Wilhelmina Agnes ‘The Children of King Ernest the Shameless’ – bestidni kralj i novi vjetrovi na sceni

Ne samo zbog stvarno moćnog Wilhelmininog vokala ili činjenice da svira klavir, violinu i gitaru – ovaj bi album svojim zahtjevnim konceptom, primjereni(ji)m kazalištu, književnosti ili nekom fantasy filmu, bio priličan zalogaj i za bitno starije, iskusnije autore.

Wilhelmina Agnes ‘The Children of King Ernest the Shameless’

“The Children of King Ernest the Shameless” neće biti najbolji album 2024. godine, ali njegovoj vlasnici Wilhelmini Agnes na samom početku iste osigurava ozbiljnu kandidaturu za najzanimljivije novo ime na sceni. Dobrim dijelom zahvaljujući Supervalu, srednjoškolci s električnim gitarama sve su češća pojava na našim pozornicama, no i u tom je kontekstu ova zagrebačka 17-godišnjakinja nešto posebno. Ne samo zbog stvarno moćnog vokala ili činjenice da svira klavir, violinu i gitaru – ovaj bi album svojim zahtjevnim konceptom, primjereni(ji)m kazalištu, književnosti ili nekom fantasy filmu, bio priličan zalogaj i za bitno starije, iskusnije autore. Premda mjestimice zabrazdi u pretencioznost, Wilhelmina je tu složenu priču iznijela dosta uspješno.

Po pitanju glazbe, za svoje je duhovne majke i očeve uzela zaista prave teškaše, kantautore i bendove koji su nerijetko bili game changeri i ispisali neka od najvažnijih poglavlja u svojim žanrovima. Uvodna „Sussan“ tako vuče na The Walkaboutse, klavirom vođene „Anne“ i „Maxwell“ u sjećanje dozivaju Warrena Zevona ili Billyja Joela iz sredine sedamdesetih, a u ostatku materijala može se prepoznati i utjecaje jedne Rickie Lee Jones („Lucrezio“), Stevie Nicks, Grace Slick pa čak i Florence + The Machine kada bi se synthova i elektronike odrekla u zamjenu za organskiji, staromodniji zvuk.

Rif kojim starta „Evelyn“ daje naslutiti kako je Agnes slušala i PJ Harvey premda se u nastavku stvar malo razvodni i postaje ne toliko zanimljiv midtempo. Studiozno razrađenim aranžmanima ponekad nedostaje još kojih dvije-tri minute da bi iz sporedne, ipak dekorativne uloge prerasle u možda i ključan dio pjesme. Iznimka je finalna „Summe It All“ u kojoj Warren Ellisovska violina gotovo pa duplira vokal, odnosno u stopu ga prati od početka do kraja.

Segment na koji treba obratiti pažnju svakako su tekstovi, točnije nešto što bismo mogli opisati kao kratke uglazbljene pripovjetke čiji su glavni likovi osmero braće i sestara, djeca kralja iz naslova albuma. Njima dominira jedna osobina (Maxwell je hedonist nagle naravi, Sussan depresivka, Evelyn buntovnica itd.), a kada sve te karakterne crte stavimo ‘na hrpu’ dolazimo do intrigantnog presjeka ljudske prirode i psihe.

Stoga je šteta da Wilhelmina pjeva na hrvatskom, engleskom i kombinaciji tih jezika, ne samo zato što joj engleski zvuči malo pretvrdo, nego i zbog činjenice da cijela radnja postaje manje prohodna i teža za pratiti. S druge strane, vrijedi napomenuti kako većina pjesama funkcionira i kada ih se odvoji od koncepta, čime postaju bliže današnjem vremenu u kojem je, pogotovo među njezinom generacijom, sve manje onih koji u glazbi traže nešto više i trajnije.

Ovom albumu prethodio je debi „State of Mind“ koji je prošao prilično nezapaženo. Prve reakcije na “The Children of King Ernest the Shameless” pokazuju da to sada neće biti slučaj, a može ga se promatrati i kao još jedan dokaz da našu scenu polako, ali sigurno zapuhuju neki novi vjetrovi, pogotovo kada mu pridodamo ne samo bendove okupljene oko Supervala, već i Wilhelminin prateći bend sastavljen isključivo od njezinih vršnjaka.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X