59. PFF: ‘Pismo ćaći’ najbolji, ‘Ljudožder vegeterijanac’ najnagrađivaniji film

Posljednji je dan 59. festivala igranog filma u Puli. Pola sata nakon podneva u prepunom Circolu proglašeni su laureati ovogodišnjeg izdanja Festivala.
Dva se filma brojem nagrada posebno ističu: riječ je o filmu ‘Pismo ćaći’ Damira Čučića i ‘Ljudožder vegetarijanac’ Branka Schmidta. Nagrade svim ovogodišnjim laureatima bit će uručene navečer na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala pulskoj Areni.

Rene Bitorajac i Branko Schmidt na proglašenju dobitnika Zlatnih Arena na 59. Pula Film festivalu (Foto: PFF)

Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog suda 59. Pula Film Festival kojeg sačinjavaju Nina Violić, glumica (predsjednica), Tomislav Kurelec, filmski kritičar,  Dalibor MataniĆ, redatelj, Ante Tomić, scenarist i Vanja Černjul, snimatelj donio je odluku o ovogodišnjim laureatima.

Zlatnom Arenom ovjenčan ove godine je proglašen film “Pismo Ćaći” redatelja Damira Čučića, koji je također dobio i nagradu Breza za najboljeg debitanta. Film “Pismo ćaći’ osvojio je i Zlatne Arene za ton, montažu, najbolju sporednu mušku ulogu (Mato Gulin).

Jednaki broj nagrada kao i film “Pismo ćaći” osvojio je  “Ljudožder vegeterijanac” Branka Schmidta, koji je osvojio Zlatne Arene za najbolju mušku ulogu (Rene Bitorajac), zatim za režiju, masku, scenografiju, kameru, s time što još treba dodati nagrada Oktavijan Branku Schmitdu za najbolji film “Ljudožder vegetarijanac” s prosječnom ocjenom 4,21 ocjenjivačkog suda Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljena je Ani Karić za ulogu Helene u filmu “Noćni brodovi”  redatelja Igora Mirkovića.

Značajno je primijećen i rad redateljice Sonje Vorkapić i njen film “Sonja i bik” koji je dobio Zlatnu arenu za scenarij, glazbu i kostimografiju.

Publika je, glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni, dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu “Halimin put”  redatelja Arsena Antona Ostojića s prosječnom ocjenom 4,86.

Posebna Zlatna Arena za tehnološku inovaciju dodjeljena je Jozi Patljaku, producentu filma “Slučajni prolaznik” za pionirsko uvođenje 3D tehnologije u hrvatsku kinematografiju.

U sekciji Manjinskih koprodukcija, obje Zlatne Arene dobio je film “Parada” redatelja Srđana Dragojevića.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa kojim je predsjedavao redatelj Milčo Mančevski odlučio je kako je najbolje strano filmsko ostvarenje “Snjegovi Kilimandžara”, redatelja Roberta Guédiguiana, dok je za najboljeg redatelja proglašen Benoît Jacquot za režiju filma “Zbogom kraljice”.

Nagrada Marijan Rotar koja nosi ime osnivača i idejnog tvorca Festivala igranog filma u Puli, dodjeljuje se pojedincima ili institucijama koji su podjednako svojim idejama i djelima, radom i pomoći, nastojanjima i potporom spojili Pulu i film.  Ove je godine, devete po redu, dobitnik nagrade pulski fotograf Duško Marušić – Čiči, koji punih 36 godina pažljivo i sveobuhvatno bilježi sva filmska događanja na i oko Festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X