Zli bubnjari slave 30. rođendan

I klub Močvara otvoren je bukom Zlih bubnjara.

Zli bubnjari (Foto: Mladen Pobi)

Prije točno 30 godina, inspirirani kaotičnom kraut rock komunom Amon Düül, skupina od desetak čudakinja i čudaka pokrenula je svoju pravedničku misiju utjeravanja straha u kosti lošim vibracijama. 30.12.1992. na glavnom zagrebačkom trgu, točno u podne, na znak Gričkog topa, počeli su bubnjati, svatko u svoj bubanj. Prvi put su taj zvuk čuli slučajni prolaznici, ali i sami svirači, budući da nikada prije nisu zajedno bubnjali. U to doba, usred ratnog sivila, ovaj neočekivan potez je izazvao oduševljenje, jer ljudima je trebalo poticaja, energije, radosti…

Od te prve Svečanosti bubnjeva, kako je tada nazvan događaj, i svirki prvih par godina svakog 30.12. na Trgu u podne, s vremenom se formirala skupina sa stalnim članovima, ali otvorena za brojne suradnje. Tako su nastali Zli bubnjari, pružajući palice svakome, i sa stavom da svatko zna bubnjati, samo ne zna da zna! Od tada su svojim improviziranim ritmovima uporno širili zarazu plemenite buke i grmjeli nebrojeno puta na različitim, ponekad i neobičnim mjestima – od karnevala, prosvjeda, kulturnih događanja pa do zlobubnjarskih radionica na Otokulivatoru na Visu i Močvarnog laboratorija. Većina članova bila je krajem 90-ih aktivna u URK-u i sudjelovala 1999. u osnivanju Močvare, a svoje tadašnje honorare nisu međusobno dijelili, već su ih radije ulagali u rad kluba u nastajanju.

30 godina kasnije, Zli bubnjari, kroz koje je probubnjalo preko 200 ljudi, često aktera nezavisne i alternativne kulturne scene, i dalje su tu, pomalo misteriozno se oslanjajući samo na usmenu predaju. 30. prosinca će podržati još jedne ubojice loših vibracija – Cinkuše, a dan poslije, 31.12. točno u podne na glavnom trgu nakon zvuka topa će u proširenoj postavi još jednom protresti prostor veselim i bučnim zvucima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X