Zvuk dvadesetih: Cuco – fanovima Tame Impale za svakodnevno overdoziranje

Kalifornijski bedroom pop kantautor Omar Banos od djetinjstva zvani Cuco debitirao je s nepunih sedamnaest samizdatom ‘Heavy Trip EP’.

Cuco ‘We Had To End’

Kućni demo iz 2015. godine sastavljen od najranijih radova golobradog Chihanosa iz Hawtornea kod Los Angelesa još uvijek je na besplatnom Bandcamp downloadu i korisno ga je poslušati za bolje razumijevanje fenomena Cuco (izg. Kuko).

Muzikalni klinac iz obitelji meksičkih emigranata Irme i Adolfa Banosa rano se okušao na gitari, basu, trubi, klavijaturama i bubnjevima, zasvirao u školskom jazz sastavu i limenoj glazbi. S frendovima je otkrivao spanglish hip-hop, sa starcima je slušao popularne bolero balade i latin rock, a onda mu se ukazao posve drugačiji glazbeni svijet u koji su ga povukli Ariel Pink i Tame Impala. „Feels Like We Only Go Backwards“ bila je himna njegove mladosti.

Na „Heavy Trip“ djelovao je kao početnik koji se jedva snalazi u produkciji i obradi zvuka pa je za mixtape „wannabewithyou“ iz 2016. nabavio Ableton Live i dobro proučio manual. Mixtape je otvorio grandioznom sedmominutnom psihodeličnom baladom „Lover Is a Day“ koja nije odmah osvojila Kaliforniju, ali je munjevito napredovala prema jugu kroz nepreglednu hispanoameričku indie zonu.

Spotify je do danas zabilježio preko 200 milijuna streamova, a YouTube 76 milijuna pregleda, što je prilično impresivan skor za pjesmu (još uvijek) bez video spota i kantautora (tada) bez izdavačke kuće. Kad je objavio drugi mixtape „Songs4u“ udarnom pjesmom „Lo Que Siento“ opet je poharao Spotify i zapeo za oko velikim igračima. Najkonkretniju ponudu dao je Interscope, od spektakulanog lansiranja Billie Eilish usmjeren na potragu za novim mladim talentima posebnog formata.

Prije major label deala Cuco se u ljeto 2018. s pratećim bendom zaputio na premijernu američku turneju koju je prekinula gadne prometna nesreća tour busa negdje kod Nashvillea. Svi su završili u bolnici i Cuco je bio među teže ozlijeđenima. Poslije rehabilitacije potpisao je za Interscope i krenuo u debitantski album „Para mi“. Dio materijala snimio je u Bogoti, drugi dio u Los Angelesu s koproducentom Jonathanom Radom (Foxygen).

Kod Jenkija je najbolje prošao s perfektnom mješavinom dream popa i psihodelije „Keeping Tabs“, dok su se Latinosi momentalno navukli na bossa novu podebljanu trap beatom „Bossa No Se“. Stilski raznolik i šarmantno bilingvalan debi album kritika je uglavnom ispratila umjerenim pohvalama, a među rijetkima koji su već nakon „Para Mi“ skužili da Cuco sigurno ulazi u u prvu ligu bio je NME koji je uz recenziju zalijepio komparaciju „Tame Impala meets Tyler, The Creator“.

Tri godine kasnije Cuco suvereno potvrđuje prvoligaški status top albumom „Fantasy Gateway“. U novom izdanju, poslije hip hoperskog otvaranja, svestrani kalifornijski kantautor opet vrlo namjerno priziva Kevina Parkera i barem se tri pjesme – „Aura“, „Time Machine“ i „Sweet Dissociation“ mogu prepisati fanovima Tame Impale za svakodnevno overdoziranje. No, to je samo dio bogate ponude iz koje se najviše izdvaja fenomenalno posloženi roots trio Cuco/ Adriel Favela / Kasey Musgraves u još jednoj dvojezičnoj izmjeni „Sitting In The Corner“.

Najveće je iznenađenje kako se tu uklopio Favela, inače zvijezda u usponu meksikanskih norteno corridosa. A nakon romantične odjavne Chihano rock balade „Decir Adios“ , u kojoj gostuje nova tinejdžerska senzacija Daniel Balderrama aka DannyLux, potpuno je jasno da je Cuco kompletirao ultimativni album za ljetnji fade out.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X