Žen singlom ‘Kraj početak’ najavljuje novi album

Nakon prvog albuma ‘I onda je sve počelo’ koji je prepoznat kao jedno od najboljih hrvatskih diskografskih izdanja u 2013. godini, audio vizualni sastav Žen je izdao novi singl ‘Kraj početak’ kojim najavljuje svoj drugi studijski album ‘Jantar’.

Žen (Foto: Tarik Walid El Kawam)
Žen (Foto: Tarik Walid El Kawam)

Pjesma „Kraj početak“ jednostavnim i sanjivim izričajem dočarava kompleksnost odnosa između dvije osobe, njihove međusobne dileme i stanja, opisujući ciklički proces u kojem je svaki kraj ujedno i početak.

Pjesma je, kao i ostatak albuma, snimana tokom prosinca 2014. i početkom ove godine u studijima Soundbrick i ViBRa u Zagrebu , miks je napravio Neven Marinac, a mastering Valent Samardžija.

Novi album će biti objavljen krajem kolovoza za austrijsku etiketu Unrecords, queer feminističku nezavisnu izdavačku kuću za koju je izdan i prvi album benda Žen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Whk1fvOGkno[/youtube]

Inače, četveročlani audio-vizualni sastav Žen oformljen je krajem 2009. u Zagrebu, a čine ga Eva Badanjak (gitara, vokali, sintevi), Sara Ercegović (bubnjevi, sintevi, vokali), Ivona Ivković (bas, sintevi, vokali) i Tanja Minarik (live vizualizacije).

Žen se poigrava rodnim stereotipima, preskače i spaja granice audio-vizualne umjetnosti, priziva putovanje obojano dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama utopljenim u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Ako bismo pokušali žanrovski odrediti što to točno Žen svira, najbliža definicija bi bila da sviraju kompleksan indie-rock sa mnogobrojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka sve do dream popa i eksperimentalne elektronike.

Njihov debitantski album “I onda je sve počelo” izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča (Austrija). Sa singlovima su sudjelovali na kompilacijama “Bistro na rubu šume vol.2”, “Kompot berba 2013” i “!OPASNA! Ženska Muzika”, dok je na kompilaciji “Balkan under the radar vol.2: The Black Wave” izašao remix pjesme “Iskrenost je posebna” (Andrea Giordani remix).

Žen je odsvirao brojne koncerte i stekao vjernu publiku u široj regiji. Svirali su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BIH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Danskoj i Švedskoj.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X