6. Izlog suvremenog zvuka – druga večer u znaku napada na sva čula i avangardnog clubbinga

Šesti po redu Izlog suvremenog zvuka koji se održava na više lokacija unutar Studentskog centra u Zagrebu od 2. do 5. svibnja, u svom je bogatom programu predstavio je preko 100 sudionika koji na razne načine istražuju granice glazbe i zvuka, raščlanjujući i ponovno sastavljajući zvukovlje, frekvencije i osobna dostignuća u svojim eksperimentalnim formama.

Tomaga na 6. Izlogu suvremenog zvuka u SC-u (Foto: Zoran Stajčić)

U koncepciji u kojoj svakim danom program kreće u 18 sati, obično razgovorima s umjetnicima, nastavlja se s dokmentarnim projekcijama nakon kojih je live program do sitnih noćnih sati, u četvrtak se okupio uistinu solidan broj zainteresirane publike koja se selila iz prostora u prostor, a pauze u razgovorima ‘trošila’ na dojmove.

Highlight večeri bio je nastup Jorgea Sancheza-Chionga, Venecuelanca s bečkom adresom, člana NewTonEnsemblea i suosnivača skladateljske skupine Gegenklang. On je u društvu s Louise Linsenbolz i Thomasom Wagensommererom u dva četrdesetminutna nastupa u velikoj dvorani Teatra &TD brutalno dronirao čula publike. Njegov set pratilo je jednako tako brutalno VJ-anje Louise Linsenbolz na kino-platnu, sinkronizirano gotovo kirurški, poput nekih kirurškim motiva koji su znali zabljesnuti u širokom spektru pokretnih slika koje su bombardirale oči.

Jorge Sanchez-Chiong na 6. Izlogu suvremenog zvuka u SC-u (Foto: Zoran Stajčić)

Prvi dio bio je daleko zanimljiviji; krenuo je iz glasne distorzične kakofonije koje je na sredini nastupa dovedena do katarze, nakon koje je Sanchez-Chiong priredio hipnotičko opuštajući chillout stvarajući ugodu od naizgled nespojivih zvučnih onomatopejskih elemenata. Počeo je robusno, a završio ‘plišano’ u toj divnoj igri kontrasta. Drugi dio je pak donio hardcore tour the force za čula. Frekvencije nelagode u kombinaciji sa stroboskopskim hipnotiziranjem mitraljirale su prisutne, a neki to nisu izdržali do kraja, možda ponajviše iz razloga što je ženski trojac Kromaton & Micronia prije toga donio uzbudljiviji eksperiment u kojem je digitalno susrelo analogno.

Kromaton & Micronia na 6. Izlogu suvremenog zvuka u SC-u (Foto: Zoran Stajčić)

Naime Kromaton & Micronia su kombinirale tehnologiju iz širokog spektra intermedijalnih AV praksi koristeći u svom zvučnom performansu stare CRT televizore, DVD playere, razne modularne i analogne sintetizatore, te još razne’ uradi sam’ naprave elektronske opreme koje su kombinirale s udaraljkaškim instrumentima, stvarajući tako pulsirajući i širokospektarni zvuk i ritam od onog što obično uho uglavnom registrira kao smetnje ili šum tj. televizorski ‘snijeg’. Ujedno, njihov polusatni nastup izmamio je i najveći aplauz publike sinoć.

No ipak kruna večeri bio je ponoćni nastup talentiranog instrumentalnog dua Tomaga u polukružnoj dvorani, ujedno i bitan moment u kojem se crno-na-bijelo podastire i dokaz kako eksperimentalni glazbeni prostor nimalo nije presahnuo kad su u pitanju, hajmo reći, tradicionalni instrumentalisti, u ovom slučaju londonski multiinstrumentalisti Valentina Magaletti i Tom Relleen.

Valentina Magaletti (Foto: Zoran Stajčić)

Dok je Tom Relleen imao ‘pune ruke’ posla s bas gitarom, vibrafonom i nizom elektroničkih naprava, dotle je Valentina Magaletti opijala svojom saživljenošću s bubnjarskom baterijom konstantno nudeći ono što bi se kolokvijalno moglo nazvati ‘više od ritma’, bilo da joj je pristup džezistički, ili pak ‘techno-robotski’. Bubnjevi su jednostavno pred njom ‘pjevali’, a da se ne govori još o maštovitom aranžmanskom izletu kad je paraleno s bubnjem svirala i mali dječji ksilofon. Također je bilo zanimljivo i to što je Relleen u dobrom dijelu nastupa forsirao organski zvuk bas gitare što je u kombinaciji s ‘uposlenom eletronikom’ odzvanjalo kao da u Polukružnoj dvorani nastupa mogoljudni bend neodoljivog groovea, pa se može reći da su stolci dobrim dijelom bili suvišni dio inventara za njihov nastup koji bi jednako upečatljivo mogao korespondirati i u klupskim uvjetima.

Tom Relleen (Foto: Zoran Stajčić)

6. Izlog suvremenog zvuka traje još dva dana, ulaz na sva događanja je besplatan, pa svi oni željni glazbenog avanturizma u ovom gradu bi trebali posjetiti taj alternativno-avangardni skup i testirati svoja čula u dodiru s eksperimentalnom zvučnom stvarnošću.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X