2. dan Velike Rock Eksplozije – večer ska ritma

Ska, ska, ska i samo ska – najkraći je opis druge večeri ovogodišnje Velike Rock Eksplozije. U cilj te glazbene utrke pet bendova s najvećom prednosti ušao je Radio Aktiv.

Radio Aktiv (Foto: Nino Šolić)

Ako je istinito pravilo: „Kad vidiš puno cura u publici, onda ta glazba ima svjetlu budućnost“, izrečeno od jednog starog rokera, čije ime mi je isparilo iz glave, ali njegova misao vjerojatno neće nikad, onda i za mlade domaće rock snage ima budućnosti. Druga večer Velike Rock Eksplozije koja se i sinoć odvijala u Močvari privukla je više pripadnica nježnijeg spola. A razlog se može pronaći u tome što su za petak bili odabrani bendovi čija glazba je pozivala na ples i tulum. Nije bilo kiše, radni tjedan je završio i manifestacija je privukla solidan broj posjetitelja, pardon posjetiteljica.

U autorskom smislu, druga večer je generalno gledano bila slabija, no vibracija je bila bolja. Heroji večeri bili su glazbenici iz benda Radio Aktiv – „polaznici punk-reggae-ska škole” Manu Chaoa. Zabavni, eksplozivni, uigrani i lišeni osjećaja za dosadu i oni su mogli bez problema kao njihov heroj svirati bez prestanka do jutra bez da se itko požali.

Interesantna crta Radio Aktiva su ozbilji socijalno osviješteni tekstovi koji da se kojim slučajem radi o večeri poezije bez glazbe bi lako mogli baciti publiku u depresiju. No u kombinaciji s neumornim ska ritmom i tri jednako angažirana pjevača grupa je čvrsto unutar idealnih rock gabarita: biti ozbiljan i fokusiran i istovremeno imati moć poticanja publike na gibanje i učestvovanje kroz zajedničku katarzu. Reakcija publike je bila jednako ushićena bez obzira radilo se o autorskim pjesmama ili obradi „Mr. Bobby“ Manu Chao ili pak ska verzije Bajagine „Godine prolaze“, jer dečki su sve izvodili iz srca. Nije bilo ni trunke pozerstva. Radio Aktiv je vjerojatno najbolji izbor za sve one kojima Manu Chao dolazi isuviše rijetko u naše krajeve (koliko god to možda i bilo često u zadnjih nekoliko godina), a dali bi sve za taj koncertni osjećaj.

Da otočki rock ili otočki val, koji je prije nekoliko godina bio novi hibridni hit na domaćoj sceni možda i nije prošlo svršeno vrijeme dokazalo je viško Kopito. Publika se itekako sjećala pjesama grupe, a čak su pala i naručivanja istih sms porukama koje je pjevač Pavle Sviličić dobio na uvid iz prvih redova. No opet atmosfera na Kopitu nije bila ravna onoj na Radio Aktivu. Čak je i Nan deSKA?! – još jedan mnogobrojni bend koji baštini furku dvojca Kuzma & Shaka Zulu, postigao bolji štimung. Toj grupi je štimung s publikom stvar prioriteta. Idealan bend za neobavezne tulume na ljetnim terasama, ali na onima koja nisu večernja okupljališta turista treće životne dobi. Iako bi Nan deSKA?! i njima vjerojatno pronašli žicu. Ova konstatacija je nešto što naravno nije plasirano da bi bila uvreda. Nije lako biti simpatičan kao Nan deSKA?!.

Zahvaljujući prometnoj nesreći na drugoj večeri nije nastupio sinjski Darkvud, dok je Golem koji je prvotno trebao nastupiti drugi dan zbog nekih razloga privatne prirode morao biti prebačen u „after“ termin prve večeri, stoga su u igru ušla „dva igrača s klupe“, odnosno zagrebački bendovi Prazna lepinja i Spremište. Mladi bendovi sličnih rock i ska usmjerenja bili su ležerni u cijeloj situaciji i iako su bili atrakcija svojem društvu nemaju dovoljno oblikovan vlastiti izričaj. Čeka ih dosta rada na vokalima, aranžmanima i dakako tekstovima, osim ako članovima dovoljnu zadovoljštinu ne pruža sama činjenica da sviraju u bendu, pa kakav god bio i gdjegod ih odveo.

Velika Rock Ekspolzija se svoju posljednju večer tj. danas seli u zagrebački klub Sax, a kako će tamo funkcionirati stvari čitajte sutra.

Saznajte više: Golem – početak karijere u stilu Sex Pistolsa

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X