‘Vreme brutalnih dobronamernika’ – komadići duše na vjetrometini rifova

Srpski rokeri svih boja i okusa uglazbili su pjesme etabliranog beogradskog pjesnika i novinara.

'Vreme brutalnih dobronamernika'

Pjesnici su čuđenje u svijetu, shvatio je A. B. Šimić; rokeri su pokrenuli pedofiliju i homoseksualizam, zaključio je Karlo Starčević, vlasnik Velebitskog piva.

Pjesnici su danas zreli za ilegalu, ustvrdio je Jakša Fiamengo; rokeri su luzeri, samo su depresivni i žele se ubit, napisala je forumašica Sara Š.

„Pjesnici“ nikog ne zanimaju, rekao je direktor NK Zagreb, Zdravko Medić; rokeri su postali manekeni za kurtone i tampone, tvrdi Sejo Sexon.

Milan B. Popović je pjesnik, a oni koji mu pomažu u promociji su rokeri. Popović živi i radi u Beogradu, a rokeri su skupljani od Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Zrenjanina, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Banja Luke… Novinar Milan B. ima tri objavljene zbirke pjesama, rokeri su odabrali neke od njih i snimili CD „Vreme brutalnih dobronamernika“. Pjesnik je sumoran, gorak, sanjar… Svoje stihove upućuje Njoj, pokušava se othrvati Životu, a za viši cilj postavio je borbu protiv kulturnog analfabetizma. Rokeri su, s druge strane, sazdani od raznog materijala; podsjećaju na Slayer poput Seraphima, kite se art motivima poput Disparadora, pokušavaju prizvati mračne dubine Alice in Chains poput Amarantha.

Pjesme pjesnika na podnose baš uvijek glazbenu podlogu, pjesme rokera rijetko izgledaju dobro na papiru. Pjesme Milana B. Popovića prošle su taj test s vrlo dobrim. Od žanra do žanra, stihovi pronalaze način kako da zazvuče kao neraskidivi dio rifova. Možda je tajna u njihovoj izravnosti, a možda su bendovi, koji su se usudili prihvatiti izazov, studiozno pristupili prilagodbi. Bit će da je i jedno i drugo. Trajalo je dvije godine, a rezultat je uspješno pomirio ustalasala ega, koje i pjesnici i rokeri nesumnjivo talože u svojim umovima.

Poseban naglasak, možda i nenamjerno, album „Vreme brutalnih dobronamernika“ stavlja na žestoke bendove s nježnim ženskim vokalima. Bilo da su komplicirani i kičasti kao Abonos, brutalni i topli poput Tales of Dark, zahtjevni i posebni što je slučaj s Alogijom i Sweetyem, pročišćeni kao Darkshines, da poput A. R. Cluba pjevaju u maniri Lidije Bajuk ili stvore tipičnu pop-rock baladu što je napravio Demether, žene-frontmanice uspjele su, svaka na svoj način, iz Popovićevih manično-depresivnih pjesama izvući optimizam.

Nešto slično je pošlo za rukom i crossoverskim izdancima srpske scene, Backboneu i Iskazu, čije su izvedbe pjesama „Zarđao vek“ i „Polusvet“ među najboljima na ovoj kompilaciji. Začudo, ni vjerni sljedbenici nekadašnjeg Yu-rock izričaja nisu nimalo izgubili korak sa svojom modernijom braćom na albumu. Art Diler je odlično uglazbio „Dok me pogledom streljaš“, na visini zadatka bila je i Atlantida, tamošnja verzija Opće opasnosti, Broken Strings naglasili su svoju privrženost EKV-u, Instant Karma pokazali su se dobrim učenicima Partibrejskersa, malo Ramba Amadeusa osjetilo se kod Asphalt Chanta, kao i Divljih jagoda kod Heaven Rain.

Pjesnik i žestoki rokeri. Komadići duše ostavljeni na milosti i nemilost gitara i bubnjeva. Kolaboracija koja je ovoga puta upalila. Sada se svatko može vratiti svojim dnevnim poslovima; jedni čuđenju u svijetu, a drugi stvaranju pedofila i homoseksualaca.

Ocjena: 8/10

(Samoizdat, 2010.)

Download albuma ‘Vreme brutalnih dobronamernika’

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X