6. Izlog suvremenog zvuka – druga večer u znaku napada na sva čula i avangardnog clubbinga

Šesti po redu Izlog suvremenog zvuka koji se održava na više lokacija unutar Studentskog centra u Zagrebu od 2. do 5. svibnja, u svom je bogatom programu predstavio je preko 100 sudionika koji na razne načine istražuju granice glazbe i zvuka, raščlanjujući i ponovno sastavljajući zvukovlje, frekvencije i osobna dostignuća u svojim eksperimentalnim formama.

  • 34
    Shares
Tomaga na 6. Izlogu suvremenog zvuka u SC-u (Foto: Zoran Stajčić)

U koncepciji u kojoj svakim danom program kreće u 18 sati, obično razgovorima s umjetnicima, nastavlja se s dokmentarnim projekcijama nakon kojih je live program do sitnih noćnih sati, u četvrtak se okupio uistinu solidan broj zainteresirane publike koja se selila iz prostora u prostor, a pauze u razgovorima ‘trošila’ na dojmove.

Highlight večeri bio je nastup Jorgea Sancheza-Chionga, Venecuelanca s bečkom adresom, člana NewTonEnsemblea i suosnivača skladateljske skupine Gegenklang. On je u društvu s Louise Linsenbolz i Thomasom Wagensommererom u dva četrdesetminutna nastupa u velikoj dvorani Teatra &TD brutalno dronirao čula publike. Njegov set pratilo je jednako tako brutalno VJ-anje Louise Linsenbolz na kino-platnu, sinkronizirano gotovo kirurški, poput nekih kirurškim motiva koji su znali zabljesnuti u širokom spektru pokretnih slika koje su bombardirale oči.

Jorge Sanchez-Chiong na 6. Izlogu suvremenog zvuka u SC-u (Foto: Zoran Stajčić)

Prvi dio bio je daleko zanimljiviji; krenuo je iz glasne distorzične kakofonije koje je na sredini nastupa dovedena do katarze, nakon koje je Sanchez-Chiong priredio hipnotičko opuštajući chillout stvarajući ugodu od naizgled nespojivih zvučnih onomatopejskih elemenata. Počeo je robusno, a završio ‘plišano’ u toj divnoj igri kontrasta. Drugi dio je pak donio hardcore tour the force za čula. Frekvencije nelagode u kombinaciji sa stroboskopskim hipnotiziranjem mitraljirale su prisutne, a neki to nisu izdržali do kraja, možda ponajviše iz razloga što je ženski trojac Kromaton & Micronia prije toga donio uzbudljiviji eksperiment u kojem je digitalno susrelo analogno.

Kromaton & Micronia na 6. Izlogu suvremenog zvuka u SC-u (Foto: Zoran Stajčić)

Naime Kromaton & Micronia su kombinirale tehnologiju iz širokog spektra intermedijalnih AV praksi koristeći u svom zvučnom performansu stare CRT televizore, DVD playere, razne modularne i analogne sintetizatore, te još razne’ uradi sam’ naprave elektronske opreme koje su kombinirale s udaraljkaškim instrumentima, stvarajući tako pulsirajući i širokospektarni zvuk i ritam od onog što obično uho uglavnom registrira kao smetnje ili šum tj. televizorski ‘snijeg’. Ujedno, njihov polusatni nastup izmamio je i najveći aplauz publike sinoć.

No ipak kruna večeri bio je ponoćni nastup talentiranog instrumentalnog dua Tomaga u polukružnoj dvorani, ujedno i bitan moment u kojem se crno-na-bijelo podastire i dokaz kako eksperimentalni glazbeni prostor nimalo nije presahnuo kad su u pitanju, hajmo reći, tradicionalni instrumentalisti, u ovom slučaju londonski multiinstrumentalisti Valentina Magaletti i Tom Relleen.

Valentina Magaletti (Foto: Zoran Stajčić)

Dok je Tom Relleen imao ‘pune ruke’ posla s bas gitarom, vibrafonom i nizom elektroničkih naprava, dotle je Valentina Magaletti opijala svojom saživljenošću s bubnjarskom baterijom konstantno nudeći ono što bi se kolokvijalno moglo nazvati ‘više od ritma’, bilo da joj je pristup džezistički, ili pak ‘techno-robotski’. Bubnjevi su jednostavno pred njom ‘pjevali’, a da se ne govori još o maštovitom aranžmanskom izletu kad je paraleno s bubnjem svirala i mali dječji ksilofon. Također je bilo zanimljivo i to što je Relleen u dobrom dijelu nastupa forsirao organski zvuk bas gitare što je u kombinaciji s ‘uposlenom eletronikom’ odzvanjalo kao da u Polukružnoj dvorani nastupa mogoljudni bend neodoljivog groovea, pa se može reći da su stolci dobrim dijelom bili suvišni dio inventara za njihov nastup koji bi jednako upečatljivo mogao korespondirati i u klupskim uvjetima.

Tom Relleen (Foto: Zoran Stajčić)

6. Izlog suvremenog zvuka traje još dva dana, ulaz na sva događanja je besplatan, pa svi oni željni glazbenog avanturizma u ovom gradu bi trebali posjetiti taj alternativno-avangardni skup i testirati svoja čula u dodiru s eksperimentalnom zvučnom stvarnošću.

  • 34
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X