6. Tiha misa Arijane Lekić Fridrih na Trgu bana Josipa Jelačića

Udruga Domino i umjetnica Arijana Lekić Fridrih i danas su, ponovno, na Trgu bana Josipa Jelačića u neumornoj borbi protiv retradizionalizacije društva i gubitka ženskih prava.

6. Tiha misa Arijane Lekić Fridrih (Foto: Domino)

Bratstvo ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina”, organizatori „Javne molitve krunice“, ovim tekstom pozivaju na svoju, već tradicionalnu, kampanju transformacije hrvatskog društva ka još snažnijem obespravljivanju žena te učvršćivanju patrijarhata kao okosnice društvenih odnosa:

„Dana 6. svibnja, na prvu subotu u mjesecu, u Zagrebu će se održati još jedna muška molitva krunice, na kojoj očekujemo odaziv muškaraca svih dobi.

Započet će u 8.30 na Trgu bana J. Jelačića, a molit će se na sljedeće nakane:

  1. za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda,
  2. za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru,
  3. za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova,
  4. za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu,
  5. za svete, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja,
  6. za duše u čistilištu,
  7. za osobne nakane..“

Iz Udruge Domino i ovog puta poručuju:

„Tiha misa“ je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na sustavnu re-tradicionalizaciju Ustavom garantiranog sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu u 10 gradova u Hrvatskoj.

Ono što se proteklih mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu“, radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima“ na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti koji pristižu autobusima i dolaze na trgove gradova u Hrvatskoj s vodičima – jer sami ih ne znaju niti pronaći, ali zato znaju gdje bi mjesto ženama u Hrvatskoj trebalo biti.

6. Tiha misa Arijane Lekić Fridrih (Foto: Domino)

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi“ stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koja budućnost je u pripremi, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

Zaklada „Ordo Iuris“, koja financira ovakve skupove koji predstavljaju tek početak šire normalizacije javnog diskursa o čednom ženskom ponašanju i o muškom autoritetu, koristi formu molitve za propagiranje svojih poruka i zaziva za društvom u kojem su žene naprosto drugotne.

Nasuprot njihovim naporima na koljenima i ove subote održat će se, već šesta, „Tiha misa“ bez reakcije političkih vlasti i Kaptola. Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i šesti put na javnu, ne molitvu krunice, već organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: ženska prava treba zaštititi. Kao država nemamo dovoljno razrađene mehanizme za to, žene i dalje nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti. A tih smrti je svake godine sve više.

Pozivamo građane da se pridruže inicijativama u svojim gradovima, a upućujemo i poziv novom vodstvu Kaptola da zaista pokaže promjenu u svojim redovima i distancira se javno ili prihvati odgovornost za sadržaj onoga što se u formi molitve zaziva u desetak gradova Hrvatske, uključujući i stotinjak metara od zagrebačke katedrale.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X