10. rođendan Mašinka uz One Step Away – Cijeli svijet je pustinja, u pustinji je Bar

Petak navečer u Vintage Industrial Baru bio je rezerviran za pank veselicu i proslavu rođendana zagrebačkih pankera, a zimske temperature nisu spriječile da se klub rasproda.

  •  
  •  
Mašinko u Vintage Industrialu (Foto: Matej Kopecki)

Svirka je počela s prihvatljivih pola sata zakašnjenja, na čemu trebamo biti zahvalni jer bi, da je One Step Away počeo ranije, potpisnica ovih redova propustila tu (pred)grupu. Solidan nastup koprivničko-varaždinskih gostiju trajao je 40-ak minuta, a vokal i gitarist Kizo obznanio je da je i njima ova godina slavljenička. Napunit će 20 godina sviranja, doduše s popriličnom pauzom između albuma pa bi tehnički mogli biti i vršnjaci Mašinka, ali tko broji?

Koncertni prostor do kraja OSA-ine svirke već se pošteno napunio, a formirala se i fina šutka odnosno pogo, što se na mlađim predgrupama rijetko viđa. Bez seciranja setliste, spomenimo da su svirali stvari “Samo dan”, “Pa dokle”, “Plava noć”, “Nitko i ništa”, “Malo moje”, “Stare navike” i dr. – a publika je odurlala refrene i zagrijala grla za slavljenike večeri.

Mašinko u Vintage Industrialu (Foto: Matej Kopecki)

Mašinko je počeo oko 23:40 i sljedećih sat i pol Vintage se tresao od pank vibracija, šutke, stejdždajvanja, urlanja, ma i od podignutih ruku! Odavno nisam vidjela da su i zadnji redovi razigrani kao i prvi, moguće i zato što se obično probijem malo bliže pozornici, a moguće i da ima nešto u toj rođendanskoj atmosferi, a i pozitivnom ludilu koje prati i tekstove i muziku i duh Mašinka.

Odmah pri početku odsvirali su jednu od meni omiljenih pjesama “Oči pune suzavca”, a tek nakon “Živjet punim plućima” pozdravili su Zagrepčane koji zadnjih dana i ne mogu baš živjeti punim plućima, pogotovo u kvartovima na jugoistoku grada. Nekidan je u vijestima HRT-a upravo kada se govorilo o zagađenju u glavnom gradu prikazano i nekoliko kadrova Mašinkovog novog spota “Cmrok 2”, pa su tu stvar u petak morali odsvirati, barem da bi najavili novi album.

Mašinko u Vintage Industrialu (Foto: Matej Kopecki)

Uz “Rijetku spravu” i “Bumerang”, Šulc je napomenuo da su u svojih deset godina svirali sa svima “s kojima smo htjeli”, odnosno sa svojim prijateljskim bendovima hrvatske i regionalne pank scene. Iskoristio je taj kratki predah i da zahvali OSA-i na predgrupiranju.

Starije “Ali”, “Sude mi”, “Zli sine” i “Sretan” činile su blok s prvog bendoimenog albuma. Nastavili su s novijim pjesmama “Zajedno unatrag” i “Gotova stvar” s albuma “Majmun godine” koji su izdali s “Godinom majmuna” Debelog Precjednika. S istog splitanog izdanja je i stvar koju su sljedeću svirali “041”, neslužbena himna možda ne najtrofejnijeg, ali najboljeg nogometnog kluba u gradu.

S albuma “Frakturko” na rođendan je svratila “Gorija”, a ne znam kako drugačije nego apsolutnim ludilom opisati ono što se desilo za vrijeme obrade Mikrofonijine “Nema nikoga”. Za rođendansko slavlje bila je više nego primjerena “Odzvanjala je pjesma” s albuma “Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše”.

One Step Away u Vintage Industrialu (Foto: Matej Kopecki)

Uz taktove megahita “Kako je Potjeh tražio rakiju” bilo je jasno da će i ovo slavlje ubrzo doći svom kraju, a mogla bih se kladiti da sam čula da su baš svi u VIB-u euforično uzviknuli ono “rakija” (i izgubila bih tu okladu s guštom). Malo njihanja i zborskog pjevanja pretvorilo se u šutku uz zadnju stvar “Kada vjetar kaže stani”, a ako se ne varam, za bis je ostala “Samoća” (koju u originalu izvodi KBO!).

Znam da je jednu stvar s njima odsvirao i Kizo iz OSA-e, ali ne bih stavila ruku u vatru ako me pitate koju. Detalji-šmetalji, u svakom slučaju bio je odličan način za ugrijati zimski petak i proslaviti postojanje odličnih domaćih pank bendova.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X