Viralna maskota-bubnjar Nyango Star u akciji spašavanja ruralnog japanskog gradića

Rijetko kome je i na ovim prostorima prije par mjeseci promaknula urnebesna Youtube snimka na kojoj anonimni japanski heavy metal bubnjar odjeven u kostim maskote jabuke-mačića svira urnebesnu pratnju na jednoj dječjoj priredbi. Priča je sad dobila i svoj nastavak. Upoznajte Nyango Stara.

  • 11
    Shares
Nyango Star (Izvor: Youtube)

Amaterska snimka s jedne dječje priredbe u Japanu na kojoj je bubnjar-maskota urenebesno odsvirao svoj instrument prošle godine je pregledana i podijeljena u preko 20 milijuna puta s nekoliko izvora. Za tu tzv. baby metal zvijezdu zainteresirale su se i velike redakcije, a neočekivanu društvenu angažiranu priču donijeli su HBO i Vice prije nekoliko dana.

Kostim Nyango Stara predstavlja jabuku u koju se naselio duh mrtve mačke. Nyango Star je svojevrsni celebrity u Japanu zahvaljujući impresivnim bubnjarskim nastupima, a njegov pravi identitet je i dalje tajna. Naime, u Japanu je on yuru-chara, što bi u slobodnom prijevodu značilo ‘jezovita maskota’, što je dio duge i raširene tradicije maskota u toj zemlji u kojoj je registrirano preko 1.500 yuru-chara. Ime Nyango dolazi od kombinacija riječi ‘jabuka’ i ‘mačji mijauk’, dok je Star hommage Ringo Starru, bubnjaru Beatlesa.

Za razliku od američkih maskota koje zaskaču turiste za novac, yuru-chara u Japanu nosi sasvim drugo značenje, navodi se u video prilogu kuća HBO i Vice. Yuru-chara su simboli koji predstavljaju štošta; od policijskih uprava, restorana, do zdravstvenih inicijativa kao što je Kanzou-kun; jetra-slon koji želi biti testiran na hepatitis.

Puno gradova u Japanu ime svoje yuru-chare. Nyango Star predstavlja Kurioshi, ruralnu gradić perfekture Aomori na sjeveru zemlje, poznat po svojim jabukama. Stanovnici Kurioshija drže da je Nyango Star njihova najveće zvijezda, kao što ga i sam gradonačelnik Ken Takahi želi iskoristiti za dobrobit gradića iz kojeg se godinama iseljava mlada populacija, a tu je i trend starenja stanovištva koji već godinama ugrožava Japan. Postotak je veći u ruralnim sredinama. Prefektura Aomori se depopularizira duplo brže od državnog prosjeka. Upravo stoga se ulaže i u popularnost Nyango Stara iz kojeg stoji marketinška agencija koja osmišljava čitav merch-asortiman za bubnjara čiji su se solo nastupi u međuvremenu popularizirali, kao što i sama maskota gostuje i u reklamama za jogurte, pa čak i za Pepsi.

Popularnost za Nyango Stara ujedno ne znači i otkrivanje identiteta osobe u kostimu. Identitet yuru-chara je tabu u Japanu i njega doslovce svi štite, računajući tu i publiku i obožavatelje. Čak je i kreator lika koji polaže na njega sva prava anoniman. U ovom slučaju osoba koja bubnja uzima svu zaradu, što se u Japanu također drži poštenim. Prefektura Aomori i grad Kurioshi svoju korist vide u reklamiranju i prodaji suvenira i vlastitih proizvoda gdje god Nyango Star nastupa. U tri godine, od kada je kreiran lik, pokazalo se da Nyango Star može pomoći prodaji, kao i u stvaranju pozitivnog identiteta svog kraja, dok ishod oko depopulacije ostaje pod upitnikom, no to je puno kompleksniji problem. Važno je da postoji volja i inicijativa.

  • 11
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh