20. ZagrebDox – ‘Mutiny in Heaven: The Birthday Party’ iliti Caveove divlje godine

Dokumentarni film Iana Whitea ostavlja trajan utisak autentičnim prikazom kaosa i nasilja glazbe benda koji je estetiku i energiju punka doveo na novu razinu.

‘Mutiny in Heaven: The Birthday Party’

U godini u kojoj nas očekuju novi album i koncerti Nicka Cavea, u zemlji s The Bad Seeds (Arena Zagreb) i solo u susjedstvu (Beograd),zatim Micka Harveyja u Puli i Blixe Bagelda s Einstürzende Neubauten u Tvornici kulture, festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom jubilarnom dvadesetom izdanju odao uvrstio je u program Glazbenoga globusa film o bendu koji ih je spojio, divljem, mračnom i zastrašujućem post punk odredu The Birthday Party.

“Mutiny in Heaven: The Birthday Party” Iana Whitea vodi nas u srce razularene melburnske punk scene na kraju sedamdesetih gdje autodestruktivni srednjoškolci Cave, basist Tracy Pew i bubnjar Phil Calvert te pristojni Harvey osnivaju bend Boys Next Door. Kasnije im se pridružuje i autor i briljantni jednako neprilagođeni lead gitarist Rowland S. Howard koji je kao šesnaestogodišnjak bio dio iste scene u bendu Young Charlatans te zajedno odlaze potražiti sreću na londonskoj sceni koja ih je inspirirala i putem mijenjaju ime u The Birthday Party.

The Boys Next Door (foto: Michel Lawrence / ZagrebDox)

Ipak, London nije bio onakav kakvim su ga zamišljali. Punk scenu je komercijalizacija dovela do izdisaja, a oni sami kao nepoznat bend iz Australije sviraju daleko premalo kako bi mogli od toga egzistirati, žive u neimaštini i gladi, a produbljuje se i ovisnost o heroinu nekoliko članova. Sve to rezultira jednim drugačijim, zlokobnijim i agresivnijim zvukom, a njihovi nastupi postaju puni izgreda i tučnjava kao izraz očaja u kojem su živjeli.

Unatoč tome, nalaze put do izdavača u Engleskoj i privlače pozornost legendarnog DJ-a Johna Peela što dovodi do prepoznatljivosti u alternativnim krugovima i otvara im put za to da u sljedeće tri godine postanu zloglasna mašina nasilja i autodestrukcije i jedan od najnekontroliranijih širitelja čiste primordijalne energije na pozornicama, te jedini koji su u to dodali i dozu intelektualnosti, dodat će iz benda. Doista, i Cave i Howard bili su veliki ljubitelji i poznavatelji likovne umjetnosti i književnosti, a čak je i Tracy Pew bio poznat po nošenju primjerka Platonove “Republike” u stražnjem džepu svojih uskih kožnatih hlača. U to s vremenom ulazi i postupna Nickova fascinacija Biblijom, u to vrijeme isključivo Starim zavjetom, čija često mračna energija postaje sve povezanija s njegovim autorskim izričajem.

Whiteov film sastavljen je od arhivskih snimaka samih članova benda, odlično sačuvanog materijala s koncerata te razgovora snimljenih s akterima, uključujući i pokojnoga Howarda, u raznim fazama kasnijeg djelovanja. “Mutiny in Heaven” takošer koristi i animacije nastale na temelju crteža Reinharda Kleista iz njegovog stripa “Mercy on Me” koji je prije nekoliko godina doživio i svoje hrvatsko izdanje. Zaluđenim fanovima Cavea i The Birthday Party dosta će toga biti otprije poznato, ali White ubacuje i dovoljno pikanterija da zadovolji i takve. Priče poput proklete turneje u Sjedinjenim Državama na kojoj im je prvi njujorški koncert prekinut nakon deset, a drugi nakon dvadeset minuta, što dovodi do još veće zloglasnosti i popularnosti na ostalim nastupima, ispričane su na živahan i zabavan način koji vas potpuno uvlači u maglu opijata koja ih je natopila.

Još je luđi primijer prispodoba o snimanju spota za “Nick the Stripper” s ukradenom opremom na zapaljenom smetlištu (nisu bili svjesni opasnosti po život u koju su se doveli) s gomilom statista među kojima su bili i psihički bolesnici kojima su pomogli pobjeći iz ustanove. To je samo jedna od ilustracija potpunog kaosa koji je vladao u njihovoj umjetnosti i životima, a film donosi sličnih epizoda napretek. Priča je ispričana gotovo isključivo riječima članova benda, no ono što kažu njihove kolege opisuje ih bolje nego oni sami, pa tako primjerice Lydia Lunch kao, ako se ne varam, jedina žena koju čujemo u filmu kaže da su The Birthday Party bili najbolji live bend svih vremena. Sudeći po snimkama iz filma jasno je da su doista vrlo rijetki u povijesti uspjeli stvoriti takav stage presence.

The Birthday Party (foto: Promo)

U jednom trenutku publika je počela dolaziti na njihove koncerte samo da bi svjedočila konfrontaciji ili je prouzročila. Neki iz publike urinirali bi po njima, Cave bi većinu vremena uzvraćao udarce, sve to stavilo je na bend uteg jer stvari više nisu mogle biti drugačije. Nakon tri godine i tri albuma The Birthday Party više nije mogao dalje istim tempom. Sele u Berlin gdje na posljednja dva EP-ja smiruju svoj zvuk i energičnost nastupa i postaje jasno da The Birthday Party kao takav više neće moći dalje, a da sve ne završi tragično. Cave i Harvey će nakon toga s Blixom pokrenuti Nick Cave and the Bad Seeds i tu prestaje Whiteov interes za temu. Film tako završava relativno naglo, kao i sam bend, no publika zna da je to tek uvod u mnogo veće i slavnije poglavlje karijere Nicka Cavea, ono koje traje još i danas i kojemu ćemo još jednom ove godine svjedočiti na našim pozornicama.

“Mutiny in Heaven: The Birthday Party” ostavlja trajan utisak autentičnim prikazom kaosa i nasilja glazbe benda koji je estetiku i energiju punka doveo na novu razinu. Divlji i pijani razvrat kojim odiše svaka njegova minuta dovoljan je da intoksicira i one koji dosad nisu dovoljno upoznati s australskom zvijeri koja je protutnjala kroz prve godine osamdesetih. A njezini poznavatelji i štovatelji, sad već mahom ostarjeli, sigurno će radosno pohitati po još jedan gutljaj otrova iz svijeta kakav više nikad neće moći postojati.

Ocjena: 8/10

(Beyond TNC / BMG Films, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X