Zatvaraju se legendarna BBC-ijeva Maida Vale studija, dom Beatlesa, The Falla i Johna Peela

Kraj jedne ere.

Arctic Monkeysi na snimanju BBC-ijevog Live Loungea u Maida Vale studijima, 2013. (izvor: screenshot YouTube)

Zgrada je bila BBC-ijev centar glazbenog programa 84 godine, ugostila je posebne glazbene seanse Beatlesa, Morrisseya, Nirvane, u Maida Vale studijima je Bing Crosby objavio snimio svoju posljednju pjesmu, John Peel je u toj zgradi snimao svoje BBC Radio Peel Sessionse, a The Fall su u Maida Vale studijima nasnimili dobar dio svoje diskografije.

BBC će sada, planirano je, svoju glazbenu bazu preseliti u novi kvart, Startford Waterfront, u Olimpijskom parku, u istočnom Londonu. Nadaju se da će preseljenje dovršiti do 2022. godine.

‘Razumijem koliko glazbeno naslijeđe što ga nosi Maida Vale znači za sve nas, za umjetnike i publiku’, piše generalni direktor BBC-a, Tony Hall, u memorandumu za osoblje, ‘Nismo donijeli ovu odluku lagano. No, odlučni smo osigurati da živa glazba ostane u srcu BBC-ija i ovaj novi korak daje nam priliku da to dugoročno i učinimo.’

Nova će baza navodno sadržavati mnoštvo studija za snimanja i probe, a iz BBC-ija su također obećali da će se udružiti i s lokalnim školskim grupama za edukaciju sve kako bi, kao domaćini različitih glazbenih sesija, omogućili školama u istočnom Londonu i njihove digitalne zapise.

Maida Vale studija izvorno su sagrađena 1909. godine, od 1930-ih dom su BBC-ijevog simfonijskog orkestra, a studija su tijekom Drugog svjetskog rata služila i kao BBC-ijev bunker iz kojeg su se emitirale radijske vijesti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X