Zoran Majstorović, Toni Starešinić i Borko Rupena: Zmaj Orko Star je plod entuzijazma i ljubavi prema improviziranoj glazbi

Supergrupa Znaj Orko Star sutra, u srijedu 5. travnja će premijerno uživo predstaviti album prvijenac ‘Escape’ u Vintage Industrial Baru na proslavi 12. rođendana portala Ravno do dna. Povodom tog okupljanja porazgovarali smo sa svim članovima ovog trija; Zoranom Majstorovićem, Tonijem Starešinićem i Borkom Rupenom.

Zmaj Orko Star su Toni Starešinić, Zoran Majstorović i Borko Rupena (Foto: promo)

Po onome što sam uspio pronaći među najavama i člancima Zmaj Orko Star je krenuo negdje početkom 2022. godine. Slobodno me ispravite i recite kad je bio prvi session na kojem ste se okupili?

Zoran Majstorović: Da budem iskren ni ja nisam stopostotno siguran kada smo prvi put zasvirali kao trio, mislim da je to bilo možda 2021. Ali poznajemo se puno duže od toga i imamo slične glazbene afinitete pa nam je nekako bilo prirodno početi svirati improviziranu glazbu zajedno. Iz tih sessiona se izrodila ideja da nam ovaj trio postane poligon za kreativno izražavanje i da se tome ozbiljnije posvetimo i snimimo album. Jako smo sretni što je album vani i sada će nam biti izazov ponovo kreirati glazbu sa albuma na live koncertima.

Prošlog ljeta ste svirali i na malom tj. boutique festivalu, kako se to običava reći, JazzIST na otoku Istu, kako je to bilo prošlo?

Toni Starešinić: To je bilo jedna prava relaksacija, Borko je uspio doći i dan prije i osjetiti čari otoka i nekih njegovih posebnih stanovnika, a Zoran je doletio na svirku, ali to su te ljetne kombinacije glazbenika, letiš amo-tamo, a pogotovo je komplicirano kad ideš na otok koji ima jednu katamaransku i jednu trajektnu liniju dnevno, pa ako fulaš, a ljeti je kaos na cestama, ostaneš na kontinentu. Koncert je bio odličan, publika je super prihvatila glazbu, vole dolje fuzije i psihodelije. A vezano za putne vratolomije večer poslije je trebala nastupili Živa voda ali od cijelog benda jedino je bubnjar Mario Petrinjak uspio stići na otok, pa smo skupa napravili session. A nek’ ti Konrad Lovrenčić ispriča kako je se on dočepao JazzIsta prije par godina. Snimao je video dokumentarac pa ima zabilježeno.

Ono što pokušavamo je sa našim etno-elektronskim instrumentarijem stvoriti jedan novi zvuk u okviru europske improvizirane glazbe. – Zoran Majstorović

Jeste li na Istu odlučili da Zmaj Orko Star treba snimiti album? Naime, vjerujem da sva trojica imate pune ruka posla na sve strane. Odlučiti se za još jedan projekt iziskuje jaki razlog.

Zoran Majstorović: Snimiti album smo odlučili prije koncerta na Istu, a nekako mislim da je najveći razlog za to bio entuzijazam i ljubav prema improviziranoj glazbi. Istina je da smo involvirani u razne druge projekte ali to radimo već godinama i balansiranje između različitih glazbenih stilova i izvedbi nam nije novost. Taj jaki razlog je sigurno i prijateljstvo koje smo stvorili tijekom godina i želja da te naše improvizacije ostanu zabilježene. Improvizirana glazba je, po mom mišljenju, jedan od najljepših i najsofisticiranijih oblika komunikacije među glazbenicima pa vjerujem da je i to razlog što uživamo stvarati glazbu zajedno.

Koliko vam je trebalo da snimite album „Escape“?

Borko Rupena: Pa nije nam dugo trebalo, koliko se sjećam jedan dan smo efektivno bili kod Nikše gdje smo dobar dio snimili u dva navrata po tri sata možda. Drugi dan smo još nešto sitno snimali ali to bi bilo više manje to. Proces je bio ugodan i stvari su se nekako same razvijale.

Kad kažeš da smo unijeli svježinu u psihodelični rock, ispada da smo to uspjeli postići zadiranjem u neka bolja vremena rock glazbe kad se rock prije svega svirao, a manje pozirao. – Toni Starešinić

Zašto „Escape“? Od čega se trebalo spasiti?

Borko Rupena: Konceptualno je to Toni kroz crteže i nazive pjesama posložio kao jednu klasičnu distopijsku priču u kojoj tehnologija i elite prevladavaju svijetom, a mi bježimo glavom bez obzira. Ja bi dodao jedan svojevrsni duhovni “eskapizam” koji u biti nije bijeg već potreba za ponovnim povezivanjem čovjeka s prirodom i Bogom koji se u svim izazovnim/kriznim globalnim situacijama postavlja kao jedini izvor istine, mudrosti, ljubavi i mira.

Borko, povodom objave albuma si rekao ste radili glazbu bez predumišljaja, kako je to izgledalo u praksi, to vaše miješanje rock psihodedije, etna, jazza…?

Borko Rupena: Interesantno je to da u bilo kojem ekspresivnom, umjetničkom stvaralaštvu svatko donosi zbir svih svojih iskustava, ne samo kroz instrument i vještinu već sve odnose i situacije koje je proživio i koji su ga na bilo koji način nadahnuli ili pak ranili, povrijedili. Tako da je to u našem slučaju spoj triju svjetova koji plove zajedno i istražuju neke nove situacije koje donose nove izazove i senzacije koje nas uvijek vesele. Ako bi baš netko predstavljao ove žanrove onda se svakako Toni nameće kao rock “psihodeličar”, Zoran kao “etničar” a ja kao “jazzer”. Praktično je to jako dobro funkcioniralo jer upravo spoj tih svjetova donosi svima neke nove impulse i inspiraciju a “trenutak” je taj kojemu se trudimo uvijek predati da nas vodi.

Album “Escape” je jedna klasična distopijska priča u kojoj tehnologija i elite prevladavaju svijetom, a mi bježimo glavom bez obzira. – Borko Rupena

Naveli ste da je „Escape“ hommage avangardnom free jazzu, na koje autore ste tu mislili?

Zoran Majstorović: Kreativna improvizirana glazba je autohtoni dio europskog glazbenog naslijeđa budući da se improvizacija kao koncept koristila u europskoj glazbi stotinama godina unazad. Isto tako, američki free jazz je kao koncept dijelom i nastao na tragu europske improvizirane glazbe, ali zvuči drugačije zbog konteksta vremena i područja na kojem je nastao. Ono što mi radimo je song-like pristup slobodnoj glazbi jer želimo da naše improvizacije zvuče kao pjesme i da imaju strukturu koju stvaramo dok improviziramo. Iako one zvuče potpuno drugačije od autora kao što su Ornette Coleman, John Zorn, Peter Brotzmann ili Evan Parker, inspirirane su njihovim pristupom i shvaćanjem slobodne glazbe. Ono što pokušavamo je sa našim etno-elektronskim instrumentarijem stvoriti jedan novi zvuk u okviru europske improvizirane glazbe.

Uspjeli ste upuhnuti i svježinu u psihodelični rock, što nije mala stvar jer rock često pati od prezasićenja formom nauštrb maštovitih rješenja. Koje autore tu držite bitnima?

Toni Starešinić: Mislim da se na albumu itekako osjeti utjecaj Pink Floyda, osjeti se u nekim djelovima i nešto prog rocka Emerson, Lake & Palmera, spomenuo bih svakako i Embryo, sastav koji je spajao psihodelični rock, jazz i world music. Rekao bih i da je Gong majka mnogim psihodeličnim bendovima današnjice. Talijanski sastav Area je također bio poznat po svom ludom spoju psihodeličnog rocka, jazza i etna i avangardnijeg free jazza, dobro mi nismo free jazz, kad pričamo o impro glazbi više bi nas stavio u kategoriju jam banda tipa Medeski Martin & Wood. Kad kažeš da smo unijeli svježinu u psihodelični rock, ispada da smo to uspjeli postići zadiranjem u neka bolja vremena rock glazbe kad se rock prije svega svirao, a manje pozirao.

Za kraj također moram pohvaliti i cover art Dalibora Barića. Kako se on našao u priči, jeste li vi potražili njega ili on vas?

Toni Starešinić: S Daliborom surađujem jako dugo, snimio je sve spotove za Je Veux i nekoliko za Chui i Mangroove, a napravio je i cover Chuievog albuma “Iz kapetanovog dnevnika”. Zoran je predložio ideju da na coveru probamo spojiti hrvatsku naivu koja sama po sebi izgleda pomalo fantasy i futurizam, naravno odmah mi je pao na pamet Dalibor kao majstor vizualnog kolažiranja različitih tema u neke nove smislene cjeline.

Zmaj Orko Star ‘Escape’ – zvučno bojište prošlosti i budućnosti

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X