‘Zona interesa’ dolazi u Kinoteku

Začarani ekran donosi priče o političkim i društvenim progonima vještica, uključujući i adaptaciju Bulgakovljeva romana ‘Majstor i Margarita’ u režiji Aleksandra Petrovića, a među novitete stižu ‘Zona interesa’ Jonathana Glazera i ‘Polako nikuda’ Damira Čučića.

‘Zona interesa’ (foto: Promo)

Tematski program Začarani ekran donosi četiri filma u kojima se lov na vještice koristi kao metafora političkih i društvenih progona pojedinaca koje su vlasti označile kao nepoželjne. U tjedan uvode “Vještice iz Salema” Raymonda Rouleaua, prva ekranizacija drame “The Cruicible” Arthura Millera iz 1953. godine, u kojoj je istinita priča o vještičjoj histeriji u američkom puritanskom gradiću u 17. stoljeću poslužila kao alegorija i osuda progona navodnih komunista i njihovih simpatizera, koje je pedesetih godina u SAD-u provodio senator Joseph McCarthy.

Temu nastavlja “Znamen”, maštovita i razigrana nadrealistička drama smještena u suvremeni Kongo, a prati živote nekoliko likova koje je društvo stigmatiziralo kao vješce i vještice. Dugometražni prvijenac talentiranog i nagrađivanog kongoansko-belgijskoj filmaša i glazbenika Balojija premijerno je prikazan u programu Izvjestan pogled u Cannesu, gdje je nagrađen posebnom nagradom Novi glas, a bio je i belgijski kandidat za Oscara. Projekcija se održava i kao dio Kinotekinog programa “Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a”, posvećenog autorima koji proširuju pripovjedne i izražajne mogućnosti filma.

U petak na rasporedu je “Majstor i Margarita”, adaptacija istoimenog romana Mihaila Bulgakova, o Vragu i njegovim pomoćnicima koji izazivaju dar-mar u ateističkoj Rusiji. Zahvaljujući svom antiestablišmentskom stavu i zalaganju za slobodu mišljenja i stvaranja, roman već desetljećima privlači nove generacije gledatelja i filmaša. Aleksandar Petrović potpisao je prvu cjelovitu adaptaciju romana, nastalu u talijansko-jugoslavenskoj produkciji, no unatoč nagradi za film i režiju u Puli, u bulgakovljevskom obratu sudbine optužen je za antikomunističke stavove, zbog čega mu je onemogućen daljnji rad.

‘Suspiria’ (foto: Promo)

Tjedan zaključuje “Suspiria” Luce Guadagnina, izvrsna prerada istoimenog horor-klasika Darija Argenta o djevojci koja odlazi studirati ples u školu kojom ravnaju vještice. Guadagnino je zadržao koncept zapleta, ali se stilski maksimalno udaljio od Argentova originala: oslikan fassbinderovski prigušenim koloritom „njemačke jeseni“, Guadagnino vuče paralele između RAF-ovih terorističkih akcija i borbe za prevlast unutar vještičjeg kovena. Rezultat je sofisticirana, melankolična, ali povremeno i vrlo nasilna priča o nacionalnoj krivnji i oprostu te fascinaciji karizmatičnim vođama u vremenu društvenih previranja, od diktatora do terorista.

Noviteti: “Zona interesa”

Na repertoar Kinoteke stiže jedan od filmova koji su obilježili prošlu godinu, “Zona interesa” Jonathana Glazera. Ova priča o zapovjedniku Rudolfu Hössu i njegovoj obitelji, koji vode ugodan obiteljski život u kući odmah do Auschwitza, jedan od najoriginalnijih suvremenih filmova na temu holokausta, a funkcionira i kao moćna metafora svega onoga što se događa „s druge strane plota“, a na što kao društvo odbijamo obratiti pozornost. Film je osvojio Grand Prix i nagradu kritike FIPRESCI u Cannesu, a za Oscara je nominiran u pet kategorija: za najbolji film i međunarodni film te režiju, adaptirani scenarij i zvuk.

Polako nikuda (foto: Promo)

Noviteti: “Polako nikuda”

Nakon intrigantnih i inovativnih hibrida, kao što su “Pismo ćaći” i “Rakijaški dnevnici”, Damir Čučić vraća se na veliki ekran s novim dugometražnim filmom. “Polako nikuda” priča je o odnosu dvoje likova, studenta vizualnih umjetnosti i knjižničarke, čiji su portreti međusobno zrcale. Ovaj formalno intrigantni film svjetsku je premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a hrvatku premijeru imao je na nedavnom Human Rights Film Festivalu.

Noviteti: Potencijalni oskarovci

Objavom nominacija i službeno smo ušli u veliko finale ovogodišnje sezone nagrada, a dio kandidata možete pogledati na repertoaru Kinoteke. Jedan od vodećih favorita su “Uboga stvorenja”, crna komedija Yorgosa Lanthimosa koja se za Oscara natječe u 11 kategorija, uključujući onima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, glavnu glumicu (Emma Stone) i sporednog glumca (Mark Ruffalo).

Zlatnom palmom nagrađena “Anatomija pada” Justine Triet za Oscara je nominirana u pet kategorija: za najbolji film, režiju, originalni scenarij, montažu i Sandru Hüller u glavnoj ulozi. Ovu izvrsnu sudsku dramu možete pogledati u večernjem terminu u utorak te u sljedeću subotu na Matineji za odrasle.

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati romantičnu dramu Woodyja Allena “Udar sreće”, ujedno i njegov prvi film na francuskom jeziku. Na repertoar je privremeno vraćen i debitantski igrani film Andreja Korovljeva “Hotel Pula”, dojmljiva drama smještenu u rane 1990-e, koja je otvorila prošlogodišnji filmski festival u Puli.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X