ZEZ Festival bogatim programom slavi peti rođendan

Koncerti, izložba zvuka, razgovori, radionice… Sve vas to čeka u KSET-u od 31. svibnja do 5. lipnja.

ZEZ (foto: Facebook)

Vrijeme je za povratak ZEZ Festivala u proljetni termin, u kojem je i rođen. Svoju petu obljetnicu proslavit će od 31.5. do 5.6.2022. u KSET-u kroz 5 koncertnih večeri s vrhunskim svjetskim i domaćim imenima, Izložbu zvuka, umjetničke radionice i razgovore s umjetnicama i autoricama. U skladu s krilaticom “Slušaj drugačije!” i prevrtljivim duhom proljeća, ZEZ Festival će ponovno pokazati svoja raznolika žanrovska lica, od razigranog folka preko mračnog dronea i buke do delikatnih elektronika.

U utorak, 31.5. jedinstvenu fuziju japanskog folka i suvremene improvizirane glazbe dostavit će britansko-japanski sastav O YAMA O. Monumentalne atmosfere grade pomoću vokalnih napjeva i sviranjem na svakodnevnim predmetima poput zdjelica za rižu, igračaka i satova, uz slojeve violine i perkusija. Samom koncertu prethodit će razgovor s umjetnicama Rie Nakajima i Keiko Yamamoto, u moderaciji glazbenog kritičara Antonija Pošćića.

Ovogodišnje izdanje donosi i novu programsku aktivnost – umjetničku rezidenciju koja će u koprodukciji ZEZ-a i slovenskog festivala SONICA omogućiti suradnju hrvatskog audio-vizualnog umjetnika i glazbenika Branimira Štivića (Ḍĭe Zoone) i slovenskog bubnjara i modularnog elektroničkog producenta Jake Bergera. Zajednički će stvoriti elektroakustičnu audio-vizualnu izvedbu koja će svoju koncertnu premijeru imati u utorak, 31.5.

Tradicionalna glazba na suvremen način moći će se čuti i u okultnim ambijentima iz sitara CZLT-a, predvodnika belgijskog jazz metal orkestra Neptunian Maximalism. Nastupit će u srijedu, 1.6., uz mračno brujanje kanadskih drone veterana Nadja koji svoju glazbu začinjuju nijansama shoegazea i dooma.

U petak, 3.6. eksplodirat će fetišistički noise performans Agnes Gryczkowske – NAKED. Njenu glazbu podržao je i Aphex Twin, a među glazbene suradnike ubraja Yves Tumora i Mykkia Blanca. Kako bi transgresivnoj elektroničkoj glazbi dali kontekst, prije programa održat će se razgovor “O aktivizmu na plesnom podiju” s glazbenom novinarkom i organizatoricom Ivnom Franić (Živa muzika), u moderaciji autorice Dijane Grubor. Time će večer biti posvećena radu kolektiva Živa muzika i njihovoj kompilaciji domaćih producenata/ica “Collective Reverbs”. Iza ponoći slijedi party hibridnih klupskih žanrova za kojeg su zaduženi dvoje vrhunskih predstavnika/ca kompilacije – mapalma i Paško Gaćina.

U subotu, 4.6. KSET će ispuniti zapanjujuća post-klasična glazba kanadske violinistice i skladateljice Jessice Moss (Thee Silver Mt. Zion). Riječ je o jednoj od ključnih figura Montréalskog glazbenog podzemlja, čemu svjedoče i suradnje s Vicom Chesnuttom, Matanom Roberts, Big Brave, Zu i Guyem Picciottijem (Fugazi). Istu večer će riječki duo JMZM premijerno izvesti audiovizualni elektroakustični live set “Being positive is not a good thing” stvoren upravo za nastup na ZEZ Festivalu.

U nedjelju, 5.6. festival će zatvoriti glasni aktivistički performans feminističkog punk/spoken word dua SIKSA iz Poljske, uz domaću podršku noise rock sastava NOKTI.

Izložba zvuka ovaj put će biti smještena u samo srce festivala, u četvrtak, 2.6., i na jednu noć u KSET postaviti zvukovne i multimedijalne radove i izvedbe regionalnih umjetnika/ca. Na Izložbi će u suradnji s Muzičkom akademijom nastupiti i studenti kolegija “Stvaranje zvuka i glazbe računalnim programiranjem”.

Po običaju će se održati i dvije besplatne radionice koje se bave primjenom inovativnih digitalnih alata u stvaranju glazbe i multimedijalne umjetnosti. Jaka Berger će u srijedu, 1.6. od 11 do 13h održati radionicu na temu “Stvaranje glazbe pomoću zvukova iz okoline” kako bi približio lako dostupne tehnologije i inovativne pristupe stvaranju skladbi svima zainteresiranima za elektroničku produkciju koji nemaju nužno pristup skupoj tehničkoj opremi. U subotu, 4.6. od 11 do 15h održat će se radionica “info_emotivno” umjetnice Luane Lojić. Na radionici će se istražiti kako pretvarati informacije iz teksta u zvuk i/ili sliku koristeći isključivo javno dostupne i besplatne servise, platforme i software.

Ulaznice za sve festivalske dane (50/70 kn) i festivalske ulaznice (180 kn) u pretprodaji su dostupne isključivo putem sustava Entrio.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X