A Place To Bury Strangers ‘See Through You’ – možda i najbolje dosad

Poslije nekoliko manje zanimljivih albuma i (posebno) koncerta u Močvari u rujnu 2018., Olivera Ackermanna i A Place To Bury Strangers sam otpisao kao kreativno manje-više potrošeni bend. S obzirom da se kroz nekoliko dana vraćaju u klub na Savskom nasipu, odlučio sam im dati još jednu priliku i provjeriti novi materijal ‘See Through You’ koji je na kraju ispao ne samo povratak u formu, već i jedno od njihovih ponajboljih ostvarenja.

A Place To Bury Strangers – See Through You

Najveća promjena, barem ako ne računamo najnoviju u sve nepreglednijem nizu postava grupe, tako je napuštanje klasičnijeg noise rocka u korist šire palete stilova i utjecaja, što daju naslutiti uvodne “Nice of You to Be There for Me” i “I’m Hurt”.

Prvu od njih mogli bismo usporediti sa sessionom na kojem Jim i William Reid iz Jesus & Mary Chain gostuju zagrebačkoj publici dobro poznatim Nizozemcima iz My Baby, dok ova druga nije baš najsretniji izlazak na teren Trenta Razora i Nine Inch Nailsa.

Izvrstan singl “Let’s See Each Other” zvuči poput mračnijeg i bučnijeg New Ordera, dok podjednako kvalitetnu “I Disappear (When You’re Near)” od prosjeka i prevelike sličnosti sa Spacemen 3 razdvaja lijepa tema na gitari koja se poput feniksa izdiže iz distorziranog kaosa. “Anyone But You” i “Broken” u nečijim bi se drugim rukama pretvorile u himnični pop punk, “My Head is Bleeding” evocira Bauhaus i suvislije darkerske bendove, a vjerujem kako bi rijetki skužili razliku kada bi “Hold on Tight” ili “I Don’t Know How You Do It” ubacili na neko reizdanje ranih albuma spomenute braće Reid.

Za kraj smo dobili “Love Reaches Out”, možda i najbliže što je Ackermann došao ljubavnoj pjesmi sa stihovima koje bismo na momente mogli nazvati i pomalo sladunjavima (‘don’t worry about our friendship/I’ll always be there for you and I’ll help no matter what you do’). Puno uvjerljivije zato djeluje kada se okrene uobičajenoj mizantropiji i preziranju samoga sebe u stvarima poput “Broken” koja kulminira bolnim jecajem ‘oh so depressed’.

Pridodamo li ovom materijalu i vrlo solidan prošlogodišnji EP “Hologram”, njihov bi predstojeći nastup u Močvari mogao biti i najjači koji su dosad održali u Zagrebu. Ako ništa drugo, neka bude bolji od posljednjeg.

Ocjena: 8/10

(Dedstrange, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X