Zvuk dvadesetih: Yard Act – sarkastični kritičari kapitalizma

Nepotrebno je pretjerivati, Yard Act nije novi Gang of Four. ‘The Overload’ (Island / Universal Music) je moćan album i bez potezanja nerealne usporedbe s bezvremenskim remek djelom ‘Entertainment’. Međutim, neke karakteristike se ipak zanimljivo podudaraju s legendarnom četvoročlanom bandom.

Yard Act (Foto: Yard Act / Facebook)

Post punk ekipa Yard Act dolazi iz Leedsa, frontmen drži ljevičarski antikapitalistički gard, gitara je naoštrena kao žilet, a ritam sekcija zove na alternativni plesnjak. Naravno, Yard Act upadaju u rokerski lijevi sektor 40+ godina poslije Gang of Four s potpuno drugačijim doživljajem kapitalističkog poretka kojem se ne suprotstavljaju revolucionarnim teorijama nego žestokim sarkazmom.

Za razliku od starijih sugrađana, koji su istodobno bili postmarksisti i postpunkeri, ovi dečki nisu slušali predavanja profesora T.J. Clarka, istaknutog pripadnika Situacionističke internacionale, nisu čitali Marxa i Proudhona i nije ih gnjavila Margareth Thatcher. Za Yard Act je najveći gnjavator Boris Johnson, a omiljena literatura knjiga „Misliti brzo i sporo“ izraelsko-američkog psihologa i Nobelovca Daniela Kahnemana.

Kad je krenulo zagrijavanje za album, u impresivnom nizu jesenskih i zimskih najavnih singlova – „The Overload“, „Land of the Blind“, „Payday“, „Rich“ i „Pour Another“, nakupilo se puno dokaza da se Leeds još jedanput vraća među nezaobilazna uporišta UK post punk scene. Yard Act od samog početka nije nimalo zaostajao za Dry Cleaning ili Squid, a izvrsnim debitantskim albumom uspio je nadmašiti njihove rezultate. „The Overload“ je čak konkurirao za vrh UK Album Charta, gdje mu je zamalo izmaknulo prvo mjesto u nadmetanju s povratničkim izdanjem razvikane pop atrakcije Years & Years. Pritom je Years & Years očekivano izdominirao na streamovima, dok je Yard Act preko 90% prometa napravio na vinilu i CD-u, što je pouzdan signal da je za tri godine okupio odano sljedbeništvo.

Yard Act ‘The Overload’

Vokalist / tekstopisac James Smith i basist Ryan Needham pokrenuli su bend u jesen 2019., kad su im se pridružili gitarist Sammy Robinson i bubnjar George Townend. Smith je svoju spoken word vokalnu tehniku na tragu Marka E Smitha poprilično usavršio s prethodnim bendom Post War Glamour Girls. Needham je s druge strane donio respektabilno sviračko iskustvo iz Menace Brothersa, pa se zajednički projekt razvijao ekspresno i Yard Act je već do ljeta 2020. izbacio jake singlove „The Trapper’s Pelt“ i „Fixer Upper“.

U međuvremenu su iz postave ispali Robinson i Townend, a upražnjena mjesta popunili su gitarist Sam Shjipstone i bubnjar Jay Russell. Zamjene su napravljene u pravom momentu jer im je briljantan distopijski singl „Dark Days“ s početka 2021. poslužio kao adut za ubrzane pregovore s Island Recordsom. Transfer tvrdokornih alternativaca na major label teritorij uvijek je riskantan, ali Yard Act su ispravno zaključili da će im deal s Islandom olakšati uključivanje u nadolazeći trend radnog naziva the Post-Brexit New Wave. A „Dark Days“ je za to vrijeme iz zloslutne distopije prešao u surovu realnost.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X