Zvuk Dvadesetih: The Goa Express – zimzeleni Manchester

Neprolazna vitalnost manchesterske indie scene uvijek se obnavljala na najfrekventnijim gradskim punktovima, ali više puta je primjećeno kako su neke od glavnih uloga odigrali bendovi koji su nastali malo podalje od Factory Recordsa, Haciende i Akademije.

The Goa Express (Foto: Bandcamp)

Tako su potkraj 1980-ih međugradskom linijom iz Nortwicha doputovali The Charlatans i preko reda se upisali u glazbenu povijest Manchestera maestralnom „The Only One I Know“. Danas su rado viđene machesterske face jučerašnje pridošlice iz Todmordena, Working Men’s Club i The Goa Express. Sydney Minsky-Sargeant i njegov WMC su već na istoimenom debitantskom albumu pokazali da će sigurno biti novi manchesterski indie prvoligaši, uz ranije otkrivene mlade neopsihodeličare W.H. Lung i kantautoricu Phoebe Green.

Braća Clarke i njihov The Goa Express ipak se još moraju dokazivati jer im aktualna prezentacija završava s tri singla na Bandcampu i dvije live snimke na YouTubeu. Iz dostupnih 10-ak minuta studijskih i 15-ak minuta koncertnih zapisa bilo bi nezahvalno izvlačiti zaključak o punom kapacitetu The Goa Expressa, međutim najnoviji singl „Second Time“ zvuči kao ultimativna preporuka za pažljivo praćenje svakog sljedećeg poteza ove petorke indijskog imena.

James Douglas Clarke (vokal, gitara), John Clarke (klavijature), Joey Stein (gitara), Naham Muzzafar (bas) i Sam Launder (bubnjevi) imali su sreću da je taman kad su oni bili u formativnim godinama Todmorden dobio ozbiljnu koncertnu pozornicu s otvaranjem puba Golden Lion, gdje su lokalni tinejdžeri mogli gledati inspirativna gostovanja Acid Mothers Temple i Jane Weaver.

U ljeto 2018. Golden Lion je priredio premijerni zajednički nastup Working Men’s Cluba i The Goa Expressa, što je bio najraniji signal da se jorkširski gradić možda neće zauvijek spominjati u rokerskim analima samo kao rodno mjesto Keitha Emersona. Prije selidbe u Manchester zbog upisa na faks The Goa Express snimili su demo album iz kojeg su u ljeto 2019. izvukli pjesmu za prvo službeno izdanje, nabrijani dvominutni garage rock „The Day“. Odmah su ih zapazili otočki koncertni i festivalski promotori, međutim pandemija je zakočila sve planirane akcije na terenu i dečki su se privremeno vratili doma u Todmorden, što im je dalo vremena da se temeljito pripreme za sljedeću etapu.

Poletni garažno psihodelični drugi singl „Be My Friend“ u produkciji Rossa Ortona (Arctic Monkeys, Working Men’s Club) gurnuo ih je na pozornice Eurosonica i The British Music Embassy, službene UK rezidencije SXSW-a. U međuvremenu je BBC6 zavrtio treći singl „Second Time“ koji je na londonskom sessionu u studiju Abbey Road s novim producentom, doajenom UK indie rocka Markom Gardenerom (Ride), dobio vrlo specifičnu težinu. Umjesto još jedne dvominutne kanonade The Goa Express je po prvi put izbacio kompleksniju četvorominutnu pjesme koja je od početnog gitarističkog rasviravanja do Jamesovog frontmenskog krešenda pokrivena jakim reminiscencijama na prepoznatljivi zvuk starijih i novijih, većih i manjih manchesterskih bendova.

U „Second Time“ efektno su se pomiješali tragovi ranih The Stone Roses („Elephant Stone“) i The Charlatans („Me In Time“), zaboravljenih The Northside („Take Five“) i The Mock Turtles („Can You Dig It?“) , kao i popularnih Blossoms („Gateway“). The Goa Express je na pravom kolosjeku, a dokle će stići pokazat će debitantskim albumom, vjerojatno dogodine.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X