Youtube je na zahtjev beogradskog publishera ugasio kanal Croatia Recordsa zbog kršenja prava

Beogradska tvrtka Connect Network javila se portalu Ravno do dna s objašnjenjem zašto se ne može pristupiti službenom Youtube kanalu Croatia Recordsa od utorka 31. listopada ove godine.

Youtube je na temelju 50 zahtjeva od strane Connect Networka iz Beograda zbog kršenju prava ugasio kanal Croatia Recordsa (Izvor: Screenshot Youtube)

“Ja sam poslao moje ljude u London da vide što se tamo događa i za dan, dva ćemo znati. Najvjerojatnije je hakerski napad, a možda je i neka ucjena, neka zločestoća je proradila”, izjavio je Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa za Jutarnji list na upit zašto se ne može pristupiti službenom Youtube kanalu najvećeg hrvatskog diskografa.

Da nije riječ o hakerskom napadu obavijestio nas je Mirko Ćajić u ime tvrtke Connect Network sa sjedištem u Beogradu, Srbija. Connect Network se bavi zaštitom autorskih prava u kompletnoj digitalnoj sferi, dakle na platformama kao što su Youtube, Spotify, Deezer i sličnima. U svom publisherskom timu Connect Network ima preko 50.000 kompozicija i zastupa 84 autora i nositelja autorskih prava među kojima je i porodica pokojnog Tome Zdravkovića.

„Problemi sa Croatia Records su krenuli prošle godine, kad je u naš publisherski tim došla porodica pokojnog Tomislava Zdravkovića. Istog dana smo tražili od gospođe Gordane Zdravković sve ugovore koje posjeduje s izdavačima i naišli na velike probleme“, tvrdi Ćajić iz Connect Networka i dodaje: „Croatia Records je izdao više albuma bez autorskih dozvola što je krivično djelo. Pa smo tako naišli na album (vinil, CD) gospođe Amire Medunjanin s 12 sinkroniziranih kompozicija Tomislava Zdravkovića (album „Za nju i njega“) bez i jedne jedine autorske dozvole, što se po zakonu o autorskim i srodnim pravima vodi kao krivično djelo.“

Iz Connect Networka navode da je Croatia Records također na svim digitalnim platformama objavila još dvije singl kompozicije sa autorskim djelima Tomislava Zdravkovića, a da nisu dobivene autorske dozvole porodice Zdravković. Riječ je o pjesmama „Danka“ u izvedbi Merime Ključo i „Tužno leto“ koju je izveo Sevdah Baby.

„Samo na Youtube kanalima Jugoton i Croatia Records kao i na UGC na kompozicijama Tome Zdravkovića je utvrđeno 750.000.000 pregleda što je Croatia Recordsu donijelo abnormalnu zaradu, naravno porodici Zdravković ni jednog jedinog dinara nikada nisu isplatili“, rezolutan je Ćajić iz Connect Networka i kaže „kako niti jedan kompozitor, autor i interpretator čija prava zastupaju nije od Croatia Recordsa nikada dobio euro centa od digitalne distribucije i ako smo konstatirali da nisu ni smjeli podizati (uploadati) fonograme na digitalne platforme za koje nemaju pravnu osnovu.“

„Upozoravali smo ih da ne posluju po zakonu i da su načinili bezbroj krivičnih djela i povrijedili autorska prava naših klijenata, na šta nisu uopće reagirali i pored naše molbe da mirnim putem i u duhu dobre poslovne suradnje nađemo neko zajedničko rješenje“, tvrdi Ćajić i dodaje kako je Croatia Records nastavila svoju praksu.

Zbog svega navedenog Ćajić je objasnio što se potom događalo: „Onda smo odlučili poslati elektroničke opomene. Youtube je skinuo sporan i piratski sadržaj i ugasio Youtube kanal Croatia Records zbog povrede autorskih prava. Gospodin Želimir Babogredac zna da ga nisu nikakvi hakeri srušili. Zbog ovakvih nečasnih i pravno nedopustivih radnji mi smo podnijeli preko pedeset elektronskih opomena, a Youtube je odlučio da ukine Youtube kanal Croatia Records.“

Saznajte više:

Preko noći izbrisan YouTube kanal Croatia Recordsa, direktor poslao ljude u londonsku centralu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X