Win Butler iz Arcade Firea optužen za nedolično seksualno ponašanje

Četiri osobe optužile su Butlera za neželjene seksualne napade, prisilu i drugo manipulativno ponašanje.

Win Butler (foto: Thesupermat /Wikipedia)

Frontmena grupe Arcade Fire Wina Butlera četiri su osobe optužile za seksualno zlostavljanje.

Prema Pitchforku, navodno nedolično ponašanje dogodilo se između 2015. i 2020. godine, kada su žrtve — tri žene i jedna osoba koja je rodno fluidna i koristi zamjenice oni/oni — bile u dobi između 18 i 23 godine, a Butler je imao između 36 i 39 godina. Pitchfork je razgovarao s prijateljima i članovima obitelji navodnih žrtava koji su se prisjetili da im je rečeno za incidente, a vidjeli su i snimke zaslona tekstualnih poruka i Instagram razgovora između njih i Butlera.

U pisanoj izjavi za Pitchfork, Butler je priznao da je imao odnose s četiri osobe, ali je rekao da su svi bili sporazumni. “Nikada nisam dotaknuo ženu protiv njezine volje i svaka implikacija da jesam jednostavno je lažna. Oštro poričem svaku sugestiju da sam se prisilio na ženu ili zahtijevao seksualne usluge. To se jednostavno, i nedvosmisleno, nikada nije dogodilo”, ustvrdio je Butler.

“Iako su svi ti odnosi bili sporazumni, jako mi je žao svima koje sam povrijedio svojim ponašanjem. Život je ispunjen ogromnom boli i pogreškama, a ja nikada ne želim sudjelovati u nanošenju boli drugima”, dodao je Buttler.

Butler je također rekao: “Dugo sam se borio s problemima mentalnog zdravlja i duhovima zlostavljanja u djetinjstvu. U svojim 30-ima počeo sam piti jer sam se nosio s najtežom depresijom u životu nakon što je naša obitelj doživjela spontani pobačaj. Ništa od ovoga nema namjeru opravdati moje ponašanje, ali želim dati neki kontekst i podijeliti što se događalo u mom životu u to vrijeme. Nisam više prepoznavao ni sebe ni osobu koja sam postao.”

Butlerova supruga i kolegica iz benda Arcade Fire također je izdala izjavu, u kojoj je izrazila podršku svom suprugu. “Znam što mu je u srcu, i znam da nikada nije, i nikada ne bi, dotaknuo ženu bez njezina pristanka i sigurna sam da nikada nije. Zalutao je i pronašao put natrag. Volim ga i volim život koji smo zajedno stvorili”, rekla je.

Prema Pitchforku, navodne žrtve nisu se poznavale sve dok jedna od osoba – žena koja je koristila pseudonim Stella – nije objavila objavu na Instagramu identificirajući Butlera kao “seksualnog predatora… koji bi me stalno pokušavao prisiliti na seksualne odnose i slanje svoje gole fotografije i slanje neželjenih golih svojih fotografija nakon što sam mu opetovano rekla da nisam zainteresirana.”

Nakon što su vidjele Stellinu objavu, druge navodne žrtve koje su razgovarale s Pitchforkom – identificirane pseudonimima Stella, Lily i Fiona – počele su dijeliti vlastita iskustva s Butlerom na društvenim medijima i Redditu. Stella i Fiona opisale su slične neprikladne susrete s Butlerom “s obzirom na razlike u dobi, dinamici moći i kontekstu u kojem su se dogodili”, dok je Lily navela da ih je Butler dvaput seksualno napastvovao 2015. godine.

Butler je na svaku optužbu odgovorio ponudivši svoju verziju događaja. “Većina tih veza bila je kratkog vijeka, a moja supruga je svjesna – naš je brak u prošlosti bio nekonvencionalniji od nekih”, rekao je Butler. “Povezivao sam se s ljudima osobno, na nastupima i putem društvenih medija te sam dijelio poruke na koje nisam ponosan. Što je najvažnije, svaka pojedinačna interakcija bila je uzajamna i uvijek između odraslih osoba koje su pristale. Duboko je revizionistički, i iskreno pogrešno, sugerirati drugačije.”

“Nastavljam učiti na svojim greškama i marljivo radim kako bih postao bolja osoba, netko na koga moj sin može biti ponosan”, dodao je Butler. “Kažem svim svojim prijateljima, obitelji, svima koje sam povrijedio i ljudima koji vole moju glazbu i koji su šokirani i razočarani ovim izvještajem: žao mi je. Žao mi je zbog boli koju sam prouzročio – žao mi je što nisam bio svjesniji i usklađeniji s učinkom koji imam na ljude – zajebao sam, i iako to nije isprika, nastavit ću gledati naprijed i liječiti ono što može se izliječiti i učiti iz prošlih iskustava. Mogu bolje i bit ću bolje.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X