Wovenhand ‘Refractory Obdurate’ – apokalipsa danas

David Eugene Edwards na novom albumu odjeva ruho proroka apokalipse i makar je sadržaj teško razumijeti u potpunosti, poruka je jasna: ‘Pokajte se, kraj je ovdje’.

Wovenhand 'Refractory Obdurate'

Koliko je god kritika u početku bila spremna i sklona Edwardsov prvi bend 16 Horsepower označiti kao standardni alt-country, ipak je ubrzo postalo jasno da je i tekstualno i glazbeno njihov izričaj mračnija gothic americana srodna djelima Flannery O’Connor, Williama Faulknera i Cormaca McCarthyja, pa i australskog srodnika opčinjenog tom tamnom stranom američkoga juga i zapada, Nicka Cavea. Edwarsov sljedeći projekt, Wowenhand još više crpi iz tog mraka, postupno sve više glazbeno se okrećući istoku, a posljednji album „Refractory Obdurate“ potpuno je na biblijskom teritoriju s pjesmama o dobrome pastiru, Salomi i kralju Davidu, ali s glazbenim rješenjima najviše sa stranica Otkrivenja.

Bilo je već najava ovoga smjera djelovanja na predzadnjem albumu „The Threshing Floor“ iz 2010., ali razina strave i užasa dostignuta na novome albumu nadilazi očekivanja. Nije to lagan album i nije za svačije uši. Teško je razumljiv i bilo kakva ozbiljnija analiza zahtijevala bi u najmanju ruku opširnu akademsku studiju Biblije, a vjerojatno i traženje tragova na Facebook stranici Wovenhanda koja obiluje biblijskim citatima, no Edwardsov vokal je toliko zamućen efektima da doista zvuči kao dodatni instrument, glas u pustinji Ivana Krstitelja u kaotičnom plesu koji već na samom početku plijeni pozornost i zanosi galoporajućim ritmom u „Corsicana Clip“ i vojničkim maršem koji slijedi, naslovljenom „Masonic Youth“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wYKyhDw4mvM[/youtube]

Uragan koji slijedi hara teritorijima post-folka kao i metala. U reflektivnijim trenucima kada god zaprijeti mogućnost zamaranja teškim osjećajima koje nesumnjivo izaziva ovaj surovi album, kao primjerice „King David“ ili „Obdurate Obscura“, odmah uslijedi žestok i brz odgovor u obliku „Field of Hedon“ i „Hiss“. Cijeli album zvuči kao glazba ratova, od onih straozavjetnih do ovih današnjih, odigranih u tom zadnjem ratu svih ratova na Sudnji dan.

Wovenhand nastupa u zagrebačkoj Močvari 23. svibnja i sjajno je što će promovirati upravo ovaj album, jer riječ je o meterijalu koji uživo obećaje nove razine ushita.

Ocjena: 7/10

(Deathwish / Glitterhouse Records, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X