Beatlesi objavljuju novu pjesmu 2023. godine

Najavljena kao ‘posljednja pjesma’ benda, ‘Now and Then’ bit će objavljena 2. studenog.

The Beatles (foto: Loz Pycock/Flickr)

The Beatles će 2. studenog ove godine oglastiti sa svojom “posljednjom pjesmom”. Pjesma na kojoj sviraju sva četiri člana benda — John Lennon, George Harrison, Paul McCartney i Ringo Starr — “Now and Then” nastala je kao kućni demo Lennonov album na kojem su zatim radila ostala tri člana benda sredinom 90-ih, tijekom u razdoblju kada su napravili svoje jedine pjesme nakon raspada, “Free as a Bird” i “Real Love”. U to vrijeme, međutim, glasno zujanje u Lennonovoj izvornoj snimci učinilo je demo u biti neupotrebljivim, pa je, iako je uložen napor da se pjesma dotjera do detalja, na kraju ipak napuštena.

Kad je Peter Jackson 2021. radio na svom hvaljenom dokumentarcu “The Beatles: Get Back”, njegov tim upotrijebio je MAL audio AI tehnologiju WingNut Filmsa za odvajanje i izolaciju kanala što bi inače bilo nemoguće. Tako je remasteriran “Revolver” prošle godine, što je dovelo do pitanja može li se nešto učiniti u vezi s onim glasnim zujanjem na “Now and Then”. Naravno, koristili su AI tehnologiju i uspjelo je; zujanje je nestalo. “Eto ga, Johnov glas, kristalno jasan”, rekao je McCartney u novoj izjavi. “Prilično je emotivno.”

Odatle je McCartney preuzeo producentske dužnosti zajedno sa sinom Georgea Martina, Gilesom Martinom, i kombinirao originalni demo sa starim materijalom snimljenim s Harrisonom i Starrom u 90-ima, novim materijalom snimljenim 2022. (uključujući novu Starrovu bubnjarsku dionicu) i audio sampleove iz originalnih snimaka “Here, There and Everywhere”, “Eleanor Rigby” i “Because”. I tako je dovršena nova pjesma Beatlesa.

“Svi sviramo na njoj, to je prava snimka Beatlesa”, rekao je McCartney. “U 2023. i dalje raditi na glazbi Beatlesa i uskoro objaviti novu pjesmu za koju javnost još nije čula, mislim da je to uzbudljiva stvar.” Sa svoje strane, Starr je izrazio čuđenje što je ponovno počeo raditi na Lennonovim pjesmama. “Bilo je to najbliže što smo ikada došli da ga vratimo u sobu, tako da je bilo vrlo emotivno za sve nas”, rekao je. “Bilo je kao da je John tamo, znaš?”

Pjesma sadrži Harrisonovu gitaru i prateći vokal. Govoreći u svoje ime i u ime njihovog sina, Dhanija, njegova supruga Olivia Harrison rekla je: “Još 1995., nakon nekoliko dana u studiju radeći na pjesmi, George je osjetio da su tehnički problemi s demom nepremostivi i zaključio je da to nije moguće završiti pjesmu prema dovoljno visokom standardu. Da je danas ovdje, Dhani i ja znamo da bi se svim srcem pridružio Paulu i Ringu u dovršetku snimanja pjesme ‘Now and Then’.”

“Now and Then” bit će objavljena kao dvostruki singl na A strani sa službenim debitantskim singlom The Beatlesa, “Love Me Do” iz 1962. godine. Uz streaming, bit će dostupan na kaseti, 12-inčnom vinilu, 7-inčnom vinilu i nekoliko opcija za ograničeno izdanje vinila u boji. Pjesma će stići jedan dan nakon 12-minutnog mini-dokumentarca o njenom stvaranju, koji uključuje ekskluzivne snimke i komentare McCartneyja, Starra, Harrisona, Seana Ono Lennona i Jacksona. Pod nazivom “Now and Then – The Last Beatles Song”, dokumentarac će premijerno biti prikazan na YouTube kanalu Beatlesa 1. studenog.

Uz to, Beatlesi su najavili da će njihove proslavljene kompilacije 1962-1966 (poznate kao “The Red Album”) i 1967-1970 (“The Blue Album”) biti ponovno izdane ove jeseni. Izdanja 2023. — s proširenim popisima pjesama i novim miksevima — bit će objavljena 10. studenog.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X