ZagrebDox nam donosi filmove o Joan Baez i The Birthday Paty

Tu su još Yu Grupa, eklektični Srđan Gino Jevđević i nezaobilazni Ryuichi Sakamoto.

Nick Cave (foto: Alison Lea)

U glazbenim prostranstvima koje promatra ZagrebDoxov program Glazbeni globus put „preko trnja do zvijezda” univerzalan je i više no što je to uobičajeno. Uz pomoć filmske svjetlosti u Zagreb će nam doći velika Joan Baez, kultni Birthday Party i Nick Cave, već patinirana Yu Grupa, eklektični Srđan Gino Jevđević i nezaobilazni Ryuichi Sakamoto.

“Grandpa Guru” Silvija Mirošničenka je portretni dokumentarac koji prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, glazbu i umjetnost njihovog pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića. U filmu pratimo Ginovo duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Seattle, gdje upoznaje Nirvaninog Krista Novoselica i Jella Biafru iz Dead Kennedysa. Pobuna u raju je pak priča o usponu i imploziji te pitanjima nadahnuća, kreativnosti, ovisnosti, slave, međuljudskih sukoba i jedinstvenog odnosa između kreativne vizije i samouništenja. Koristeći ekskluzivne, iskrene intervjue, bogatu i nikada viđenu arhivu jednog od najutjecajnijih bendova svog vremena, australskog The Birthday Partyja.

Redateljski trojac Navasky, O’Boyle i O’Connor donosi iskren, ispovjedni dokumentarni film legendarne kantautorice i aktivistkinje Joan Baez koja u njemu pokušava uhvatiti (s)misao svog života, rada i osobnih privatnih posrtaja koje je vješto skrivala od javnosti. Manje razvikan, no podjednako utjecajan bio je japanski skladatelj, pijanist i glazbeni inovator koji se u svom koncertnom filmu Ryuichi Sakamoto | Opus redatelja Nea Sore oslanja na ono najznačajnije: svoju glazbu. Ljubiteljima filma Sakamoto je najvjerojatnije poznat po Oscaru dobivenom za Bertoluccijev film Posljednji kineski car ali i suradnji s Aldomovarom, Stoneom, de Palmom, Oshimom…

U dokumentarac “Yu Grupa – Trenutak sna” Darka Lungulova stalo je 80 godina života, 60-ak godina sviranja, pola stoljeća Yu Grupe i 45 godina bivše nam države. Film je to o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je ujedno i priča o jednoj obitelji, o braći Jelić koji se rađaju i odrastaju s novom Jugoslavijom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X