Finale ZFF-a: U konkurenciji 11 cjelovečernjih filmova pobijedio najmračniji

Svečana dodjela nagrada 9. Zagreb Film Festivala upriličena je 22. listopada u kinu Europa uz projekciju filma ‘Opasna metoda’ Davida Cronenberga.

'Michael' - najbolji dugometražni film 9. ZFF-a (Foto: ZFF)

Zlatna kolica u dugometražnoj kategoriji i novčanu nagradu u iznosu 4000 eura žiri u sastavu Peter Suschitzky, Antonio Piazza i Christopher Goodwin dodijelio je austrijskom filmu “Michael” u režiji Markusa Schleinzera. Prvijenac proslavljenog kasting direktora s bečkom adresom govori o pedofilu koji u zatočeništvu drži desetogodišnjeg dječaka Michaela. Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji osvojio je film “Razmjena” izraelskog redatelja Erana Kolirina.

Zlatna kolica za najbolji kratki film osvojio je redateljski dvojac iz Njemačke, Ilker Çatak i Johannes Duncker sa svojim filmom “Kad je Namibija bila grad…” nastao prema scenariju dvadesetsedmogodišnjeg Ilkera.

Najbolji dokumentarni film prema mišljenju žirija u sastavu Chris McDonald, Amra Bakšić Čamo i Tim Pritchard je ‘Na rubu Rusije’ poljskog autora Michała Marczaka, dok je žiri posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji uručio hrvatskom filmu “Zemlja znanja” autora Saše Bana.

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice osvojio je film “Komba” autora Tina Žanića, a o nagradi je odlučivao tročlani žiri u sastavu Danijel Hočevar, Jukka-Pekka Laakso i Juraj Lerotić.

Pobjednica radionice Palunko čiji će se film realizirati do sljedećeg ZFF-a je Lana Brčić sa scenarijem za “Staklenke”. Pohvale su zavrijedili Sanja Đurić za ‘Evinu igru’ te Hrvoje Marin za ‘Vlak za nepoznato’. O nagradi je odlučivao ocjenjivački sud kojeg su činili Dean Kotiga, Hrvoje Magić i Juraj Lerotić. Palunko je projekt Hrvatskog filmskog saveza pokrenut 2003. godine, posvećen promoviranju scenaristike kroz organizaciju scenarističkih natječaja, razgovora i radionica. Kroz Palunka je do sada prošlo više od sto polaznika, a ove godine mentorski tim djelovao je u sastavu: Dalibor Matanić, Danilo Šerbedžija i Tomislav Zajec.

Službeni završetak 9. ZFF je u ponedjeljak, 23.listopada iz razloga što je Europska filmska akademija odlučila svoj jesenski sastanak, zadnji prije dodjele Europskih filmskih nagrada, održati u sklopu Zagreb Film Festivala, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. EFA nagrade biti će dodijeljene u Berlinu 3. prosinca ove godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X