Suludi trend na Novom Zelandu: ‘Borbe sirenama’ i pjesmama Céline Dion

Stanovnici malog grada na Novom Zelandu mjesecima trpe tzv. ‘borbe sirenama’, jer postoji supkultura s automobilima i biciklima opremljenima zvučnicima koji se obično koriste u sustavima upozorenja za hitne slučajeve, ali s kojih trešte hitove Céline Dion. Peticijom se traži hitna reakcija vlasti da okončaju teror decibela.

Celine Dion i novozelandski producent borbi sirena Mizgf.C sa svojom opremom (Foto: Wikipedia)

Borbe sirenama su dio novozelandske supkulture u kojoj glazbeni entuzijasti pokrivaju svoje bicikle i automobile desecima industrijskih zvučnika, razglasima i sirenama, a zatim se natječu tko će imati najglasnije i najjasnije zvukove.

Gradonačelnica mjesta Porirue, Anita Baker, rekla je da stanovnici noćima ne mogu spavati zbog automobila koji kruže ulicama ili se parkiraju na parkiralištima i natječu se u emitiranju glasnih zvukova, a posebno je u tu svrhu popularna glazba Céline Dion. Članak lokalnog medija The Spinoff kao objašnjenje nudi citat člana jedne grupe sirena-duelista koji je objasnio da je Dionina glazba poželjna jer je jasna, s visokim tonovima i s malo basa, a efekt je taj da su njene vokalne dionice sirena nad sirenama kad ih se emitira preko modificiranih audio sustava.

Peticija kojom se od lokalnog vijeća traži intervencija, pokrenuta ranije ovog mjeseca, prikupila je stotine potpisa. Deseci stanovnika također su se žalili gradonačelnici Baker, uključujući i neke koji razmišljaju o selidbi iz grada ako se problem sa sirenama nastavi.

“Prethodno je u Porirui bilo primirje s organiziranim bitkama sirenama koje su usmjeravane prema industrijskim područjima daleko od domova i završavale do 22 sata”, rekla je gradonačelnica. “Međutim, prošle su se godine su se stvari otele kontroli i dogodile su se mnoge bitke u središtu grada i u stambenim četvrtima”.

“Iako uživam slušati Céline Dion u udobnosti svog doma i na mojoj glasnoći, ne uživam slušati fragmente njenih pjesma koji vrište u bilo koje vrijeme između 19:00 i 2:00 sati”, stoji u jednom komentaru na peticiji na Change.org.

Čudna supkultura sirena krenula je iz underground zajednice mladih Pasifika u južnom Aucklandu kad su njeni članovi sirene za hitne slučajeve počeli montirati na bicikle. Međutim, zamah se dogodio prilično brzo kad su brojni entuzijasti krenuli s ugrađivanjem nesvakidašnjih zvučnih sistema na svoja motorna vozila i kad su započela natjecanja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X