Wovenhand ‘Refractory Obdurate’ – apokalipsa danas

David Eugene Edwards na novom albumu odjeva ruho proroka apokalipse i makar je sadržaj teško razumijeti u potpunosti, poruka je jasna: ‘Pokajte se, kraj je ovdje’.

Wovenhand 'Refractory Obdurate'

Koliko je god kritika u početku bila spremna i sklona Edwardsov prvi bend 16 Horsepower označiti kao standardni alt-country, ipak je ubrzo postalo jasno da je i tekstualno i glazbeno njihov izričaj mračnija gothic americana srodna djelima Flannery O’Connor, Williama Faulknera i Cormaca McCarthyja, pa i australskog srodnika opčinjenog tom tamnom stranom američkoga juga i zapada, Nicka Cavea. Edwarsov sljedeći projekt, Wowenhand još više crpi iz tog mraka, postupno sve više glazbeno se okrećući istoku, a posljednji album „Refractory Obdurate“ potpuno je na biblijskom teritoriju s pjesmama o dobrome pastiru, Salomi i kralju Davidu, ali s glazbenim rješenjima najviše sa stranica Otkrivenja.

Bilo je već najava ovoga smjera djelovanja na predzadnjem albumu „The Threshing Floor“ iz 2010., ali razina strave i užasa dostignuta na novome albumu nadilazi očekivanja. Nije to lagan album i nije za svačije uši. Teško je razumljiv i bilo kakva ozbiljnija analiza zahtijevala bi u najmanju ruku opširnu akademsku studiju Biblije, a vjerojatno i traženje tragova na Facebook stranici Wovenhanda koja obiluje biblijskim citatima, no Edwardsov vokal je toliko zamućen efektima da doista zvuči kao dodatni instrument, glas u pustinji Ivana Krstitelja u kaotičnom plesu koji već na samom početku plijeni pozornost i zanosi galoporajućim ritmom u „Corsicana Clip“ i vojničkim maršem koji slijedi, naslovljenom „Masonic Youth“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wYKyhDw4mvM[/youtube]

Uragan koji slijedi hara teritorijima post-folka kao i metala. U reflektivnijim trenucima kada god zaprijeti mogućnost zamaranja teškim osjećajima koje nesumnjivo izaziva ovaj surovi album, kao primjerice „King David“ ili „Obdurate Obscura“, odmah uslijedi žestok i brz odgovor u obliku „Field of Hedon“ i „Hiss“. Cijeli album zvuči kao glazba ratova, od onih straozavjetnih do ovih današnjih, odigranih u tom zadnjem ratu svih ratova na Sudnji dan.

Wovenhand nastupa u zagrebačkoj Močvari 23. svibnja i sjajno je što će promovirati upravo ovaj album, jer riječ je o meterijalu koji uživo obećaje nove razine ushita.

Ocjena: 7/10

(Deathwish / Glitterhouse Records, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X