Zatvaraju se legendarna BBC-ijeva Maida Vale studija, dom Beatlesa, The Falla i Johna Peela

Kraj jedne ere.

  • 10
    Shares
Arctic Monkeysi na snimanju BBC-ijevog Live Loungea u Maida Vale studijima, 2013. (izvor: screenshot YouTube)

Zgrada je bila BBC-ijev centar glazbenog programa 84 godine, ugostila je posebne glazbene seanse Beatlesa, Morrisseya, Nirvane, u Maida Vale studijima je Bing Crosby objavio snimio svoju posljednju pjesmu, John Peel je u toj zgradi snimao svoje BBC Radio Peel Sessionse, a The Fall su u Maida Vale studijima nasnimili dobar dio svoje diskografije.

BBC će sada, planirano je, svoju glazbenu bazu preseliti u novi kvart, Startford Waterfront, u Olimpijskom parku, u istočnom Londonu. Nadaju se da će preseljenje dovršiti do 2022. godine.

‘Razumijem koliko glazbeno naslijeđe što ga nosi Maida Vale znači za sve nas, za umjetnike i publiku’, piše generalni direktor BBC-a, Tony Hall, u memorandumu za osoblje, ‘Nismo donijeli ovu odluku lagano. No, odlučni smo osigurati da živa glazba ostane u srcu BBC-ija i ovaj novi korak daje nam priliku da to dugoročno i učinimo.’

Nova će baza navodno sadržavati mnoštvo studija za snimanja i probe, a iz BBC-ija su također obećali da će se udružiti i s lokalnim školskim grupama za edukaciju sve kako bi, kao domaćini različitih glazbenih sesija, omogućili školama u istočnom Londonu i njihove digitalne zapise.

Maida Vale studija izvorno su sagrađena 1909. godine, od 1930-ih dom su BBC-ijevog simfonijskog orkestra, a studija su tijekom Drugog svjetskog rata služila i kao BBC-ijev bunker iz kojeg su se emitirale radijske vijesti.

  • 10
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X