’12 godina ropstva’ i ‘Batler’ – promašeni ‘crni epovi’

Lee Daniels i Steve McQueen obojica su pokušali snimiti ‘veliki crni ep’, a ni jedan na kraju u tome nije uspio.

'12 Years A Slave' - '12 godina ropstva'

I dok McQueenov film vrijedi pogledati, „Batler“ Leeja Danielsa je potpuni promašaj u svakom pogledu.

“12 godina ropstva” donekle razočarava nakon prva dva filma Stevea McQueena. “Glad” o irskom heroju, štrajkašu glađu Bobbyju Sandsu bio je težak i hladan, ali nadasve upečatljiv film i poput njegova drugog filma “Sramota” u kojem sjajni Fassbender glumi ovisnika o seksu, ostavljao je gorak okus u ustima i građu za promišljanje i dugo nakon gledanja. Koliko je tek potencijala imao film tog crnog redatelja u kojem bi se prvi put bavio vlastitom rasom i to u njenim najtežežim trenucima. No, od svega toga ništa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NIqodUJ-UfM[/youtube]

Strahote ropstva mnogo je bolje dočarao bijelac Quentin Tarantino, možda upravo suprostavljajući ih ležernom ostatku filma u „Django Unchained“, te zauzvrat nakupio kritike dijela crne populacije predvođene Spikom Leejem. Priča sama po sebi iznimno je ravnocrtna: slobodni crnac je prodan u roblje, sreo je puno zlih bijelaca i nekoliko dobrih i nakon dvanaest godina vratio se kući. Kao takva, ni priča niti McQueenov već standardno hladan pristup režiji ne osiguravaju filmu epsku kvalitetu koju gledatelj vjerojatno očekuje od trenutno najizglednijeg kandidata za brojne Oscare, uključujući onaj za najbolji film. No zbog cijeloga niza sjajnih glumačkih izvedbi film je svakako vrijedan gledanja. Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Paul Dano i Paul Giamatti u kameu svi su redom sjajni.

'The Butler'

S druge strane „Batler“ Leeja Danielsa promašuje iz suprotnog kuta. Priča je to o Cecilu Gainesu (oskarovac Forest Whitaker), batleru koji je služio cijeli niz američkih predsjednika u Bijeloj kući između 1952. i 1986. godine. Kako je navedeno vrijeme doba velikih previranja u afroameričkoj zajednici pratimo ih sva kroz lik Cecilova sina, koji je iritantno upleten u svaki mogući događaj u tom razdoblju. Od protestnih sjedeljki protiv segregacije, preko napada Ku Klux Klana u Alabami, ubojstva Martina Luthera Kinga i Crnih pantera, do protesta u obranu Mandele… Ovaj aktivist prošao je sve.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DUA7rr0bOcc[/youtube]

S očeve strane priče predsjednici se izmijenjuju jednakom brzinom. Premda je kasting glumaca u ulogama predsjednika interesantan (Robin Williams kao Eisenhower, Liev Schrieber kao Johnson, John Cusack kao Nixon i najbolji Alan Rickman kao Reagan), oni se svi pojavljuju tek u sceni ili dvije i jedva ih imamo prilike doživjeti, osim kao vremensku kulisu. Film sa tako golemom zadaćom prikazivanja najturbulentnijeg dijela prošlosti Crne Amerike na kraju je zbrzan i zbrkan film ni o čemu. Pristojnost nalaže da spomenemo vrlo dobro odrađenu povratničku ulogu Oprah Winfrey, koja se na velikom platnu pojavljuje prvi put nakon 1998. i neće začuditi ako se okiti još jednom nominacijom za Oscara.

Ocjene:

„12 godina ropstva“: 6/10 (Regency Enterprises, River Road Entertainment, Plan B Entertainment, 2013.)

„Batler“: 4/10 (Follow Through Productions, Salamander Pictures, Laura Ziskin Productions, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X