Vlasnici prava i autori pjesama ‘časte’ za prva tri besplatna mjeseca Apple Musica

Digital Music News portal došao je u posjed ugovora koji otkrivaju na koji način će Apple Music, nedavno najavljeni streaming servis, dijeliti zaradu s vlasnicima autorskih prava, prenosi portal Consequense of Sound.

Logo Apple Musica
Logo Apple Musica

Najinteresantniji dio ugovora odnosi se na početna tri mjeseca koja će biti besplatna svim korisnicima, a tijekom tog razdoblja vlasnici autorskih prava neće dobiti niti centa.

U samom ugovoru stoji: “Za korisnike tijekom probnog razdoblja i sve korisnike iTunesa koji će koristiti prva tri mjeseca besplatnu uslugu niti jedna licenca ili naknada autorima neće biti naplaćena tvrtki (Appleu)”.

U pravnom smislu to znači da bilo koji glazbenik koji objavi svoj album u razdoblju od 30. lipnja (kada će Apple Music biti pokrenut) do 30. rujna – dakle u razdoblju kada će njegov album biti najviše preslušavani od Applea neće dobiti niti centa.

Nakon probnog roka Apple će plaćati 58 posto zarade od pretplate vlasnicima prava. Iz ugovora koji je procurio u javnost ne vidi se koliko će dobivati autori pjesama, ali ako se uzme u obzir koliko iTunes plaća za svoja digitalna preuzimanja, iznos će se kretati oko 12 posto od ukupne cijene. Dakle s ukupno 70 posto davanja, Apple Music će poslovati po sličnim uvjetima kao i njihov najveći rival Spotify.

U međuvremenu, New York Times javlja kako su dvije savezne američke države pokrenule istrage kako bi se utvrdilo jesu li prekršeni zakoni o tržišnom nadmetanju tijekom sklapanja ugovora između Applea i nekih velikih diskografskih kuća. Naime, postoji sumnja da se Apple udružio s nekim diskografskim kućama kako bi prestali podržavati Spotifyjevu “freemium” uslugu u korist Appleove.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X