Vlada Divljan & Neposlušni ‘Neposlušna građanka’ – Veliki naklon legendi ex-Yu scene

Jedna pjesma, dvije verzije iste i 12-inčni vinilna ploča donijela je jedan lijepi podsjetnik na Vladu Divljana koji nas je prerano napustio.

Vlada Divljan i Neposlušni 'Neposlušna građanka'
Vlada Divljan i Neposlušni ‘Neposlušna građanka’

Pjesma „Neposlušna građanka“ koja se ovih dana pojavila otisnuta na LP vinilu u izdanju kuće Long Play i praćena animiranim video spotom Miloša Tomića i Marije Đorđević predstavlja hommage velikom Vladi Divljanu koji nas je prerano napustio. To je jedno od onih izdanja gdje ništa nije prepušteno slučaju. U vizualnom dijelu priče spot korespondira s naslovnicom i dizajnom Aleksandra Zografa, dok sama pjesma otisnuta preko cijele strane uz slušanje na 45 okretaja u minuti predstavlja audiofilski dragulj nakon kojeg morate paziti što ćete staviti na gramofon, ako ne želite da vam ostala glazba nakon toga zazvuči plitko i tanušno.

Pjesma nosi prepoznatljivi Divljanov autorski potpis – lakoća izvedbe, aromu jadranskih terasa (koju je Vlada još od vremena Idola znao pitoreskno-nostalgično dočarati, a da iz njih nikad ne izađe nešto što bi upućivalo na tezgarenje), ali i angažiranu društvenu poruku zapakiranu u to slatkasto zvučno ruho i manire nekadašnjih VIS-ova.

„Neposlušna građanka“ nastala je u Rovinju zahvaljujući spletu okolnosti. Naime, u istoj kući su ljetovali Divljan i dvoje članova beogradske grupe Svi na pod; Bojana Vunturišević (vokal, synth) i Petar Rudić (sampler). Kako napominje Vunturišević, ona i Rudić su znali da će biti zajedno s Vladom, te su uzeli nešto prijenosne opreme za snimanje ‘za svaki slučaj’, ako ih uhvati inspiracija, jer već su jednom radili zajedno na pjesmi „Zvuci ulice“. A bilo je to 23. srpnja 2011. godine, dan kada je umrla Amy Winehouse, pa je za pretpostaviti da je to itekako imalo utjecaja na tekst i naslov pjesme.

Prošlo je od tada više od četiri godine, jer je Divljan tu pjesmu kao singl najavljivao tek ujesen 2014., a godinu dana prije objavio je sa zagrebačkim Ljetnim kinom EP „4 godišnja doba“, no njegovo zdravstveno stanje se sve više pogoršavalo, pa je sve vezano za glazbu palo u drugi plan, tako i „Neposlušna građanka“, izašla na vidjelo tek sad, dvije godine nakon njegove smrti.

No pjesma je došla u pravo vrijeme. Zagubljena poruka čija aktualnost ne jenjava. Kao glas uljuđene građanske savjesti koji poziva na neposluh, jer trpilo se dugo i pristojno dok je ‘vrag uzimao svoje’. Nije to pjesma koja poziva na barikade, već neposluh vidi u želji za slobodom i ljubavi koji su sve više ugroženi s ispiranjem uvjeta za normalan život na ovim prostorima, bez obzira na političke granice. Vlada Divljan nam je još onda poručivao kako ‘građanka’ mora postati neposlušna ili je više neće biti. Slika o građanstvu kao da se pretvorila u mit koji svakim danom sve više blijedi poput fotografija starih časopisa koje su inspirirale Zografa u izradi naslovnice vinila, tj. spota Tomića i Đorđević. Naravno, teško da jedna pjesma može generalno pokrenuti stvari, ali bar nostalgično može peckati savjest onih koji su mislili da će stvari sjesti na svoje pukim protokom vremena i bez trunke osobnog neposluha i angažmana.

Ocjena: 8/10

(Long Play, 2017.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X