Zvuk dvadesetih: Egoless – stapanje dubstepa s organskim zvukom

Ljetne ferije su završene, muzička produkcija ulazi u novu sezonu i na mrežama se pojavljuje sve više zanimljivih najava nadolazećih izdanja. U domaćim glazbenim vodama jedna je posebno zanimljiva. Ognjen Zečević – Egoless najavio je izlazak albuma ‘All The Shit Left Behind’.

Egoless (Izvor: Bandcamp)

Egoless nije istaknuo datum objave, što se može protumačiti kao razumna mjera opreza kad se baš sve odrađuje u solo akciji, ali je pokazao naslovnicu albuma, što sugerira da projekt nije daleko od realizacije. U svakom slučaju unaprijed se zapisao na listu najiščekivanijih domaćih izdanja za sezonu jesen – zima.

Prvi razlog za nestrpljivo iščekivanje treba tražiti u hvaljenom lanjskom albumu „The only way Out is Trough“ koji je Egolessu nakon dvanaestak godina respektabilne karijere na svjetskim bass music pozornicama od Engleske do Kanade, Kalifornije, Australije, Indije i Rusije napokon donio nekakvo formalno priznanje u domovini s nagradom Elektor.

Drugi i zapravo jači razlog za nestrpljenje je maestralan proljetni EP „Mind the Zaps“, upadljivo različit od svega što je prije objavio. U engleskom pressu na Bandcampu sam je dao slikovito pojašnjenje radikalne promjene – „but Egoless where are the wubz, it’s not Dubstep!?“ U životopisu ovog 38-godišnjeg Slavonca sa zagrebačkom adresom, bivšeg člana i danas opet aktualnog producenta St!llnessa, nema nikakve dvojbe da se najviše ostvario kroz dubstep. Uostalom, u svijet ga je najprije lansirao Outlook Festival, gdje je već nakon debitantskog EP-ja „No Ego, No Problems“ iz 2009. upao u društvo UK dubstep inovatora Digital Mystikza, Pincha i Roske.

Deset godina kasnije kroz dubstep kanale stigao je do najvećeg terenskog pothvata u karijeri s 22 giga na samostalnoj sjevernoameričkoj turneji. Međutim, posljednji EP „Mind the Zaps“ povukao je ovog svestranog muzičara na neistraženi teritorij daleko izvan granica dubstepa.

Snimanje materijala započeo je kao kućni eksperiment s prastarim Moog synthevima, da bi zamišljenu ambijentalnu formu do kraja održao samo u odjavnoj temi „M00g T4pe“. Kad je na preostala tri instrumentala „M1nd th3 Z4ps“, „T0 H3al“ i „St0ned Ap3“ nasnimio bubnjeve, gitaru, bas i klavijature, dobio je petnaestak minuta muzike kakva kod nas ne postoji, a prilično je rijetka i u širem svijetu.

Dok pozadina gotovo stalno pulsira u dubu, Ognjenova gitara se neometano kreće iz post-rock sessiona s natruhama psihodelije na „M1nd th3 Z4ps“ do afro funk razigravanja na „T0 H3al“. Zagriženi digitalni dubsteperi, nenaviknuti na organski zvuk i uglavnom nezainteresirani za bilo kakvu gitarijadu, ovdje fakat nemaju što tražiti. No, zato ovakav Egoless može biti totalno otkriće kako za domaću, tako i za internacionalnu za ekipu koja brije na rani Khruangbin.

Egolessova sjevernoamerička turneja iz 2019. godine

Što će donijeti album „All The Shit Left Behind“, koliko će se na njega reflektirati eksperiment izveden s „Mind the Zaps“ , hoće li Egoless doista napustiti svoju dubstep bazu? O svemu tome zasad se može samo nagađati, ali kratka opaska u njegovoj najavi „a continous live recorded studio album“ upućuje na realnu pretpostavku da će tu biti dodatnih promjena i novih iznenađenja.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X