici Kurioshija drže da je Nyango Star njihova najveće zvijezda, kao što ga i sam gradonačelnik Ken Takahi želi iskoristiti za dobrobit gradića iz kojeg se godinama iseljava mlada populacija, a tu je i trend starenja stanovištva koji već godinama ugrožava Japan. Postotak je veći u ruralnim sredinama. Prefektura Aomori se depopularizira duplo brže od državnog prosjeka. Upravo stoga se ulaže i u popularnost Nyango Stara iz kojeg stoji marketinška agencija koja osmišljava čitav merch-asortiman za bubnjara čiji su se solo nastupi u međuvremenu popularizirali, kao što i sama maskota gostuje i u reklamama za jogurte, pa čak i za Pepsi.

Popularnost za Nyango Stara ujedno ne znači i otkrivanje identiteta osobe u kostimu. Identitet yuru-chara je tabu u Japanu i njega doslovce svi štite, računajući tu i publiku i obožavatelje. Čak je i kreator lika koji polaže na njega sva prava anoniman. U ovom slučaju osoba koja bubnja uzima svu zaradu, što se u Japanu također drži poštenim. Prefektura Aomori i grad Kurioshi svoju korist vide u reklamiranju i prodaji suvenira i vlastitih proizvoda gdje god Nyango Star nastupa. U tri godine, od kada je kreiran lik, pokazalo se da Nyango Star može pomoći prodaji, kao i u stvaranju pozitivnog identiteta svog kraja, dok ishod oko depopulacije ostaje pod upitnikom, no to je puno kompleksniji problem. Važno je da postoji volja i inicijativa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X